Janita Lukkarinen, 27, sairasti syöpää yli kaksi vuotta – näin hän kuvaili vointiaan tammikuussa - Viihde - Ilta-Sanomat

Janita Lukkarinen, 27, sairasti syöpää yli kaksi vuotta – näin hän kuvaili vointiaan tammikuussa

Janita Lukkarinen kertoi avoimesti kamppailustaan parantumatonta sairautta vastaan sekä puhui rehellisesti myös kuolemasta ja omista hautajaisistaan.

Lukkarinen nähtiin Big Brotherissa sekä Martina ja hengenpelastajat- ja Temptation Island Suomi -tosi-tv-ohjelmissa.­

4.12.2020 19:29

Parantumatonta syöpää sairastanut Janita Lukkarinen, 27, menehtyi viikko sitten 27. marraskuuta, uutisoi MTV. Kuoleman vahvisti Lukkarisen omaiset.

Lukkarinen sai syöpädiagnoosin kesällä 2018. Pariin vuoteen mahtui lukuisia ylä- ja alamäkiä, kun Lukkariselle oli sekä annettu toivoa uusien hoitokeinojen löytämisestä että kerrottiin useaan otteeseen, ettei mitään ole enää tehtävissä.

Imusolmukesyöpää sairastanut Lukkarinen kertoi voinnistaan IS:lle tammikuussa 2020. Hänet oli siirretty sairaalasta saattohoitoon Helsingissä sijaitsevaan Terhokotiin.

Lukkarinen kertoi tuolloin, että hänen olotilansa saattoi vaihdella päivästä riippuen hyvinkin paljon.

– Aika vaihtelevat on tunnelmat. Tällä hetkellä vähän ehkä alakuloinen fiilis totta kai. Ei sitä nyt mitenkään riemustakaan hypi, Lukkarinen totesi Ilta-Sanomille.

Janita Lukkarista jäivät kaipaamaan äiti, isä sekä kolme sisarusta.­

Lukkarinen vietiin saattohoitoon Terhokotiin 1. tammikuuta 2020. Kaikesta huolimatta Lukkarinen kehui Terhokotia parhaaksi mahdolliseksi saattokodiksi ja kertoi viihtyvänsä siellä olosuhteet huomioon ottaen hyvin. Pohjois-Haagassa sijaitseva Terhokoti on tarkoitettu pitkälle edenneistä sairauksista kärsiville potilaille heidän elämänsä loppuvaiheessa.

– Terhokoti on ollut paras saattokoti, mitä voi olla, Lukkarinen kiitteli.

Aikanaan tosi-tv-ohjelmien kautta julkisuuteen ponnahtaneella Lukkarisella on ollut sosiaalisessa mediassa suuri joukko seuraajia, jotka ovat seuranneet naisen taistelua syöpää vastaan ensimmäisestä diagnoosista asti. Lukkarinen kiittelikin seuraajiaan tuesta ja muistamisesta vaikeina aikoina.

– Mä saan päivittäin postia tänne, ihan kirjeitäkin. Kyllä ihmiset muistaa, Lukkarinen kiitti.

– Sillä on jaksamisen kannalta todella suuri merkitys.

Lokakuussa Lukkarinen julkaisi päivityksen voinnistaan Instagramissa.

– Sairaalakierre jatkuu, voimat vähenee, eikä omat kädet enää jaksa kirjoittaa. Sain tänään kaksi ihanaa kukkalähetystä, kiitos paljon niistä. Kuten kerroin, niin minulla menee epiduraali, josta menee puudutusainetta, Lukkarinen kirjoitti.

– Kiitos kaikille jotka ovat lähetelleet enkeleitä ja rukouksia minulle. Mutta tuntuu, että tämä ei ole enää enkeleiden tai Jumalan käsissä. Tämä on ennemminkin jokapäiväinen helvetin kierre. Lähetän enkeleitä ja rukouksia kaikille, nyt voimat eivät riitä enempään.

Lukkarinen kertoi avoimesti kamppailustaan parantumatonta sairautta vastaan sekä puhui rehellisesti myös kuolemasta ja omista hautajaisistaan.

Lukkarinen kertoi Ilta-Sanomille elämästään parantumattoman sairauden kanssa myös syyskuussa 2019. Tuolloin hän kertoi kärsivänsä kovista kivuista, joihin hän joutui jo tuolloin syömään saattohoitopotilaille tarkoitettuja hermokipulääkkeitä. Myös sytostaattihoidot oli päätetty lopettaa.

– Sängystä ylös pääseminen ei todellakaan ole itsestään selvä asia minulle. Ilman lääkkeitä siitä ei tulisi mitään. Kipu on niin kokonaisvaltaista, Lukkarinen sanoi.

Lukkarinen sai syöpädiagnoosinsa kesällä 2018 sen jälkeen, kun oudot oireet olivat piinanneet häntä jo kuukausien ajan. Lopulta kävi ilmi, että hänen keuhkoissaan oli pahanlaatuisia kasvaimia ja myöhemmin hän sai tietää sairastavansa imusolmukesyöpää, joka oli levinnyt muun muassa vatsaan ja ohutsuoleen.

Diagnoosi oli shokki, vaikka Lukkarinen oli ravannut lääkärissä liki puolen vuoden ajan erilaisten kurkku- ja hengitystieoireiden vuoksi.

– Pääni oli täynnä kysymyksiä: kuolenko tähän vai voinko parantua? Mitä nyt tapahtuu? Makasin sairaalan sängyllä, pidin äitiäni kädestä ja sanoin, että kuolen, Lukkarinen muisteli syksyllä 2018 IS:lle päivää, jona sai tietää sairastavansa syöpää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?