Sinikka Nopola oli arjen tilanne­komiikan mestari, josta tuli omaksi yllätyksekseenkin lasten­kirjallisuuden klassikko - Viihde - Ilta-Sanomat

Sinikka Nopola oli arjen tilanne­komiikan mestari, josta tuli omaksi yllätyksekseenkin lasten­kirjallisuuden klassikko

Sinikka Nopola nousi suomalaisen lastenkirjallisuuden klassikkokirjailijaksi. Monipuolisuus toi menestystä myös teatterissa ja valkokankaalla.

14.1. 17:31

Kirjailija Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen keskiviikkona 13.1.2021 Helsingissä.

Lastenkirjallisuuden klassikoksi noussut kirjailija oli 67-vuotias, syntynyt 26. marraskuuta 1953 Helsingissä.

Nopolalla oli aikuinen poika, jonka hän kasvatti yksinhuoltajana.

  • Video yllä: Helsingin Sanomien video kuvattu vuonna 2017.

Lapsuus- ja nuoruusvuodet Sinikka Nopola vietti Tampereella. Hänen isänsä johti mainostoimistoa. Nopola esiintyi lapsena mainoksissa sekä lehdissä että televisiossa.

Nuoruudessa hän haaveili muotisuunnittelijan ja balettitanssijan työstä.

Kirjoittaminen kiinnosti. 13-vuotiaana Sinikka Nopola nimesi runoilija Saima Harmajan sukulaissielukseen.

Kirjailijat Tiina Nopola ja Sinikka Nopola (oik.) juhlistivat Heinähattu ja Vilttitossu -kirjojen 10 -vuotisjuhlaa Helsingissä marraskuussa 1999.­

Nopola opiskeli Tampereen yliopistossa humanististen tieteiden kandidaatiksi.

Vuodet 1979–1985 Sinikka Nopola työskenteli Helsingin Sanomien toimittajana.

Jo silloin kirjoituksista heijastuivat kirjoittajan terävä äly, virkistävät näkökulmat ja kielellinen taituruus.

Omasta mielestään Nopola oli jääräpää, joka uskoi omaan juttuunsa.

Ikinuoren Nopolan seurassa oli aina hauskaa ja kodikasta. Hän oli vilkas ihminen, joka oli loputtoman kiinnostunut kaikesta.

Itseään Nopola kuvaili kreisiksi ihmiseksi, jolle tapahtuu kommelluksia. Mutta ennen kaikkea luotettavana ja yllättävänä.

Suvun mökki Vesilahdella oli kirjailijalle rakas paikka. Siellä hän kirjoitti osan rakastetuista kirjoistaan.

Kesäisin hän vietti pitkiä aikoja mökillä yli 90-vuotiaan äitinsä kanssa. Tavatessamme hän päivitteli äitinsä hyväkuntoisuutta ja uskoi elävänsä geenien perusteella myös pitkän elämän.

Sinikka Nopula kuvattuna Eila, Rampe ja Likka -näytelmän lavasteissa Tampereella 2005.­

Sinikka Nopola oli tinkimätön ja moniulotteinen kirjailija. 1987 ilmestynyt esikoisteos, novellikokoelma Teepussit kertoi erilaisten ihmisten kohtaamisista ja kommunikaation haasteista.

Tarkkanäköisestä huumorista kuulsi hämäläisyys. Nopola oli understatementia hyvin ahkerasti viljelevä kirjailija.

Hänen luomansa Eilan ja Rampen hulvattomat hämäläistarinat päätyivät ensin näytelmäksi ja myöhemmin valkokankaalle Taru Mäkelän ohjauksessa.

Sinikka Nopola oli monen genren mestari. Hän kirjoitti monta kirjaa vuodessa. Hänen tuotantonsa käsittää noin 80 kirjaa, useita näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia, kuunnelmia, musikaaleja.

Hänen kynästään syntyi niin proosaa, riimirunoja kuin laulujakin. Kolumnistina hän oli yksi Suomen parhaista. Nuoruuden au pair-vuosi Ranskassa kirvoitti monia hersyviä pakinoita.

Humoristina hän tarkkaili maailmaa syrjästä, kun muille tapahtui asioita.

Erityisen taitava hän oli kuvaamaan hauskasti pieniä arjen asioita, kuten rintaliivien turhuutta kesämökillä. Sillai kannatti kuitenkin varautua, että piti rintaliivejä sortsien taskussa.

Eräässä tekstissään hän kuvasi hersyvästi itsetunnon notkahdusta, kun automaattihana ei tee mitään, kun laittaa kätensä alle.

Ennen kaikkea Sinikka Nopola muutti suomalaisen lastenkirjallisuuden. Hänen lastenkirjansa olivat uudenlaisia. Hän pystyi puhuttelemaan samanlaisella helppoudella sekä lapsi- että aikuislukijoita.

Kirjat kertoivat arkipäivän tapahtumista, mutta niistä löytyi ihmeellisiä juttuja. Päähenkilöt elivät tavallista, mutta silti mielikuvituksellista ja värikästä elämää.

Käsikirjoittajat Tiina ja Sinikka Nopola Risto Räppääjä -elokuvan lehdistönäytöksessä Helsingissä tammikuussa 2008.­

Sinikka Nopola yllättyi itsekin siitä, että hän alkoi kirjoittaa yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa lastenromaaneita 30 vuotta sitten. Niistä tuli supersuosittuja. Hahmot ja seikkailut kumpusivat sisarusten lapsuudesta.

Heinähattu ja Vilttitossu-sarjat sekä Risto Räppääjä-sarjat ovat päätyneet myös valkokankaalle ja rikkoneet katsojaennätyksiä.

Parhaaksi saavutuksekseen Sinikka Nopola katsoi kuitenkin lapsen saamisen.

Nopolan kirjat puhuttelevat uusia lukijoita koko ajan. Viime vuosina uudet sukupolvet ovat löytäneet hänen tuotantonsa äänikirjoina. Se on tuonut kirjoille yhä enemmän lukijoita.

Kaikki lukijat eivät ole vielä syntyneetkään. Klassikkokirjailijan tuotanto elää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?