Netflixin uusi hittisarja aiheutti shakkibuumin – yksi puute kiinnitti asiantuntijan huomion - Viihde - Ilta-Sanomat

Netflixin uusi hittisarja aiheutti shakkibuumin – yksi puute kiinnitti asiantuntijan huomion

Suomen Shakkiliiton toiminnanjohtaja Marko Tauriainen kertoo ilahtuneensa realistisesta tavasta, jolla sarjassa kuvataan ottelutilanteita.

Musta kuningar kertoo poikkeuksellisen shakkilahjakkuuden, orpotyttö Beth Harmonin elämästä lapsinerosta nuoreksi shakkimestariksi. Pääosasassa nähdään Anya Taylor-Joy.

12.12.2020 13:21

Suoratoistopalvelu Netflixin tällä hetkellä suosituin sarja Musta kuningatar (Queen’s Gambit) pyörii niinkin yllättävän aihepiirin kuin shakin ympärillä. Sarja kertoo poikkeuksellisen shakkilahjakkuuden, orpotyttö Beth Harmonin elämästä lapsinerosta nuoreksi shakkimestariksi.

Yhdysvalloissa koukuttavasta sarjasta on tullut jättimenestys ja se on synnyttänyt valtavan buumin strategiapelin ympärille. Shakin harrastajamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, ja pelilaudat viedään nyt käsistä.

Kasvavaa kiinnostusta on havaittu myös Suomessa, jossa sarja sai ensi-iltansa 23. lokakuuta. Suosion kasvu on huomattu myös Suomen Shakkiliitossa, kertoo liiton toiminnanjohtaja Marko Tauriainen.

– Moni on varmasti lapsena pelannut shakkia ja on ajatellut sarjaa katsoessaan, että olisipa kiva taas päästä pelaamaan. Sarjan myötä vanhat harrastajat ovat selvästi saaneet uuden innostuksen pelaamiseen, hän miettii.

Shakkipiireissä Musta kuningatar -sarja on otettu ilolla vastaan, ja erityisesti realistiset ottelukuvaukset ovat ilahduttaneet asiantuntijoita.

Tauriaisen mukaan shakin suosion kasvu on ollut maailmanlaajuinen ilmiö jo pidemmän aikaa, mutta Musta kuningatar -sarja on tönäissyt kunnolla vauhtia pelin menestyksekkäälle nousulle.

Shakkiliiton jäsenmäärät eivät Tauriaisen mukaan vielä ole räjähtäneet käsiin, mutta erityisesti liiton järjestämissä nettiturnauksissa on viime aikoina näkynyt paljon uusia pelaajia, sillä turnauksia ei koronapandemian vuoksi ole voitu järjestää normaalisti.

– Netissä pelaaminen on niin helppoa. Vastustajia löytyy aina, ja netissä kenellä vain lajista innostuneella on mahdollisuus päästä harjoittelemaan taitojaan.

Pelejä ja turnauksia järjestetään esimerkiksi lichess.org -sivustolla, jossa paikalla on aina noin 100 000 pelaajaa kerrallaan ja pelit pyörivät yötä päivää.

– Toivottavasti sitten, kun koronatilanne helpottaa, kaikki shakista innostuneet uudet pelaajat löytävät myös turnauksiin pelaamaan, toiminnanjohtaja haaveilee.

Nuoren Beth Harmonin roolissa nähdään Isla Johnson. Bill Camp näyttelee herra Shaibelia.

Shakkipiireissä sarja on otettu innolla vastaan ja lajia hyvin tuntevat ovat saaneet ilokseen huomata, että shakki esitetään ohjelmassa asiantuntevalla ja uskottavalla tavalla.

Marko Tauriaista ilahdutti erityisesti se, kuinka aidontuntuisia olivat esimerkiksi sarjan peli- ja ottelukuvaukset. Sarjassa nähtäviin peleihin on otettu mallia tunnetuista shakkiotteluista ja sarja esittelee katsojille ihka oikeita pelikuvioita. Sisilialainen puolustus tai sarjan englanninkielisen nimen mukainen kuningatargambiitti tulevatkin katsojalle tutuksi sarjan edetessä.

– Usein ohjelmissa tai elokuvissa nähtävät siirrot ovat ihan mahdottomia, ja ne todella sattuvat shakinpelaajalla silmään. Tässä sarjassa kaikki toimi kuitenkin tosi hienosti, ja oli helppo huomata, että ammattilaiset ovat olleet taustalla hääräämässä, Tauriainen kiittelee.

Hienosti toteutetusta kokonaisuudesta huolimatta muutama sarjan epäkohta pisti kuitenkin ammattilaisella silmään. Esimerkiksi shakkiottelut eivät yleensä pääty aplodeihin, vaikka sarjassa usein niin käykin Bethin voitettua kova vastustaja viekkaudellaan ja peliälyllään.

– Sarjassa ei myöskään taidettu nähdä tasapelejä, vaikka shakissa ne ovat hyvin yleisiä. Peräti puolet peleistä päätyy lopulta sovitusti tasapeliin, kun tilanne vaikuttaa tasaiselta, eikä kumpikaan usko voitonmahdollisuuksiin, Marko Tauriainen huomauttaa.

Sarjaa on kiitelty siitä, miten se kuvaa naisten asemaa miesvaltaisessa shakkimaailmassa.

Musta kuningatar -sarjassa nuori Beth lähetetään orpokotiin tämän äidin kuoltua autokolarissa. Beth löytää karun orpokodin kellarista shakkia pelaavan talonmies Shaibelin ja kiinnostuu pelistä, jota mies pelaa itseään vastaan. Nopeasti käy selväksi, että nuori orpotyttö on shakin ihmelapsi, jonka terävyys hämmästyttää niin talonmiehen kuin pelaamaan uskaltautuvat vastustajatkin.

Shakkiliiton Tauriainen kertoo, että shakin harrastaminen aloitetaan usein nuorena, jo 4–5-vuotiaana, ja niin kutsuttaja lapsineroja on shakkipiireissä nähty aina.

– Suurin osa shakin maailmanmestareista on ollut tähtiä jo lapsena ja monet heistä ovat maailman huipulla 13–15-vuotiaina. Voisi sanoa, että tässä lajissa korkein huippu on saavutettu jo pitkästi alle kolmikymppisenä, mies hymyilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?