Sarjakuvia piirtävät niin lääkärit, papit kuin poliisitkin – kuukauden kotimainen on esitellyt kansalle lukuisia klassikoita - Viihde - Ilta-Sanomat

Sarjakuvia piirtävät niin lääkärit, papit kuin poliisitkin – kuukauden kotimainen on esitellyt kansalle lukuisia klassikoita

Pauli Kallion ja Juliana Hyrrin Kalle, pallo ja sello huipentaa IS:n 35-vuotisen Kuukauden kotimaisen.

Juliana Hyrri, joka palkittiin viime vuonna Kritiikin kannuksilla, on noussut nopeasti suomalaisen uuden sarjakuvan huipulle.­

23.1. 14:05

Fingerpori, Kiroileva siili, Häjyt, Väinämöisen paluu, Kamala luonto

Ilta-Sanomien Kuukauden kotimainen sarjakuva on tuonut 35 vuoden aikana esiin monia sittemmin klassikon asemaan nousseita sarjakuvia.

Taiteilijoista Kuukauden kotimaisella ovat sarjakuvadebyyttinsä tehneet mm. Kari Korhonen, Hannu Lukkarinen, Kristiina Louhi ja Hannu Väisänen sekä käsikirjoittaja Pauli Kallio.

Kuukauden kotimaisen vuosikymmenten aikana on myös syntynyt kokonaan uusi sarjakuvantekijöiden sukupolvi, mistä todistaa myös tammikuun kotimaisen piirtäjä Juliana Hyrri, jonka syntymävuonna 1989 Kuukauden kotimainen täytti kolme vuotta.

Juliana Hyrri, joka palkittiin viime vuonna Kritiikin kannuksilla, on noussut nopeasti suomalaisen uuden sarjakuvan huipulle.­

Ensimmäisen Kuukauden kotimaisen piirtäjä helmikuussa 1986 oli Aapo Kässi, Ylioppilaslehdestä tuttu mystinen metsätyömies Uuraisilta. Tuon sarjakuvan käsikirjoitti Tapio Piirainen, joka myöhemmin nousi suuren yleisön tietoisuuteen Raid-tv-sarjan käsi­kirjoittajana ja ohjaajana.

Kaiken kaikkiaan yli 400 suomalaista teki näinä viitenä vuosikymmenenä Kuukauden kotimaista, mikä on väkevä osoitus suomalaisista sarjakuvakansana, sillä vain murto-osa sarjakuvaa tehneistä oli joko graafisen alan ammattilaisia, sarjakuvan ammattilaisista puhumattakaan.

Sarjakuvaneuvos Pauli Kallio on kuusinkertainen Kuukauden kotimaisen käsikirjoittaja.­

Tekijöiden ammateista löytyi niin pappi, poliisi, lääkäri, sanoittaja, taksinkuljettaja, näyttelijä, ravintolatyöntekijä, lastentarhanopettaja, apulaiskaupunginjohtaja, kauppaneuvos, postinkantaja kuin laivasuunnittelijakin.

Kuukauden kotimaisesta sarjakuvasta on tehty opinnäytetöitä ja se on tuonut Ilta-Sanomille ja kotimaisten tekijöille palkintoja mm. Kemin Sarjakuvapäivillä. Kuukauden kotimaisen oheistuotteena syntyi myös 1996 Designmuseon – silloisen Taideteollisuusmuseon – näyttely Myrsky ja mylväys, jonka kautta luotiin joukon suomalaisen muotoilun moderneja klassikkoja, kuten vaikkapa MoMan pysyvässä kokoelmassa oleva Glowblow-lattiavalaisin ja Netsurfer-tietokonetuoli. Molempien ensiesiintyminen oli Ilta-Sanomien sarjakuvanäyttelyssä.

Kalle, pallo ja sello on tammikuun ajan IS:n kuukauden kotimainen sarjakuva.­

2006 Kuukauden kotimaisena julkaistu Pertti Jarlan Karl-Barks-Stadt muuttui Fingerporiksi ja loppu on historiaa.

Pauli Kallion ja Juliana Hyrrin Kalle, pallo ja sello huipentaa strippimuotoisen Kuukauden kotimaisen.

Kotimainen sarjakuva ei Ilta-Sanomista silti katoa minnekään. Helmikuussa sarjan paikalla aloittaa uusi kotimainen vakiostrippi, Samuli ”Samson” Lintulan Musta hevonen. Musta hevonen pääsi viime vuonna muun muassa yhdysvaltalaisen Andrews McMeel -syndikaatin levitykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?