Alexi Laiho lähetti bestmanilleen viestin vain tunteja ennen kuolemaansa – lämminhenkinen keskustelu jäi ystävysten viimeiseksi - Viihde - Ilta-Sanomat

Alexi Laiho lähetti bestmanilleen viestin vain tunteja ennen kuolemaansa – lämminhenkinen keskustelu jäi ystävysten viimeiseksi

Kim Dylla ja Alexi Laiho olivat parhaat ystävät vuosikymmenen ajan. Sinä aikana Dylla sai nähdä, minkälainen maailmankuulu kitarasankari oli kulissien takana.

Alexi Laiho ja kitaristin ystävä Kim Dylla ehtivät kokea paljon yhdessä kymmenen vuoden aikana.­

9.1. 7:30

Kun kitaristi ja laulaja Alexi Laihon kuolemasta 41-vuotiaana kerrottiin julkisuuteen maanantaina, tuhannet fanit ympäri maailmaa kokivat menetyksen tuskaa. Laiho oli lukemattomia soittajia ja musiikinystäviä inspiroinut virtuoosi ja yksi 2000-luvun suomimetallin pioneereista.

Ruotsissa asuvalle yhdysvaltaiselle Kim Dyllalle, 38, tilanne oli erilainen. Hän sai tietää menettäneensä parhaan ystävän, jonka kanssa oli ollut yhteydessä lähes päivittäin kymmenen vuoden ajan.

Maanantaina herättyään Dylla huomasi puhelimensa täyttyneen viesteistä. Kauhukseen hän ymmärsi ne surunvalitteluiksi.

– En usko, että on hyvää tapaa saada tietää parhaan ystävänsä kuolemasta, Dylla kertoo Ilta-Sanomille.

Laiho ja Dylla Laihon häissä Australiassa. Laiho rakasti amerikkalaisia autoja ja omistikin useita.­

Kävi myös ilmi, että he olivat käyneet viimeisen keskustelunsa todennäköisesti vain joitakin tunteja ennen artistin kuolemaa. Se oli lyhyt, mutta lämminhenkinen.

– Toivotimme toisillemme ja perheillemme hyvää uutta vuotta. On todella outoa ajatella, että viimeinen viesti on todella viimeinen. Minusta tuntuu hirveän pahalta hänen vaimonsa Kellin ja muun perheen puolesta. Ja bändin. Kaikki ovat aivan rikki.

– Alexilla oli ollut terveysongelmia, mutta minusta hänellä oli mennyt viime aikoina paljon paremmin. Hän oli erittäin iloinen uudesta bändistään ja odotti siltä paljon, oli innoissaan.

Alexi Laiho lavalla pukeutuneena Kim Dyllan Kylla Custom Rock Wear -malliston paitaan.­

Laiho ja Dylla tapasivat ensimmäistä kertaa Saksassa vuonna 2009, jolloin Laihon yhtye Children of Bodom kiersi yhdessä Machine Headin ja esiintymisasuistaan tunnetun Slipknotin kanssa. Pääesiintyjän lavalle siirtymistä odottaessa Laiho ja kiertueella mukana ollut Dylla tutustuivat ja tuhosivat takahuoneen kaljatarjontaa.

Ystävyys ja yhteydenpito jatkuivat kiertueen päätyttyä. Joskus se oli vain tyhmien sisäpiirivitsien laukomista tai Laiholle erityisen rakkaan The Big Lebowski -elokuvan repliikkien viljelyä, mutta usein myös päivän kuulumisten vaihtamista ja mieltä vaivaavista asioista avautumista. Laihon repertuaariin kuului myös ”päivän suomisana”, joiden myötä Dyllan suomen kielen sanavarasto on yllättävän laaja.

– Minä olen bilehirviö, hän esittelee taitojaan.

Dylla kertoo, että Laiho oli erittäin lojaali ja aina hänen tukenaan. Hän työllistää itsensä suunnittelemalla, valmistamalla ja ompelemalla esiintymisvaatteita muun muassa muusikoille ja kun Laiho sai kuulla tästä, hän vaati Dyllaa tekemään hänelle jotakin. Yksi Dyllan ensimmäisistä töistä olikin Laihon päällä usein nähdyt housut.

Laiho poseeraa Kim Dyllan tekemissä housuissa.­

– Luulen, että hän ei ottanut niitä pois varmaan viiteen vuoteen. Hän piti myös huppareitani, vaikka ajattelin, että ei niitä kukaan haluaisi. En koskaan pyytänyt häntä tekemään sitä, vaan tämä kertoo siitä, miten suuri tuki hän oli.

Kaksikko ehti viettää lukemattomia yhteisiä hauskoja hetkiä. Laiho oli tuntemattomien seurassa introvertti, hiljainen ja syrjäänvetäytyvä. Moni tulkitsi sen toisinaan egoismiksi tai ylimielisyydeksi, mutta sitä se ei todellakaan ollut, Dylla sanoo. Läheistensä seurassa hän oli lämmin ja hauska huumorimies.

– Hän oli vain suomalainen! Jouduin usein selittämään sitä Yhdysvalloissa. Hän oli mahtava aviomies vaimolleen Kellille.

Laiho ja Dylla kävivät usein yhdessä yhdysvaltalaisessa Denny’s-ketjun ravintoloissa. Laihon vakiotilaus oli kahvi ja amerikkalaiset pannukakut.­

Toki Laiholla oli myös huonot hetkensä, tai kuten Dylla toteaa, rokkitähtihetkensä. Yksi näistä tapahtui 70 000 tons of Metal -risteilyllä.

– Laiva oli juuri saapunut satamaan ja sieltä piti poistua todella aikaisin. Kukaan ei saanut häntä hereille. Lopulta minä menin sinne ja sanoin, että sinun on pakko nousta ylös. Hän heitti minua kaljatölkillä ja huusi, että ryhtyi soittamaan kitaraa juuri v*tun siksi, ettei hänen tarvitsisi herätä aikaisin.

Lue lisää: Tällaista on hulppealla heviristeilyllä Karibialla – metalli pauhaa yötä päivää, olut loppui neitsytmatkan puolivälissä: ”Maailman hienoin tapahtuma”

Samalla risteilyllä Dylla ja Laiho hassuttelivat pukeutumalla räppäreiksi. Moni metallimusiikin kuuntelija saattaakin yllättyä kuullessaan, että Laiho todella piti old school gansta rapista, esimerkiksi NWA:sta.

70 000 Tons of Metal -risteilyllä Dylla ja Laiho hassuttelivat pukeutumalla räppäreiksi.­

Toinen artistin yllättävä mielenkiinnon kohde oli televisio, jonka 1990-lukulaisia tilannekomedioita hän rakasti. Laiho vietti tunteja Seinfeldin, Frendien ja Miehen puolikkaiden parissa.

– Se oli todella amerikkalaista hänessä.

Ystävyys kulminoitui kolme vuotta sitten, kun Dylla lensi Australiaan Laihon perheen luokse voidakseen olla bestman Laihon ja hänen Kelli-vaimonsa häissä. Samalla Laiho lupasi olla bestman Dyllan häissä, jos sellaiset joskus tulisivat.

– Olen ikuisesti katkera siitä, että hän poistui täältä ennen sitä.

– Tuntuu oudolta tulla Helsinkiin, kun hän ei enää ole siellä. Monille hän oli ennen kaikkea legendaarinen kitaristi, mutta minulle hän oli legendaarinen, aina tukenani oleva ystävä ja hulvaton ihminen. Sitä jään kaipaamaan.

Kim Dylla oli Alexi Laihon bestman tämän ja Kelli Wright-Laihon (kuvassa vasemmalla) häissä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?