Sampo Terho kertoo esikoiskirjastaan Olev Roosin kyyneleet - Viihde - Ilta-Sanomat

Poliittisen uran ja avioeron jälkeen

Sampo Terho on nyt esikoiskirjailija, jonka tulevaisuuden suunnitelmiin ei kuulu politiikka.

Joskus elämä muuttuu kertarysäyksellä. Niin tapahtui Sampo Terholle, 43, kun hänen johtamansa Sininen tulevaisuus -puolue kärsi 2019 vaaleissa kirvelevän tappion. Samana vuonna päättyi myös Terhon avioliitto.

Sen jälkeen Terho ei ole ollut julkisuudessa juuri lainkaan, mutta se ei tarkoita, että hän olisi ollut masentuneena sohvallaan.

– Uudessa elämäntilanteessa mietin erilaisia vaihtoehtoja. Aika nopeasti mieleeni tuli nuoruuden unelmani: romaanin kirjoittaminen, Terho kertoo.

Tuo voisi kuulostaa taivaanrannanmaalarin höpinältä, jos Terho ei olisi kirjoittanut jo vuosikausia. Ensimmäiset romaanikäsikirjoitukset hän teki alle parikymppisenä. Kolme kertaa hän lähetti käsikirjoituksiaan kustantajille, mutta turhaan.

– Olen kirjoittanut pöytälaatikkoon useitakin käsikirjoituksia. Kun politiikka vei mennessään, ei ollut enää aikaa kirjoittaa, Terho hymähtää.

Kun aikaa sitten tuli, Terho kaivoi esille kymmenen vuotta sitten kirjoittamansa romaanin juonen, joka oli jäänyt muhimaan hänen mieleensä. Se tuntui yhä kelvolliselta.

– Aikaa ja kypsyttämistä tämä on vaatinut, Terho toteaa.

Terhon esikoisromaani Olev Roosin kyyneleet (WSOY) julkaistaan 26.1. Kirjan päähenkilö kasvaa Neuvosto-Virossa. Kotikylässään Saarenmaalla hän tottuu olemaan varuillaan, Stalinin ajan Virossa piti myös osata vaieta.

Sampo Terho myöntää jännittävänsä esikoisromaaninsa vastaanottoa.­

Kirjan tapahtumat ajoittuvat 2000-luvulle asti vuodesta 1944.

– Halusin kirjoittaa siitä, miten maailmanhistorian myllerrykset ovat voineet vaikuttaa yhteen ihmiseen, tässä tapauksessa erityisesti heikossa asemassa olevaan, joka joutuu vain sopeutumaan diktaattorin tekoihin ja totalitaristisen yhteiskunnan sortoon, Terho kertoo.

Terhosta tuli 2003 filosofian maisteri pääaineenaan Suomen historia, mutta romaanissaan hän halusi lähteä itselleen vieraammalle alueelle, josta hän kuitenkin tiesi paljon.

Kirjaansa varten Terho kävi tutustumassa tarkemmin Saarenmaahan, jossa on edelleen kolhoosien raunioita.

– Miten erilaista meidänkin elämä Suomessa olisi voinut olla, Terho kertoo miettineensä.

Terhon mielestä on traagista, jos maailma ympärillä on sellainen, ettei ihminen pysty olemaan sitä, mitä hän voisi olla.

Kirjoittaessaan Terho teki selkeän irtioton omasta historiastaan. Hän ei halunnut kirjoittaa poliittisia muistelmia tai vertaiskuvallista tarinaa kokemuksistaan.

Mutta selvää on, että poliitikkona tunnetuksi tulleen esikoiskirjailijan teokseen voidaan suhtautua asenteellisesti – varsinkin tässä tapauksessa. Terho oli perussuomalaisten europarlamentaarikko ja sen jälkeen kansanedustaja. Sinisten puheenjohtaja ja kulttuuriministeri hänestä tuli 2017.

Terho ei enää halua ruotia, miksi perussuomalaiset profiloitui vain konservatiivisen ja kansallismielisen taiteen puoltajaksi. Hän ei sano mitään myöskään Sininen tulevaisuus -puolueesta.

– Kulttuuri on nyt kotini, hän toteaa.

Toivotko nyt, että poliittista uraasi ei enää muistettaisi?

– En, mutta ei minulla ole myöskään kipinää palata politiikkaan.

Kulttuuriministerinä Terho oivalsi kirkkaasti erään asian: lopulta kestävintä on kulttuuri, monessa mielessä.

– Opin silloin, että jokainen ihminen on kulttuuri-ihminen. En ole tavannut ketään, joka ei olisi lainkaan kiinnostunut kulttuurista: elokuvista, kirjoista, musiikista, sarjakuvista. Sitä kiinnostusta voidaan myös vahvistaa, se on lohdullinen ajatus.

Terho myöntää jännittävänsä romaaninsa vastaanottoa.

– Tämä on erilaista jännitystä kuin jossakin vaaleissa. Romaanin julkaisu on henkilökohtaisempi kokemus kuin vaaliohjelman.

Terho arvelee, että kirjoitustyylistä näkee, että hän on tehnyt asiatekstiä, mutta ehkä se sopii historialliseen romaaniin.

– Kirjallisia idoleitani ovat J. R. R. Tolkien, Väinö Linna ja Mika Waltari. Paheeni on, että lukemiseni painottuu klassikoihin, joita luen aina uudelleen. Olen esimerkiksi Täällä Pohjantähden alla -romaanin suuri fani.

Sampo Terho toteutti nuoruuden unelmansa kirjoittaessaan romaanin. Elokuvakäsikirjoitus on tekeillä.­

Romaaninsa Terho kirjoitti seitsemään kertaan. Kustantajaltakin tuli korjaus- ja muutosehdotuksia, jotka hän otti huomioon.

– Nuorempana en olisi jaksanut tehdä viimeistelyvaihetta, Terho arvelee.

”Kun yksi ovi sulkeutuu, toiset ovet avautuvat” -sanonnasta tuli Terhon kohdalla totta. Hän sai kustannussopimuksen juuri oikealla hetkellä. Vaati se tosin ison työnkin.

Terho ei usko, että hänellä olisi nyt valmis romaani käsissään, jos poliittinen ura olisi jatkunut.

– Politiikka on elämäntapa, joka vie illat ja viikonloput. Vapaa-aikakin tuli vietettyä politiikasta tuttujen kanssa. Kun sellainen elämä katoaa, vie aikaa sopeutua uuteen. Mutta lepo teki myös hyvää, Terho kertoo, sillä ei hän tietenkään heti vaalitappion jälkeen ollut romaania kirjoittamassa.

 Romaanin julkaisu on henkilökohtaisempi kokemus kuin vaaliohjelman.

Politiikasta luopuminen teki Terhosta esikoiskirjailijan, mutta avioero siihen ei vaikuttanut. Parisuhde ei ole koskaan estänyt häntä kirjoittamasta. Tällä hetkellä hän on seurustelusuhteessa ja viettää aikaa viisivuotiaan lapsensa kanssa.

Terho on nyt myös yrittäjä, hän perusti Toni Viljanmaan kanssa tuotantoyhtiön. Alku Tuotanto Oy:n tarkoitus on tehdä elokuvia ja televisio-ohjelmia.

Nyt tulee toinen yllätys: Sampo Terho viimeistelee parhaillaan elokuvan käsikirjoitusta. Kyse on maalaiskomediasta, se on kolmas yllätys.

– Politiikassa tein sen linjauksen, että en juuri käytä huumoria, koska se usein ymmärretään väärin, Terho huomauttaa, sillä moni miettii, onko ex-poliitikolla huumorintajua komedian tekijäksi.

Terho jätti politiikan vuonna 2019. Kuva puoluejohtajien tentistä Helsingin Sanomatalossa huhtikuussa 2019.­

Elokuvan tie valmiiksi on pitkä ja usein kivikkoinen, mutta Terho on jo tottunut siihen, että välillä tulee kuraa niskaan.

On Terho yllättänyt ennenkin. Hän sävelsi Satavuotiaalle Suomelle -teoksen, joka esitettiin Kuopiossa. Kapellimestari Heikki Elo sovitti ja orkestroi teoksen, joka myös äänitettiin.

– Enhän minä osaa nuotteja kirjoittaa kokonaiselle orkesterille, Terho huomauttaa.

Nuorena Terho soitti rokkia harrastajabändissä. Hänellä on kotonaan piano, mutta muusikkona hän ei aio esiintyä. Hän haluaa kirjoittaa.

– Toisesta romaanistakin on jo idea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?