Levin matkailukuningatar Päivikki Palosaari rauhoittuu jouluun 11 leikkauksen jälkeen: ”Sairaalassa päätin jäädä eläkkeelle”

Vuosi 2020 on ollut Levin matkailukuningattarena tunnetulle Päivikki Palosaarelle kaikkien aikojen kivuliain. Leikkauksia on tehty jo 11.

Tonttula on Päivikki Palosaaren kruununjalokivi. – Olen varma, että jossain vaiheessa tämä on kuin Muumilaakso ja tämän paikan tietävät kaikki suomalaiset ja maailmanmatkaajat.

23.12.2020 8:25

Juuri nyt kaikki Päivikki Palosaaren ympärillä näyttää harmoniselta, sadunomaiseltakin.

Palosaaren lapsuusmaisemiinsa rakennuttaman Tonttulan elämys- ja fantasiakylän rakennukset on valaistu jouluisasti, pihapiiriä komistaa kuusi ja sisätiloihin on kertynyt niin paljon erilaisia tonttunukkeja ettei edes Palosaari pysy laskuissa.

Kun on esitellyt Tonttulan Piilon ja alueen tonttulakkiset työntekijät, Palosaari istahtaa kertomaan omia kuulumisiaan.

Puoliso Mika Latva on Päivikki Palosaarelle rakas niin myötä- kuin vastamäessä. – Tänä vuonna Mika on ollut myös omaishoitajani, Päivikki kertoo.

Tällä hetkellä hän on sairauslomalla ja leikkaustoipilas.

– Kaksi viimeisintä leikkaustani tehtiin marras-joulukuun vaihteessa, ja kotiin pääsin itsenäisyyspäiväksi.

Kaikkiaan yhdentoista leikkauksen jälkeen edessä pitäisi olla enää yksi, kevättalvella vuorossa oleva operaatio.

Palosaaren päällimmäinen tunne on kiitollisuus.

– Voimani ovat selkeästi tulossa takaisin, suureksi joulufaniksi tunnustautuva Palosaari kertoo.

Kesään 2019 asti Palosaari kuvitteli olevansa immuuni sairastelulle, jopa flunssalle. Hän ei ollut pitänyt sairauslomaa kertaakaan koko neljäkymmentä vuotta jatkuneen yrittäjätaipaleensa aikana.

Elokuussa 2019 tapahtui äkkikäänne – oli lähdettävä ambulanssilla sairaalaan.

Palosaarella diagnosoitiin laaja-alainen vatsakalvontulehdus ja vatsahaava.

Tänä vuonna Päivikki Palosaari on osallistunut jouluvalmisteluihin maltillisesti. – Rakastan somistamista ja koristelua, niitä olen vähän tehnyt.

Ensimmäinen leikkaus tehtiin elokuun 2019 puolivälissä.

– Vatsakalvontulehdus on vaikea kaikille, ja minun vatsaani on ollut erityisen hankala operoida, Palosaari kertoo.

Hän on onnellinen siitä, kuinka hienosti hänen viimeisin leikkauksensa sujui.

– Oulussa professori, ylilääkäri Juha Saarnio kehitti uudenlaisen menettelytavan, jolla hän operoi vatsani.

Palosaari laskeskelee viettäneensä sairaalassa kaikkiaan viisi kuukautta.

– Vatsaani tuli aina uusia ja uusia tulehduspesäkkeitä, joita hoidettiin antibiooteilla ja leikkauksilla.

 Vatsaani tuli aina uusia ja uusia tulehduspesäkkeitä.

Välillä kivut ja lääkitys aiheuttivat sekavuutta, ja välillä Palosaari harmitteli sitä, ettei hän päässyt johtamaan yritystään edestäpäin.

Kun kevään koronatilanne oli pahimmillaan, Palosaarta hoidettiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

– Minun olisi pitänyt olla se vahva sana, mutta ei minusta ollut minkäänlaista henkistä apua työntekijöilleni. He joutuivat tekemään lomautusjärjestelyt ja laittamaan hotellin kiinni keskenään.

Sairaalassa Palosaarella oli aikaa miettiä edesmenneen äitinsä, kätilönä ja henkisenä parantaja tunnetun Iris Palosaaren sanoja.

– Äiti muistutti minua levon merkityksestä ja sanoi, että se on Päivikki sellainen juttu, että jos Jumala ei saa kiinni, se kävelee vastaan.

Iris Palosaari opetti tyttärelleen myös hoitavan kosketuksen merkityksen.

– Sairastaessani olen laittanut monet kerrat kädet vatsani päälle ja rauhoittanut itseäni sillä tavalla.

Palosaari uskoo ihmisen kokonaisvaltaisuuteen ja siihen, että koronan vaikutukset yritystoimintaan ovat heijastuneet hänen terveyteensä.

– Olen miettinyt ”sappi kiehuu” -sanontaa. Vatsa oirehtii stressistä, ja sairaalassa huomasin, että kyllä vatsani tuli selkeästi kipeämmäksi, kun minulla oli hätä joittenkin yritykseen liittyvien asioitten suhteen, Palosaari kertoo.

 Minun olisi pitänyt olla vahva sana, mutta ei minusta ollut minkäänlaista henkistä apua työntekijöilleni.

Viime keväänä hän odotti sairaalasta kotiin pääsyä erityisesti pääsiäisen alla, sillä silloin kotona vastassa oli ystäviä ja tyttäret perheineen.

Aivan tavanomainen pääsiäisestä ei kuitenkaan tullut.

– Yksityisen ambulanssin henkilökunta kävi kuudenkymmenen kilometrin päästä Muoniosta hoitamassa minua kolmesti päivässä, ensimmäisen kerran aamuseitsemältä, Palosaari kertoo.

Lapsenlapsista pienimmät säikähtivät kipeää ollutta isoäitiään eli Nunnuaan.

–Seitsemänvuotias Lennon oli kysynyt myöhemmin isoisänsä hautajaisissa, että menemmekö seuraavaksi hautaamaan Nunnun.

Vaikka Palosaaren tulehdusarvot huitelivat taivaissa, eikä kuumeesta ja kivuista meinannut tulla loppua, Palosaari uskoi, että elämä kantaa – aina.

– Olen sitä mieltä, että vatvominen ei kannata ja surkuttelu on turhaa. Lopulta sekin, että olen sairastanut juuri korona-aikaan, on vain elämää.

Päivikki harrastaa kirppisvaatteiden tonttuasuiksi tuunaamista. Hänellä ja Mikalla on vain puolen kilometrin matka kotoa Tonttulaan.

Mitä Lapin matkailuun ja koronarajoituksiin tulee, Palosaari toivoo päättäjiltä pikaista kädenojennusta.

– En ymmärrä, että kukaan ei ole ottanut yhteyttä. Kauhulla ajattelen sitä, että eduskunta palaa joululomaltaan vasta helmikuussa, ja meidän pakotteet jatkuvat yhdellä päätöksellä aina helmikuun loppuun asti.

Kun Suomi meni kiinni viime keväänä, Hullu Poro -yritysrypäs kärsi miljoonatappiot.

– Valtiokonttorilta saamamme puolen miljoonan kustannustuki meni lomautettujen henkilöiden palkkioihin, Palosaari kertoo.

Hän arvioi, että vuodenvaihteeseen mennessä liikevaihtoa menetetään kaikkiaan noin kahdeksan ja puolen miljoonan euron verran.

– Pelkästään tämän joulukuun liikevaihtomme piti olla kolme miljoonaa enemmän kuin mitä se tulee olemaan, Palosaari sanoo.

 Kauhulla ajattelen sitä, että eduskunta palaa joululomaltaan vasta helmikuussa, ja meidän pakotteet jatkuvat yhdellä päätöksellä aina helmikuun loppuun asti.

Myös muut hänen liiketoimintaansa liittyvät luvut ovat surullisia: Hullu Poron 15 ravintolasta avoinna on vain viisi ja töissä on vain neljäkymmentä henkilöä.

Vielä vuoden alussa Palosaari työllisti 75 vakituista työntekijää ja pari sataa kausityöläistä.

Joulusta on tulossa Palosaaren mukaan hiljainen, mutta uusivuosi näyttää vähän vilkkaammalta.

– Jos suinkin mahdollista, kutsumme heti lisää paikallisia töihin.

Päivikki Palosaari vietti viime keväänä pisimmillään kaksi kuukautta sairaalassa. Suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä hänellä on pelkkää hyvää sanottavaa. – En ymmärrä terveydenhuoltoon liittyvää mollausta yhtään – varsinkaan kun olen itse saanut äärimmäisen hyvää hoitoa ja hotellitason palvelua.

Lähes kaiken nähnyt matkailuyrittäjä haluaa valaa uskoa yrittäjäkollegoihinsa ja varsinkin nuoriin yrittäjiin.

– Tärkeintä on, että ei vaivuta itsesääliin ja toivottomuuteen. Edes väärät päätökset ja virheet eivät ole maailmanloppu vaan aina voi tehdä uusia päätöksiä, Palosaari sanoo.

Tämänhetkinen tilanne muistuttaa häntä vuoden 2008 finanssikriisistä.

– Silloin epävarmuus vaikutti heti ensimmäisenä matkailuun. Me olimme saaneet valmiiksi Levin keskustan isot investoinnit paria kuukautta ennen kuin rysähti, ja koska firma-asiakkaat kaikkosivat, teimme isot tappiot myös seuraavina vuosina.

Tuolloin Hullu Poron yritystoimintaa supistettiin ja ravintolakonsepteja laitettiin uusiksi.

Jos jotain, Palosaari arvostaa toimeen tarttumista.

– Minusta konditionaalin käyttö puhekielessä pitäisi kieltää lailla. Ärsyttää, kun hoetaan, että pitäisi, pitäisi ja pitäisi – itse en kestä tekemättömiä töitä, vaan ryhdyn toimeen.

 Ärsyttää, kun hoetaan, että pitäisi, pitäisi ja pitäisi – itse en kestä tekemättömiä töitä, vaan ryhdyn toimeen.

Palosaaren tyttäret ovat perineet äidiltään periksiantamattoman ja työtä pelkäämättömän asenteen.

Riikka Merikko pyörittää omaa Relax Center -kauneuskeskustaan Hullu Poron tiloissa ja tammikuun alusta alkaen myös Porvoon Haikon kartanon yhteydessä. Pirita Laru opiskelee kuvataidetta ammattikorkeakoulussa.

Myös Riikan ja Piritan puolisot ovat menneet rohkeasti kohti unelmiaan: Riikan aviomies pärjää hyvin kiinteistöalalla, ja Piritan puoliso Ville Liimatainen on saanut laajaa suitsutusta uudesta Tuhlaajapoika-levystään.

Päivikki Palosaari itse on malttanut ottaa sairaalasta pääsyn jälkeisen ajan verkkaisasti.

– Jouluaatonaattona esiinnyn Tonttulan virtuaalijoulukalenterissa päätonttu-Päivikkinä.

Kun tämä monella tapaa hullu vuosi päättyy, Palosaari aikoo jäädä eläkkeelle.

Palosaaret katsovat joulua lasten silmin. Tänä vuonna seurataan varsinkin alle kolmivuotiaan Helmin reaktioita. – Helmi ei muista aiempia joulujamme, Päivikki kertoo.

Iso ja yllättävä päätös syntyi jo sairaalajaksojen aikana, mutta tähän mennessä Palosaari on kertonut ratkaisustaan vain läheisilleen.

– Sairaalassa minulle kirkastui, ettei kaikissa asioissa pidä mennä työ edellä, kuten olen tähän saakka mennyt. Kyllä terveys on tärkein asia maailmassa, Palosaari sanoo.

Hän ei aio jäädä pelkäksi seinäruusuksi ja sivustaseuraajaksi jatkossakaan, mutta mitä Hulluun Poroon tulee, yrityksen nykyinen tiimi pystyy pyörittämään arjen rattaita ilman Palosaartakin.

Palosaaren uusimmat unelmat liittyvät Tonttulaan: hän haluaa joulupukille oman pajan, ja alueelle ryhdytään suunnittelemaan lisää majoitustiloja.

Jouluaattoaamuna Palosaari, lapset ja lapsenlapset potkukelkkailevat Tonttulaan.

Ohjelmassa on joulupuuro, piparkakkuhimmelin tekoa, pulkkamäkeä sekä tietenkin joulupukin tapaaminen.

Päivikki Palosaari toivoo valtiovallalta pikaisia toimia, jotta Lapissa vältettäisiin konkurssiaalto. – Kovasti olen sitä mieltä, että Lapin matkailu on unohdettu, Palosaari kritisoi.

Koko Palosaaren perhe on sitä mieltä, että Tonttula on maailman kaunein paikka ja maailmannapa.

– Tyttäreni katselevat nyt muita asioita, mutta kyllä hekin tulevat olemaan vielä mukana yritystoiminnassamme, Palosaari sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?