Tällainen on superlahjakkaan Marko Hietalan tarina – menestyksellä oli raju kääntöpuoli - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällainen on superlahjakkaan Marko Hietalan tarina – menestyksellä oli raju kääntöpuoli

Marko Hietala loi upean uran Nightwishissa, mutta kärsi samalla masennuksesta ja alkoholismista. Korkin hän laittoi kiinni menestyksen huippuvuosien aikana vuonna 2010.

12.1. 13:51

Häkellyttävä soitto- ja laulutaito ja mieleenpainuva ulkonäkö: pitkä, vaalea hevaritukka, kaksoisparta ja jäänsiniset silmät. Basisti Marko Hietala on ollut jo kaksi vuosikymmentä supersuositun sinfoniametalliyhtye Nightwishin tunnetuimpia ja tunnistetuimpia jäseniä.

Tiistaina Hietala ilmoitti eroavansa yhtyeestä pohdittuaan asioita menneen vuoden ajan. Samalla hän sanoi vetäytyvänsä julkisuudesta toistaiseksi.

Lue lisää: Jättiyllätys: Marko Hietala jättää Nightwishin

Marko Hietalan ura on ollut värikäs ja menestyksekäs, mutta myös kivikkoinen hänen horjuvan mielenterveytensä vuoksi.

Musiikintäyteinen lapsuus Savossa

Musikaalinen poika varttui Kuopion lähellä Tervon kunnassa. Hän on kertonut useissa haastatteluissa siitä, miten musiikki oli tiiviisti läsnä hänen lapsuudenkodissaan. Isä soitti kitaraa ja tämän musiikkikokoelmista löytyi kaikkea, mitä kuvitella saattaa.

Hietala kertoi merkityksellisestä isäsuhteestaan IS:lle vuonna 2019, jolloin hän julkaisi samasta aiheesta itse sanoitetun kappaleen. Hän kertoi kärsineensä alkoholismista kuten vuonna 2012 kuollut isänsäkin.

– Se sanoituksen pohjavire on aika ilkeä: mitä me koskaan opimmekaan?

– Ja sitten oli se toinen puoli: muistan hyvin, kun faija lauloi meidät aina iltaisin uneen. Se oli ihan päivän kohokohtia, kun isä soitti akustista kitaraa ja lauloi lapsille Scarborough Fairia tai jotain, Hietala muisteli.

Musiikki oli yhteinen elämäntapa myös oman veljen kanssa. Hietala ja Zachary Hietala perustivat ensimmäisen yhteisen yhtyeensä 80-luvun alussa, kun Marko oli vasta teini-ikäinen. Tarot-yhtyeen ensimmäinen albumi ilmestyi vuonna 1986. Hietala oli jo tuolloin päättänyt, että haluaa tehdä musiikista elämänuransa.

Mielenterveysongelmat alkoivat

Hietala on monta kertaa kertonut avoimesti haastatteluissa kärsivänsä vaikeista mielenterveyshaasteista. Hän kertoi muun muassa Apu-lehden laajassa henkilöjutussa, että ensimmäinen iso romahdus tapahtui vuonna 1996, kun samaan aikaan tuli pari isompaa vastoinkäymistä. Ero tyttöystävästä ja äänihuulesta löytynyt polyyppi ajoivat miehen juhlimaan ympärivuorokautisesti. Mielialalääkkeet ja psykologin apu auttoivat hänet tuolloin kuitenkin pinnalle.

Apun mukaan sen jälkeen alkoivat ”onnelliset vuodet” – ensimmäisestä masennusjaksosta toivuttuaan Hietala löysi kumppanin, jonka kanssa sai myöhemmin kaksospojat.

Nightwish teki basistista ison tähden

Nightwish esiintymässä Seinäjoella Provinssirockissa vuonna 2005.­

Hietalan ura Nightwishissa alkoi vuonna 2001. Mies oli silloin 35-vuotias ja jo ammattimuusikko.

Hietala kertoi Nightwishin kelkkaan hyppäämisestä musiikkilehti Soundin haastattelussa viime vuoden toukokuussa. Hän oli tutustunut bändiin yhteisen Euroopan-kiertueen aikana, kun hän itse soitti vielä Sinergy-nimisessä yhtyeessä.

– Kun Nightwish sitten tarvitsi laulavaa basistia, niin kaverit olivat tuumineet, että kysytäänpä Markolta. Juteltiin aiheesta ja päätettiin mennä kokeilemaan treenikämpälle. Sitä ennen käytiin toki hakemassa reilut muovipussilliset bisseä.

Pian Hietalan palkkaamisen jälkeen Nightwish alkoi työstämään legendaarista Century Child -albumia.

– Reissasin Kiteen ja Helsingin väliä aika tiuhaan, kun tehtiin nauhoituksia. Muistan edelleen hyvin, että ilmassa oli silloin hiton jännää kutinaa. Sitten toukokuun alussa Ever Dream -sinkku napsahti pihalle ja se meni suoraan Suomen listaykköseksi. Vähän myöhemmin se myi jo platinaa, Hietala sanoo Soundissa.

Alkoholismi varjosti uraa

Nightwishin myötä alkanut jättimenestys ja rankat maailmankiertueet sopivat huonosti yhteen masennuksen kanssa. Hietalan päihteiden käyttö lisääntyi näinä vuosina roimasti. Hän on kertonut synkistä vuosistaan esimerkiksi vuonna 2017 ilmestyneessä omaelämäkerrallisessa kirjassaan (Marco Hietala – Ruostumaton, kirj. Timo Kangasluoma).

Keikkapäivinä muut bändin jäsenet joutuivat jännittämään, että alkaako juominen heti aamusta vai vasta keikan jälkeen. Ryyppyputkien aikana sattui ja tapahtui. Hietalalla oli paljon niin kutsuttuja filmi poikki -iltoja. Hän ei muistanut lainkaan, mitä oli puuhannut ja kenen kanssa.

– Pahin oli varmaan vuoden 2008 mielialakuuri yhdistettynä alkoholiin. Ennen ja jälkeen keikkojen, ja keikkojen aikanakin tuli nappailtua. Lääkkeiden ja viinan aiheuttama euforia vei mukanaan ja kun sieltä tuli alas, niin masentelu oli kahta kauheampaa. Sitä paikkaillessa tuli tietysti vedettyä lisää soosia, hän sanoi Ylellä vuonna 2017.

Korkki meni lopullisesti kiinni vuonna 2010. IS:lle hän sanoi vuonna 2019 päätöksen olleen helpotus ja ettei hän koe joutuneensa luopumaan mistään. Repsahduksia ei ole tapahtunut.

– Tykkään näistä hommista, joita saan tehdä. Olen äärimmäisen huojentunut, että sain lisäksi elämäni raiteilleen.

Inferno-lehdessä hän kertoi vuonna 2017, että hän lähti Tarot-yhtyeen kanssa hyvin pian alkoholin lopettamisen jälkeen monen viikonlopun kiertueelle. Se oli käänteentekevää hänelle.

– Kun olimme tehneet pari keikkaa, hortoilin bäkkärillä, jäbät joivat viinaa, huumorin taso oli mallia ala-arvoinen ja käkätettiin siellä aikamme, kunnes huomasin, että tämähän on mukavaa. Se oli elämäni vapauttavimpia hetkiä, kun tajusin pystyväni siihen. Tavallaan se avasi ovet myös musakuvioiden jatkumiseen, Hietala sanoo Infernossa.

Palavaa rakkautta

Hietala on ollut myös rakkauselämässään päätöksessään pysyvä mies. Hän laittoi keväällä 2016 vireille avioeron ja rakastui nopeasti brasilialaiseen naiseen.

– Minun oli tarkoitus jatkaa huomattavasti pidempään likaisena vanhana miehenä avioliiton pettymyksen ja epäonnistumisen traumojen jälkeen, mutta suunnitelmat muuttuivat, muusikko sanoi IS:lle vuonna 2017.

Lähteet: IS Arkisto, Yle, Soundi, Inferno, Apu, Marco Hietala – Ruostumaton, kirj. Timo Kangasluoma, Docendo 2017

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?