Näyttelijä ja teatterivaikuttaja Ilpo Hakala on kuollut - Viihde - Ilta-Sanomat

Näyttelijä ja teatterivaikuttaja Ilpo Hakala on kuollut

Porissa 1956 syntynyt Hakala teki mittavan uransa Tampereen Teatterin palveluksessa.

Ilpo Hakala oli mukana kymmenissä näytelmissä ja musikaaleissa.­

14.1. 15:50

Tampereen Teatterin pitkäaikainen näyttelijä ja hallintojohtaja Ilpo Hakala menehtyi maanantaina 11. tammikuuta. Hakala olisi täyttänyt seuraavana päivänä 65 vuotta.

Hakalan kuolemasta kertoo kertoo Tampereen Teatteri tiedotteessaan.

Hakala syntyi Porissa vuonna 1956 ja kouluttautui isänsä innoittamana ensin sähkömieheksi, mutta erilaisissa ohjelmaryhmissä esiinnyttyään halusi näyttelijäksi.

Heti Tampereen yliopiston IV näyttelijäkurssilla 1977–1981 valmistuttuaan Hakala sai teatterinjohtaja Rauli Lehtoselta kutsun kiinnitykselle Tampereen Teatteriin. Hakala pysyi TT:n leivissä aina vuoteen 2017 saakka.

Hakalan ensimmäisiä rooleja Tampereen Teatterissa oli tanssipojan rooli teatterin historian yhdessä suosituimmassa näytelmässä, musikaalissa Sugar – Piukat paikat, jota esitettiin yli 370 kertaa. Tiedotteen mukaan Hakala oppi tuona aikana yhdessä tekemisen ja ensemblen voiman, jonka merkitystä hän myöhemminkin korosti.

Hakala näytteli kymmenissä ja kymmenissä näytelmissä ja musikaaleissa. Niiden joukossa olivat muun muassa Amadeus, Vihreähousuinen Don Gil, Ghetto, Karamazovin veljekset, AIDS-näin on, Papin perhe, Otello, Niskavuoren naiset, Romeo ja Julia, Albatrossi ja Heiskanen, Cabaret, Kolmen pennin ooppera, Saiturin joulu ja Tiputus.

Nykyinen teatterinjohtaja Mikko Kanninen muistaa lämmöllä yhteisiä hetkiä.

– Hallintojohtaja Ilpo Hakalan kanssa tein ensimmäisen sopimukseni 2003 Tampereen Teatteriin. Kun taas oltiin yhdessä näyttämöllä ja lämpiössä Made in Bangkok -näytelmän aikaan 2012, niin Ilpo huolehti aina siitä, että meillä kaikilla olisi hyvä meininki ja työn tekemisen ilmapiiri, Kanninen kertoo TT:n tiedotteessa.

Lukuisten teatterirooliensa lisäksi Hakala toimi ystäviensä Pate Mustajärven ja Jukka Leistin kanssa Niskavuoren Aarnet -äijäryhmän tuotannoissa ohjaajana ja esiintyjänä.

Näyttelemisen lisäksi Hakalalla oli vahva kiinnostus tuotannollisiin ja hallinnollisiin tehtäviin. Hän toimi Tampereen Teatterin Virgo-musikaalissa tuotantopäällikkönä 1997–1998 ja Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtajana 1998–2000. Tampereen Teatterin hallintopäällikkönä hän toimi 2000–2003 ja hallintojohtajana vuodet 2003–2009.

Lisäksi Hakala toimi vuosia ensin Suomen Näyttelijäliiton ja myöhemmin työnantajapuolella Suomen Teatteriliiton (nyk. Suomen Teatterit) luottamustehtävissä.

Hallinnollisten toimiensa ohessa Hakala näytteli koko ajan, mm. seitsemän vuoden ajan Heikki Vihisen ja Timo Kahilaisen suositussa Alivuokralainen-farssissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?