Jättiyllätys: Renny Harlin tekee Komisario Palmusta elokuvan isolla budjetilla – ”Katselemme Suomen näyttelijöiden kermaa tätä roolia varten”

Legendaarinen komisario Palmu palaa valkokankaalle yli 50 vuoden tauon jälkeen.

19.1.2021 10:00

Mika Waltarin luoma rakastettu etsivähahmo komisario Palmu seikkailee jälleen valkokankaalla.

Uuden elokuvan ohjaa kansainvälisesti menestynyt elokuvaohjaaja Renny Harlin.

– Onnistuimme Markus Selinin, Jukka Helteen ja Solar Filmsin kanssa rakentamaan yhteyden Mika Waltarin perikunnan kanssa. Työstämme nyt yhdessä Mika Waltarin alkuperäistekstiin perustuvaa, ennen julkaisematonta käsikirjoitusta, Harlin paljastaa IS:lle.

Näin ollen uuden elokuvan juoni on täysin erilainen kuin Matti Kassilan ohjaamissa, alkuperäisissä Palmu-klassikkofilmeissä. Luvassa on kaikkien vuosien jälkeen aivan upouusi komisario Palmu -seikkailu.

Elokuvan tekeminen on tällä hetkellä taustoitus- ja käsikirjoitusvaiheessa. Kuvaukset alkavat vasta myöhemmin. Se on Harlinin mukaan suomalaiseksi elokuvaksi ”ison budjetin elokuva”.

Mika Waltarin lapsenlapsi Joel Elstelä on mukana elokuvan käsikirjoittamisessa. Elokuvan on määrä ilmestyä vuonna 2023.

Komisario Palmun erehdys oli ensimmäinen Palmu-elokuva. Se ilmestyi vuonna 1960.

Riihimäellä varttunut Harlin kertoo IS:lle, että komisario Palmu on ollut hänen suuria suosikkejaan lapsuudesta lähtien. Idea uuden Palmu-elokuvan tekemistä on välähdellyt mielessä jo pitkään.

– Äitini oli kova elokuvafani. Näin Palmu-elokuvat ensimmäisen kerran varmaan kymmenen vanhana.

Mustavalkoiset, siihen aikaan hyvin uudenaikaisella tekniikalla tehdyt filmit hurmasivat vanhaa laatikkomallista televisiota tuijottaneen pojan.

– Mika Waltarin henkilöhahmot ovat niin värikkäitä ja mielenkiintoisia, ja tarinat pitävät mukanaan loppuun asti. Kassilan klassinen Hollywood-tyyli toimi loistavasti, Harlin kehuu.

Renny Harlin ohjaa uuden Palmu-elokuvan.

Uusia näyttelijöitä ei ole vielä valittu ikimuistoisiin rooleihin. Kuten monet hyvin muistavat, komisario Palmua näytteli kaikissa neljässä Kassilan tekemässä elokuvassa näyttelijä Joel Rinne (1897–1981).

– Katselemme Suomen näyttelijöiden kermaa tätä roolia varten, Harlin suostuu paljastamaan.

Joel Rinne (vas.), Matti Ranin ja Leo Jokela tähdittivät alkuperäisiä Palmu-elokuvia.

Ohjaaja pohtii, että nykypäivän komisario Palmu voisi olla luonteenpiirteiltään samanlainen kuin vanha tuttu Palmu, mutta hivenen energisempi.

– Palmu oli eläkeaikoja lähestyvä kaveri, joka oli jo vähän kuin kaiken nähnyt ja ehkä vähän kyllästynytkin hommaansa.

– Palmulle ei tarvitse tehdä mitään nuorennusleikkausta, mutta haluaisin, että hän olisi vielä täydessä energiassa ja voimantunnossaan, Harlin kuvailee.

Komisario Palmu -elokuvat ja Mika Waltarin kirjat ovat tunnettuja tarkasta Helsinki-kuvauksestaan.

Myös uudessa elokuvassa tullaan näkemään vahvana visuaalisena elementtinä Helsingin vanhaa kaupunkikuvaa. Harlinin tavoite on herättää vanha Helsinki eloon valkokankaalle ennennäkemättömällä tavalla.

– Tulemme käyttämään nykyaikaista, Hollywoodista tuttua digitaalitekniikkaa muun muassa siinä, että voidaan kuvata oikeaa tämän päivän Helsinkiä, ja sieltä sitten maalata pois tiettyjä moderneja rakennuksia ja laittaa tilalle jotain vanhaa.

– Toivon, että tekniikka mahdollistaa sen, että voimme todella nähdä sen, miltä Helsinki aikoinaan näytti.

Joel Elstelä on Mika Waltarin tyttärenpoika.

Kirjailija Mika Waltarin kolmihenkiseltä perikunnalta, eli Joel Elstelältä ja tämän kahdelta siskolta on kyselty vuosien varrella säännöllisesti mahdollisuudesta Palmu-tarinoiden uudelleenfilmatisoinnille.

– Silloin kun äitini vielä eli, kyselyitä tuli joka vuosi ainakin pari kappaletta. Osa niistä oli vähän hullunkurisiakin, Elstelä naurahtaa.

Kun Renny Harlin, Jukka Helle ja Markus Selin ottivat perikuntaan yhteyttä, perikunnalle oli selvää, että he haluavat nyt elokuvan toteutuvan.

– Meille oli vahva asia, että Suomen kansainvälisesti tunnetuin ohjaaja tekee sen elokuvan. Uskomme, että hän tekee elokuvan tyylillä.

Kuka näyttelijä sinun mielestäsi olisi paras vaihtoehto Komisario Palmun rooliin? Keskustele ja kommentoi!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?