Vaikeaan sairauteen menehtynyt Sinikka Nopola oli kirjoittamassa uudenlaista romaania: ”Kaikki toivoivat, että hän pääsee kotiin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Vaikeaan sairauteen menehtynyt Sinikka Nopola oli kirjoittamassa uudenlaista romaania: ”Kaikki toivoivat, että hän pääsee kotiin”

Sinikka Nopolan muuttunut elämäntilanne ei ehtinyt keskeneräisessä romaanissa näkyä.– Suunnitelmissa oli kyllä, että sairaus olisi tullut näkymään kirjassa, mutta ei ole mitään sellaista tekstiä olemassa, WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo.

Tammikuun 13. päivä kuollut kirjailija Sinikka Nopola ehti suunnitella viimeistä romaaniaan aika pitkälle. Se ei koskaan ilmesty.­

18.1. 14:09

Viime viikolla kuollut kirjailija Sinikka Nopola oli tuottelias kirjailija.

67-vuotiaaksi elänyt Nopola julkaisi noin 80 teosta. Niistä tunnetuimmat ovat Heinähattu ja Vilttitossu-sarjat sekä Risto Räppääjä-sarjat, jotka hän kirjoitti kirjailijasisarensa Tiina Nopolan kanssa.

– Hän oli hurjan työteliäs loppuun asti, WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo.

Vakavaan sairauteen menehtyneeltä Sinikka Nopolalta jäi romaani kesken. Sen työnimi oli Pätevä ihminen.

Kirjaa ehdittiin ennakkomainostaa jo WSOY:n kirjaluettelossa sekä ääni- ja e-kirjapalvelu BookBeatissa.

Kirjailija Sinikka Nopola muutti suomalaisen lastenkirjallisuuden.­

Kirja oli luettelon mukaan kunnolliseksi kasvaneen riemastuttava tilitys.

”Miksi varttuneeseen ikään ehtinyt henkilö pompahtaa pystyyn antamaan bussissa paikkansa? Miksi hän kohtelee itseään kuin koululaista, jolla on nukkumaanmenoajat? Kuka hänet on huijannut kunnolliseksi, alati päteväksi?”

– Kirja jäi kesken, kun Sinikka sairastui, WSOY:n kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo.

– Ehdimme suunnitella sitä, mutta kirja on niin kesken, ettei sitä voi julkaista.

Carlson kertoo, että suunnitelmat kirjan suhteen olivat pitkällä. Sinikka Nopolan monipuolisessa tuotannossa kirja olisi ollut jotakin uutta.

– Kirja jäi odottamaan parempia aikoja, joita ei tullut, Anna-Riikka Carlson kertoo.

– Koko ajan kaikki toivoivat, että hän pääsee kotiin ja pääsee kirjoittamaan ja tulee toisenlaisia päiviä. Viestittelimme kuulumisia, miltä ulkona näyttää ja miten hän voi.

Sinikka Nopolan viimeinen romaani Pätevä ihminen jäi kesken.­

Sinikka Nopolan muuttunut elämäntilanne ei ehtinyt keskeneräisessä romaanissa näkyä.

– Suunnitelmissa oli kyllä, että sairaus olisi tullut näkymään kirjassa, mutta ei ole mitään sellaista tekstiä olemassa, Anna-Riikka Carlson kertoo.

Sinikka Nopola työskenteli loppuun asti monien projektien parissa.

– Itse en halunnut yhtään, että tulee olo, että kiirehdimme käsikirjoituksen kanssa, Anna-Riikka Carlson kertoo.

Sinikka Nopola menehtyi vaikeaan sairauteen keskiviikkona 13.1. Helsingissä.

Nopola aloitti työuransa toimittajana Helsingin Sanomissa ja ryhtyi 31-vuotiaana vapaaksi kirjailijaksi ja journalistiksi 1985, koska pelkäsi leipääntyvänsä.

Hänen esikoiskirjansa novellikokoelma Teepussit ilmestyi 1987. Novellikokoelmasta löytyi paljon Nopolalle tunnusomaista huumoria.

Nopolan tuotanto sisältää yli 80 kirjaa, lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä, kuunnelmia ja musikaaleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?