Taidetutkimukset-ohjelman asiantuntija teki korona-aikana netistä ”järisyttävän löydön” – pienen esineen arvo on satoja tuhansia euroja - Viihde - Ilta-Sanomat

Taidetutkimukset-ohjelman asiantuntija teki korona-aikana netistä ”järisyttävän löydön” – pienen esineen arvo on satoja tuhansia euroja

Pilkkahintaan ostetun teoksen korkeus on vain 57 millimetriä, mutta arvo on suunnaton.

Brittiläinen taidetutkija teki nettihuutokaupasta ainutlaatuisen löydön.­

27.1. 15:12

BBC:n suositun Taidetutkimukset-ohjelman taidetutkija Philip Mould esittelee huikeaa taidelöytöään, jonka hän onnistui tekemään korona-aikana etänä työskennellessään. Aiheesta kertoo Telegraph-lehti.

Taidetutkimukset-ohjelmaa esittää Suomessa Yle.

Mouldin hankkima teos on vain 57 millimetrin korkuinen, mutta sen arvo on luultavasti useita satoja tuhansia euroja.

Miniatyyriteos löytyi kymmenien muiden, huomattavasti arvottomampien teosten joukosta eräästä alueellisesta brittiläisestä taidehuutokaupasta, jonka kokoelmaa kaupattiin netissä.

Huutokaupan sivuilla väitettiin, että teos esittää englantilaista tutkimusmatkailijaa sir Walter Raleighia, joka eli vuosina 1552–1618. Telegraphin mukaan kuuluisasta tutkimusmatkailijasta löytyy aina aika ajoin uusia kuvia, eikä hänen kuvansa olisi ollut erityisen arvokas.

Mould kuitenkin tajusi katalogikuvaa katsoessaan, että luultavasti kyseessä on eri mies kuin Walter Raleigh. Niinpä hän osti miniatyyriteoksen huutokaupasta näkemättä sitä ensin omin silmin.

Ostopäätös osoittautui järkeväksi. Kuten Mould oli aavistellut, kyseessä oli kuin olikin äärimmäisen harvinainen miniatyyriteos Ranskan kuningas Henrik kolmannesta (1551–1589).

Teoksen maalasi Ranskan tuon ajan eliittitaiteilija Jean Decourt. Decourt toimi tiettävästi Skotlannin kuningatar Maria Stuartin virallisena maalarina. Decourt maalasi monta kertaa myös kuningatar Elisabet I:n ja hänen ystävänsä jaarli Robert Dudleyn muotokuviin.

Philip Mould on Taidetutkimukset-ohjelman asiantuntija.­

Merkityksellistä tämä on siksi, että Mouldin mukaan yhtäkään signeerattua teosta Henri III:sta ei ole pystytty todentamaan varmasti Decourtin käsialaksi ennen tätä löydöstä, vaikka Decourt on oman aikakautensa merkittävimpiä taiteilijoita.

Kun konservaattori poisti miniatyyriteoksen kehyksen, sen takaa löytyi kuin löytyikin Decourtin signeeraus ja päiväys.

Nyt on arvioitu, että Mouldin pilkkahinnalla ostama miniatyyriteos on useiden satojen tuhansien eurojen arvoinen. Teoksen entisen omistajan henkilöllisyys ei ole selvillä.

– Nyt kun yhteiskunta on suljettuna, meidän täytyy tehdä koko ajan enemmän ostopäätöksiä pelkästään digitaalisten kuvien perusteella etänä, Mould sanoo.

– Tässä kuvassa oli houkutteleva ja uteliaisuutta herättävä ulkomuoto... Se vaati lisää tutkimuksia, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?