Tuomas Enbuske paljastaa HS:lle, miksi hän katosi julkisuudesta – romahti täysin ja joutui mielisairaalaan

Tuomas Enbuske hakeutui HS:n mukaan lääkäriin, kun hän ei kyennyt enää tekemään juuri mitään. Nyt juontaja kertoo, mihin hän katosi reilu vuosi sitten.

Tuomas Enbuske on yksi Suomen tunnetuimmista tv-kasvoista. Hän on vuosien ajan juontanut useita ohjelmia ja ottanut kantaa tuoreimpiin uutisiin.

Juontaja ja toimittaja Tuomas Enbuske oli vielä reilu vuosi sitten kaikkialla. Hän kirjoitti kolumneja usealle lehdelle ja oli suosittu tv-kasvo, jolla oli oma keskusteluohjelma yhdessä Maria Veitolan ja Roope Salmisen kanssa. Enbuske oli ahkera somekäyttäjä, jonka nokkelia letkautuksia seurasivat sadat tuhannet suomalaiset.

Kesän 2019 jälkeen Enbuske kuitenkin katosi julkisuudesta täysin. Hän tyhjensi Instagram-tilinsä kaikista kuvista ja lopetti twiittaamisen. Hänen kolumnejaan ei enää näkynyt lehdissä, eikä hän ollut mukana missään tv-ohjelmissa. Myös Enbusken ja hänen kihlattunsa Sarian Antilan parisuhde päättyi. Antila vahvisti IS:lle lokakuussa 2019, että pari oli eronnut jo kuukausia sitten.

Nyt Enbuske kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä, mitä kesällä ja syksyllä 2019 tapahtui ja miksi hän katosi yli vuodeksi.

Enbusken mukaan hän romahti kesän 2019 jälkeen täysin ja lukittautui kotiinsa Kampin kauppakeskuksen yläkertaan. Hän ei muista ajasta juuri mitään, ei edes kunnolla sitä, miten hänen kihlauksensa päättyi. Hän ei kyennyt enää tapaamaan lapsiaankaan kuin muutaman tunnin silloin tällöin tai tekemään juuri mitään muutakaan.

– Täydellinen romahtaminen. Laitan ovet kiinni, en aio tavata ketään ihmisiä. Olen täällä yksin linnoittautuneena. En aio poistua täältä, Enbuske sanoo HS:lle.

Enbuske kertoo HS:lle, että hänellä todettiin vakava masennus ja myöhemmin kaksisuuntainen mielialahäiriö sekä autismin kirjo, josta puhuttiin aiemmin Aspergerin oireyhtymänä.

HS:n mukaan hän vietti aikaa myös psykiatrisessa sairaalassa. Nyt Enbuske voi jo paremmin ja on palannut hiljalleen someen ja ihmisten ilmoille.

IS uutisoi aiemmin, että Enbuske palasi someen Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan ja julkaisi pitkästä aikaa Instagram-päivityksen, jossa hän muisteli edellisiä vaaleja, joita hän seurasi New Yorkissa.

Päivityksen jälkeen Enbuske on julkaissut useita kuvia, joissa hän muun muassa treenaa kuntosalilla ja poseeraa poikansa ja ystäviensä kanssa. Hän on ottanut somessa myös kantaa tuoreisiin uutisiin, aivan kuten ennen hiljaiseloaan.

Enbuske ja hänen ex-kihlattunsa Sarian Antila antoivat IS:lle yhteishaastattelun kesällä 2019. Enbuske kertoi tuolloin, ettei hän ollut vuosiin puhunut itsestään tai traumoistaan julkisuudessa.

– Mörköjä ja traumoja löytyy. Itsestään on helpompi puhua terapeutille kuin nyt tässä, Enbuske tunnusti kesäkuussa 2019.

– Vuosikausiin en puhunut itsestäni mitään. Jos minulta kysyttiin jotakin, piilouduin mieluummin jonnekin kuin vastasin, hän sanoi.

Enbuske myönsi myös, ettei hän ollut aina välttämättä helpoin ihminen eikä hänen kanssaan olisi ollut helppoa asua. Hän ja Antila eivät asuneet yhdessä suhteensa aikana.

– Kukaan ei pysty asumaan kanssani. Olen sotkuinen, epäkäytännöllinen ja huonotuulinen. Olen viisastelija, joka ei saa mitään aikaiseksi muuten kuin teoriassa, Enbuske kuvaili itseään.

Enbuske on ollut vuosien ajan hyvin näkyvä hahmo Suomen mediakentällä. Hän nousi julkisuuteen Kiss FM -kanavan aamuohjelmasta yhdessä Henkka Hyppösen kanssa. Sittemmin hän on juontanut tv:ssä muun muassa ohjelmia Hyppönen-Enbuske Experience, Enbuske & Linnanahde Crew ja Enbuske, Veitola & Salminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?