Mitte, 21, on Temptation Island Suomen historian ensimmäinen transsukupuolinen – on tuttu tv-katsojille Kadonneen jäljillä -sarjasta - Viihde - Ilta-Sanomat

Mitte, 21, on Temptation Island Suomen historian ensimmäinen transsukupuolinen – on tuttu tv-katsojille Kadonneen jäljillä -sarjasta

21-vuotias Mitte on Temptation Island Suomen ensimmäinen transsukupuolinen osallistuja. Aiemmin hänet on nähty Kadonneen jäljillä -ohjelmassa.

Sonya ja Mitte osallistuvat pariskuntana Temptation Island Suomeen.­

28.1. 7:16

Temptation Island Suomeen osallistuva vantaalaispariskunta Mitte, 21, ja Sonya, 20, ovat helpottuneita, että Levin-matkasta voi vihdoin puhua ääneen.

– On uskomatonta päästä kokemaan Tempparit. Halusimme haastaa itseämme ja katsoa, että huomaako itsessään kehityskohteita, Sonya kertoo IS:lle videohaastattelussa.

– On ollut haasteellista miettiä, että miten esimerkiksi käyttäytyy somessa, vieressä istuva Mitte naurahtaa.

Mitte sai ohjelmassa kannettavakseen merkittävän tittelin: hän on ohjelman historian ensimmäinen transsukupuolinen.

– Se tuntuu hyvältä ja kunnia-asialta. Eihän tätä ”titteliä” voi edes sanoiksi pukea, kun tuntuu niin hyvältä, Mitte sanoo hymyillen.

Pariskunnan rakkaustarina sai alkunsa jo kolmisen vuotta sitten, kun Mitte laittoi Sonyalle viestiä. Hän tiesi Sonyan, mutta halusi tehdä lähempää tuttavuutta.

– Jossain vaiheessa uskaltauduin laittamaan viestiä ja Sonya pyysi minua pelaamaan Monopolia kotiinsa, Mitte kertoo.

Pari on ollut pitkään yhdessä, ja Sonya on kulkenut Mitten rinnalla koko sukupuolenkorjausprosessin ajan.

– Olimme yhdessä ennen kuin Mitten prosessi alkoi. Kun tutustuimme, tiesin, että Mitte on trans ja kohtasin Miten miehenä. Sillä on menty koko ajan eteenpäin, Sonya sanoo.

Sonya korostaa, että hän on ollut samalla tavalla Mitten tukena kuin missä tahansa muussakin asiassa kumppani tukisi toista.

– Tavallaan en ole miettinyt sitä sellaisena, että miten erityisesti voin tukea häntä. Kohtaan ihmisen ihmisenä.

Mitte on sukupuolenkorjausprosessissaan jo hyvässä vauhdissa.

– Olen aloittanut testosteronihoidon ja olen käynyt veitsen alla. Tällä hetkellä ei ole tiedossa muita toimenpiteitä, mutta varmaan sitten jossain vaiheessa, Mitte sanoo.

Mitte on tuttu Kadonneen jäljillä -ohjelmasta.­

Ennen Temppareita Mitte on ollut mukana Kadonneen jäljillä -ohjelmassa. Mitte on kasvanut Suomessa, mutta hänen juurensa ovat Pietarissa, Venäjällä. Kadonneen jäljellä -ohjelmassa Mitte päätti lähteä Venäjälle etsimään sukulaisiaan ja ennen kaikkea äitiään.

Mitte sai ohjelmassa kaipaamiaan vastauksia. Valitettavasti ohjelmassa myös paljastui, että Mitten äiti oli kuollut vakavaan sairauteen vain pari viikkoa aiemmin.

– Se oli tietysti aivan erilainen kokemus kuin Tempparit. Omalla tavallaan aika raskas ja opettavainen, hän pohtii.

– Oli kuitenkin ehdottomasti hyvä asia, että lähdin mukaan siihen, Mitte lisää.

Mitte toivoo voivansa tuoda omalla asenteellaan näkyväksi transsukupuolisia, jotka ovat edelleen vähemmistö tv:ssä.

– Itseäni palaute ei pelota. Haluaisin avata tätä asiaa kapeakatseisille ihmisille ja tuoda esiin sen, ettei tässä ole mitään sen kummallisempaa. Ihminen minäkin olen siinä missä muutkin, Mitte sanoo.

Ennakkoluulojen purkamiseen Temptation Island Suomi ei ehkä ole helpoin paikka, mutta Mitten omat kokemukset voivat silti auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

– Tämä ohjelma ei ehkä ole sellainen paikka, jossa tätä voi purkaa. Hyvä asia kuitenkin on se, että minulta kysyttiin tästä prosessista ohjelman aikana. Vastailin totta kai, ja kerroin tarinani ja näkökulmani. Reissu ei kuitenkaan ole pelkästään siitä puhumista, Mitte korostaa.

Kun Tempparit alkaa tv:ssä, toivoo pariskunta, että he voisivat omalla esimerkillään näyttää tietä muille samassa tilanteessa oleville. Mitte mainitsee olevansa hyvä kuuntelija, joka keskustelee mielellään ihmisten kanssa asiasta kuin asiasta.

– En itse halua palautetta niinkään itsestäni, vaan odotan, että ihmiset uskaltaisivat tulla tämän jälkeen puhumaan omista näkökulmistaan, transprosessistaan tai parisuhteestaan, Mitte sanoo.

Temptation Island Suomi keskiviikkoisin ja torstaisin 17.2. alkaen Nelosella ja Ruudussa. Temptation Island Suomi Extra torstaisin 18.2. alkaen Nelosella ja Ruudussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?