Tutustu yläluokkaisen yksityiskodin taideaarteisiin Taidekoti Kirpilässä - tunnin kierros nähtävillä - Viihde - Ilta-Sanomat

Tutustu yläluokkaisen yksityiskodin taideaarteisiin Taidekoti Kirpilässä - tunnin kierros nähtävillä

Korkealla Hesperian puiston hevoskastanjoiden yläpuolella sijaitsee 350 neliömetrin arvohuoneisto, joka on muutettu kulttuurikodin ja taidemuseon hybridiksi. Se on jokaisen taiteen ystävän pakko nähdä.

17.12.2020 7:32 | Päivitetty 17.12.2020 13:44

Korona on sulkenut Suomen kulttuurikohteet, mutta ISTV:n videoidut museoesittelyt jatkuvat. Tänään oli vuorossa hämmästyttävän upea kattohuoneisto täynnä taidetta.

Asiantuntijoina toimivat museonjohtaja Johanna Ruohonen ja opas Karoliina Arola. Toimittaja on ISTV:n Antti Virolainen.

Runsaan ja korkeatasoisen taidekokoelman esittelyn lisäksi museonjohtaja Ruohonen kertoo taidekodin isännän Juhani Kirpilän elämäntyöstä.

Juhani Kirpilä oli intohimoinen taiteenkeräilijä ja kulinaristi.­

Lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilä (1931–1988) oli intohimoinen taiteen ja kulttuurin harrastaja. Töölöläinen kattohuoneisto jäi hänen viimeiseksi kodikseen.

Kirpilä laati jo hyvissä ajoin ennen kuolemaansa Suomen Kulttuurirahaston hyväksi testamentin, jossa määrättiin hänen nimeään kantavan taidekodin perustamisesta.

Taidekotiin kuuluvat myös kattokruunut, kalusteet ja takka. Teospaljoudesta nousevat esille muotokuvat, maisemat, figuratiivisuus, ilmaisun voima, värikkyys – nimenomaan 1900-luvun alkupuoliskon taide.­

Taidekoti Kirpilän kokoelmassa on yhteensä 540 teosta. Vaikka jokainen maalaus ei olekaan ripustettuna, seinät ovat täynnä tauluja.­

Huoneistosta suunniteltiin kokonaisuus, joka yhdisti kodin hengen ja toimivan näyttelytilan. Taidekoti Kirpilä avattiin yleisölle 3. kesäkuuta 1992.

Tämän jälkeen Taidekoti Kirpilä on ollut avoinna yleisölle ilman pääsymaksua. Vuosittaiseen ohjelmasykliin kuuluu luentoja ja konsertteja. Kirpilä on suljettu koronan takia toistaiseksi.

Pääosin kotimaista kuvataidetta

Taidemuseon kokoelmaan kuuluu 540 teosta, pääosin kotimaista kuvataidetta (1900-1950). Veistoksia on 36.

Teospaljoudesta nousevat esille henkilö- ja muotokuvat, maisemat, öljyvärimaalaukset, figuratiivisuus, ilmaisun voima, värikkyys ja nimenomaan vuodet 1900-1950.

Taidekoti on yksityiskodin ja taidemuseon hybridi. Raimo Saarisen viherteos Neosgaia tuo lisäväriä tähän huoneeseen.­

Kokoelman perustan loivat Juhani Kirpilän vanhemmiltaan vuonna 1959 perimät 18 teosta. Näistä hän arvosti erityisesti Pekka Halosen maalauksia, joiden keräämistä hän jatkoi 1980-luvulle saakka.

Kirpilä ja hänen elämänkumppaninsa antiikkikauppias Karl Rosenqvist muuttivat Pohjoiselle Hesperiankadulle vuonna 1979. Asunnon 350 neliötä tarjosivat tarpeeksi tilaa kokoelmalla ja sen lähes maaniselle kasvattamiselle.

Juhani Kirpilä (1931-1988) teki elämäntyönsä arvostettuna reumalääkärinä.­

Perintö, sijoitukset ja ansiotulot

Kirpilän huomattava, taideostot mahdollistanut varallisuus koostui peritystä omaisuudesta, sijoituksista ja ansiotuloista. Hän oli sisätautien erikoislääkäri, jonka erityisalaa oli reumatologia.

Lähde: www.taidekotikirpila.fi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?