Ilkka Kanervan hypnoosi, Susanna Kosken turkiskorut, ”tissikohu”... Muistatko nämä Linnan juhlien kohutuimmat hetket?

Linnan juhlissa on vuosien varrella nähty toinen toistaan mieleenpainuvampia hetkiä.

Upeita pukuja, jännittäviä hetkiä, etikettimokia ja hurmaavia kohtaamisia!

6.12.2020 7:15

Linnan ehdoton kuningatar

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto tunnetaan pukuloistostaan, eikä kukaan Linnan juhlien tyylitaitureista ole tehnyt suomalaisiin yhtä suurta vaikutusta kuin presidentti Sauli Niinistön puoliso rouva Jenni Haukio.

Yksi Linnan juhlien odotetuimmista hetkistä on perinteisesti ollut se, mitä rouva Haukio on valinnut ylleen. Häntä ei ole suotta ylistetty Linnan kuningattareksi, sillä hillitystä tyylistään tunnettu rouva Haukio suosii juhlapuvuissaan suomalaisia suunnittelijoita, rohkeita värejä ja elegantteja yksityiskohtia.

Luonto, eläintensuojelu ja kierrätys ovat lähellä rouva Haukion sydäntä ja ne näkyvät usein myös hänen juhlapuvuissaan.

Rouva Jenni Haukio emännöi Linnan juhlia ensimmäisen kerra vuonna 2012.

2018 presidentin puoliso yllä nähtiin Ioncell-kankaasta tehty puku.

Rouva Haukio emännöi Linnan juhlia ensimmäistä kertaa vuonna 2012 ja tuolloin hänen yllään nähtiin Paola Suhosen suunnittelema sininen iltapuku, joka oli muotiasiantuntijoiden mielestä jopa symbolinen. Kauniisti laskeutuvan puvun kankaassa kankaassa komeilivat Suomen maakuntien kukat.

2018 Linnan juhlissa oli ympäristöteema ja se näkyi myös juhla emännän asussa. Rouva Haukion valkoinen puku oli 100-prosenttisesta koivusta tehtyä Ioncell-kangasta. Sen suunnittelivat Aalto-yliopiston opiskelijat Emma Saarnio ja Helmi Liikanen.

2019 rouva Jenni Haukio puki Linnan juhliin saman iltapuvun, joka nähtiin hänen yllään jo vuonna 2015. Hän keräsi pukuvalinnallaan kiitosta, sillä se oi kertakulutuksen vastainen ja osoitti, kuinka pienillä muutoksilla juhlapuvusta saadaan aivan uudennäköinen.

2019 yllä oli fuksianpunainen kierrätysasu, jota oli hieman muokattu.

Pukua oli muokattu toista käyttökertaa varten lisäämällä siihen pitsikoristelua ja pitsiset hihat. Aiemmin puvussa nähtiin pitsinen olkain, joka kulki oikean hartian yli. Puvun on suunnitellut Sari Nordström ja ommellut Karina Vainio.

Taiteilijaelämää

Kirjailija-runoilija Arto Melleri saapui 1992 presidentin kättelyyn niin humalassa, että hänet ohjattiin saman tien takaovesta ulos.

Samana vuonna näyttelijä Kari Väänänen ehti juhlia Linnassa pitkän kaavan mukaan, ennen kuin linnanvouti heitti näyttelijän ja hänen puolisonsa ulos.

– Ulosheiton jälkeen otettiin taksi ja lähdettiin laulajamaan bluesia ravintola Kaisaniemeen, Väänänen on muistellut tapausta.

Arto Melleri saapui Linnaan vuonna 1992 kumppaninsa Nadja Pyykön kanssa. Mellerin visiitti jäi lyhyeksi, sillä hän oli niin tukevassa humalassa presidentti Mauno Koivistoa kätellessään, että hänet ohjattiin heti takaoven kautta ulos.

Vuonna 1986 kirjailija Jari Tervon temppu kuohutti Linnassa. Tervo työskenteli tuolloin Ilta-Sanomien palveluksessa. Hän meni juhlissa mukaan vierasjonoon kättelemään presidentti Mauno Koivistoa, vaikka oli paikalla toimittajana. Koivisto kätteli Tervoa normaalisti, mutta etiketin rikkomisesta seurasi Tervolle porttikielto Linnan juhliin.

– Synnit on annettu anteeksi. Olen piipahtanut siellä kerran pari sen jälkeen, Tervo on kommentoinut tapahtunutta.

Juice Leskinen kietoi kravatin otsalleen hikinauhaksi.

1986 muusikko Juice Leskinen käänsi katseita rennolla tyylillään. Juhlien edetessä Leskinen löysäsi kravatin kaulastaan ja kietaisi sen päänsä ympärille. Leskinen kutsuttiin Linnaan myös vuonna 1998, joten päähän eksynyttä kravattia on tuskin muisteltu Linnassa pahalla.

Romanssihuhuja

1995 MTV:n juontajana toiminut nykyinen kansanedustaja Maria Guzenina poistui Linnan juhlien jatkoille presidentti Martti Ahtisaaren pojan Marko Ahtisaaren kanssa. Romanssihuhuista uutisoitiin Ruotsia myöten. Guzenina kiisti romanssihuhut Ilta-Sanomien haastattelussa.

2005 Marja Tiura ja ministeri Pertti Salolainen herättivät huomiota Linnan juhlien jatkoilla. Pari tanssahteli Kalastajatorpalla ja sai aikaan romanssihuhuja.

–Suomalaiset tanssivat usein harmaan oloisesti, joten me päätimme pistää jiveksi. Hauskaa oli, ja niin pitääkin olla, Pertti Salolainen kertoi riehakkaasta illanvietosta ja painotti IS:n haastattelussa kyseessä olleen pelkästä tanssimisesta.

Pukumokat ja etikettivirheet

Linnassa on nähty vuosien saatossa lyhyitä helmoja, mutta harvoin minihameita. Kansanedustaja Hannele Luukkaisen minimittainen hame kohahdutti kansaa vuonna 1991. Tuolloin käytiin keskustelua siitä, onko minihame sopiva asu presidentin itsenäisyyspäivä juhlille.

Anni Sinnemäen asua pidettiin aivan liian arkisena presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Vierellä Kerkko Koskinen.

Kansanedustaja Anni Sinnemäen asu vuoden 2000 Linnan juhlissa kummastutti kansaa. Hän juhli Linnassa pitkässä hameessa ja t-paidassa, jossa oli muusikko Scott Walkerin kuva. Pahasti alipukeuduttu, kuului tyrmäys.

Toimittaja Umayya Abu-Hanna rikkoi etikettiä vuonna 2010 ojentaessaan kättelyn yhteydessä presidentti Tarja Haloselle kirjeen. Abu-Hanna kertoi myöhemmin, että lappunen oli kirje hänen Reema-tyttäreltä, joka oli loukkaantunut siitä, ettei presidentti kutsunut häntä Linnan juhliin.

Toimittaja Umayya Abu-Hanna ojensi presidentti Tarja Haloselle tyttärensä kirjoittaman kirjeen.

Susanna Kosken nahka-asut herättivät pahennusta Linnassa vuonna 2017. Koskella oli kaulassaan pörröinen minkkichoker ja yllään poronnahkapuku. Etenkin koruvalintaa pidettiin erikoisena valintana juhlaan, jota emännöi eläinten oikeuksien puolustajana tunnettu rouva Jenni Haukio.

Susanna Kosken poroasu ja minkkikoru herättivät keskustelua.

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson juhli Linnassa vuonna 2018 yllään puku ja jalassa tennarit. Gustafsson oli jo ennen juhlia kertonut Ilta-Sanomille, että häntä ei nähdä itsenäisyyspäivän vastaanotolla perinteisessä iltapuvussa.

– Mä en mitään kolttua päälleni pistä! En oikeasti voi pukea hametta. Olen lopettanut niiden käytön nelivuotiaana. Kysyin silloin äidiltä, onko synttärikutsuille pakko laittaa hame, ja hän sanoi ettei ole.

Juhlien jälkeen Gustafsson sai rajua kritiikkiä kenkävalinnastaan.

Minne katosi Lipponen?

Vuonna 1995 kummasteltiin silloisen pääministeri Paavo Lipposen poissaoloa. Lipponen ällistytti jättämällä saapumatta Linnaan. Hän vetosi sairastumiseen, mutta paljasti vuosia myöhemmin todellisen syyn. Silloinen vaimo Aila-Marja oli heittänyt miehensä frakin kylpyammeeseen.

Seuralaissähellystä

Vuonna 2001 tv-katsojat kummastelivat maailmalla menestystä niittäneen The Rasmus -yhtyeen laulajan Lauri Ylösen seuralaista. Ylönen nimittäin toi avecinaan Killer-yhtyeen laulajan Siiri Nordinin.

– Otin mukaan hyvän frendin, Ylönen kommentoi.

Lauri Ylönen teki vuonna 2001 etikettivirheen, sillä hän toi Linnaan avecinaan ystävänsä Siiri Nordinin.

Se oli etikettivirhe, sillä Linna täsmensi, että kutsu koskee vain vakiintunutta kumppania. Vastaavanlainen tilanne koettiin kuitenkin vuonna 2006, kun Suomelle historiallisen viisuvoiton tuoneen Mr. Lordin eli Tomi Putaansuun silloinen vaimo Johanna saapui Linnaan ilman aviomiestään. Etiketin mukaan juhliin ei voi saapua ilman varsinaisen kutsun saanutta ihmistä.

Presidentin puvun suunnittelija rähisi

Nelinkertainen ralliautoilun maailmanmestari Tommi Mäkinen suivaantui 1999 Linnan jatkoilla, kun Alibi-lehden nykyinen päätoimittaja Mika Lahtonen oli Kalastajatorpan pihalla paparazzaamassa tähtiä. Lahtonen kertoi tuolloin Ilta-Sanomille Mäkisen tunkeutuneen hänen autoonsa ja Lahtonen hälytti paikalle poliisit. Virkavalta ja Mäkisen puoliso saivat tulistuneen rallimestarin lopulta rauhoittumaan.

2001 Nylon Beatin -duon Jonna Geagea ja Erin Anttila juhlistivat Suomen itsenäisyyttä pitkän kaavan mukaan. Ravintolan valomerkin jälkeen Naikkarit suuntasivat Jonnan kotiin. Erin heräsi Jonnan asunnon lattialta juhlapuku päällään.

– Hauskaa, hauskaa, hauskaa! Mä diggasin kaikesta siellä, musiikistakin. Ruoka oli hyvää, booli oli hyvää ja ihmiset olivat mukavia, Jonna ja Erin intoilivat IS:n haastattelussa juhlien jälkeisenä päivänä.

Presidentti Tarja Halosen pukusuunnittelija Ilona Pelli herätti käytöksellään huomiota Linnan jatkoilla.

2011 presidentti Tarja Halosen puvun suunnittelija Ilona Pelli riehui juhlien jatkoilla, eikä häntä päästetty ravintolaan. Raivostunut Pelli purki ärtymystään ovimieheen. Lopulta hän tönäisi portsaria ja sylki päin tätä.

– Kävelin katua pitkin kohti Teatteria, kun piikkikorkoni tarttui kiinni kivetykseen ja kenkä irtosi jalastani. Jatkoin sitten matkaa kohti ovea varovasti päkiöilläni kävellen, jottei sama tapahtuisi uudestaan, Ilona Pelli kommentoi tuolloin välikohtausta.

– Portsari oli katsellut minua ja kieltäytyi lopulta päästämästä minua sisään, koska olin hänen mielestään liian humalassa. No, olinhan minä humalassa, mutta en missään rähinäkännissä! Pelli hämmästeli.

Pellin ja ovimiehen välille syntyi suukopua ravintolan ovella. Pelli korotti ääntään, kertoi olevansa tulossa Linnan juhlista ja kysyi äkäisesti: "Etkö sinä tiedä, kuka minä olen. Minä olen Ilona Pelli."

Ovimies yritti rauhoitella Pelliä, mutta suunnittelija vaati häntä tilamaan taksin, jolloin ovimies näytti Pellille ystävällisesti, että tämä seisoo taksijonon vieressä.

– Sisällä oli jo tuttujani odottamassa minua, niin kyllähän minä siinä sitten menetin vähän harkintakykyäni, suunnittelija pahoitteli.

Perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen reteä juhlinta herätti huomiota Linnan juhlien jatkoilla vuonna 2012.

– En laskenut, kuinka monta boolilasillista join. Aika tujua se oli, Hakkarainen kertoi toimittajille ennen kuin Hakkaraisen ystävät veivät hänet sivummalle.

Hakkarainen korosti myös, ettei ollut tanssinut Linnassa.

– Eihän kukaan lyhyen ja ruman miehen kanssa haluaisi tanssia, hän kommentoi.

Hypnoositemppu

Linnan jatkoilla tapahtui kummia vuonna 2012 kun mentalisti Noora Karma hypnotisoi Ilkka Kanervan ja mies valahti ravintolan lattialle. Kanerva tuohtui tempusta ja kiisti sopineensa hypnoosista etukäteen Karman kanssa. Tapaus oli monien mielestä kiusallinen, etenkin kun se nähtiin Ylen Linnan juhlien jatkoilta esittämässä lähetyksessä.

– En kertonut tarkalleen, millainen tempusta on tulossa, mutta kevyestä hypnoosista Kanerva tiesi. Lupasin, että häntä ei nolata millään tavalla, Karma kertoi.

2012 Linnan jatkoilla tapahtui kummia, kun mentalisti Noora Karma teki hypnotisointitempun Ilkka Kanervalle.

Tapahtuma on herättänyt paljon keskustelua muun muassa liittyen siihen, sopiiko itsenäisyyspäivän viralliset juhlat hypnoosin suorittamiselle.

– En tiedä sopivuudesta, mutta minut pyydettiin esiintymään jatkoille. Toiveena oli, että hypnotisoin jonkun kansanedustajan, ja minulle ehdotettiin Ilkka Kanervaa, Karma kommentoi.

Historiallinen hetki

2012 Suomen itsenäisyyspäivää oli juhlimassa Presidentinlinnassa peräti neljä presidenttiparia: Mauno ja Tellervo Koivisto, Martti ja Eeva Ahtisaari, Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi, sekä Sauli Niinistö ja Jenni Haukio.

Edellisen kerran Linnassa oli nähty samaan aikaan neljä presidenttiä vuonna 1938.

Linna-räppi

Rap-artisti Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen hauskuutti vuonna 2012 Ylen lähetyksessä esittämällä Linna-räppinsä.

– Tänään Linnassa Jennin ja Salen kaa/ Jos olet ulkona, varmasti paleltaa/Aa, mikä sen parempaa kuin itsenäistä Suomea yhdessä rakentaa/Teema, teot ja työt/ Jaksakaa pakertaa/vaikka välillä masentaa ja duuni... jotain ja sitten näin... Cheek naurahti miettiessään loppuriimiä.

Hannes Hynönen hurmasi

Vuoden 2014 Linnan juhlien ehdoton hurmuri oli mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen joka tanssitti rouva Jenni Haukiota ja kirjailija Sofi Oksasta.

– Oli kerrassaan hienoa, että rouva Haukio laittoi posken minun poskeani vasten. Olemme kuin vanhat tutut, sillä olen tavannut hänet aiemminkin. Hän on ihana nainen, Hynönen sanoi.

– Parasta Linnan juhlissa oli ehdottomasti tanssi sotaveteraani Hannes Hynösen kanssa. Hän oli todella hurmaava herrasmies, Sofi Oksanen hymyili kertoessaan itsenäisyyspäivän kohokohdista.

Sotaveteraani Hannes Hynönen hurmasi suomalaiset. Hän kävi pyörähtämässä parketilla kirjailija Sofi Oksasen kanssa.

Hynönen menehtyi 102-vuotiaana joulukuussa 2015.

Veteraanin iltahuuto herkisti presidenttiparin

Linnan juhlia kotisohvilla seuranneiden suomalaisten silmäkulmat kostuivat vuonna 2015, kun sotaveteraanit esittivät Veteraanin iltahuudon sotaveteraani Armas Ilvon johdolla presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle. Presidentti Niinistön silmät kostuivat veteraanien esityksestä ja rouva Niinistö vietti pitkän tovin lottien kanssa keskustellen.

– Kysyin presidentiltä, olisiko sopimatonta, jos kiittäisimme saamastamme kutsusta laululla ja hän sanoi, että sehän olisi mahtava homma! Ilvo kertoi Ilta-Sanomille.

Ilvo menehtyi vuonna 2017 96-vuotiaana.

Runoilijoiden kohtaaminen

Viime vuoden Linnan juhlien pysäyttävin hetki nähtiin, kun sotaveteraani Matti Rautiainen pyysi saada lausua rouva Jenni Haukiolle itse kirjoittamansa runon veteraanien kahvitilaisuudessa.

Jo ensimmäiset sanat vangitsivat. ”Oi sota, mitä teitkään minulle”, Rautiainen aloitti.

Runo kantoi loppuun yhtä lyyrisenä mutta painavana. Rautiaisen lausuttua säkeensä Haukio riensi kiittämään häntä kädestä pitäen.

– Todella kaunis, merkityksellinen teksti, Haukio ylisti.

Presidenttiparille Rautiaisen lausuma runo kertoo koruttomasti hän omasta sotakokemuksestaan. Sen lyhyt ja ytimekäs sanoma on, miten sodassa vaikeasti haavoittunut ja toisesta silmästä näkönsä menettänyt sotainvalidi on säilyttänyt elämänuskonsa näihin päiviin asti.

Selostus suututti

Vuonna 2015 kansanedustaja Marko Rossi tuohtui Ylen selostuksesta, jossa hänen takanaan kättelyyn tullut lausuntataiteilija Matti Kaarlejärveä tituleerattiin Rossin puolisoksi. Rossi jyrisi IS:n haastattelussa pitävänsä termiä outona, sillä se viittaa vihittyyn puolisoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen.

Myöhemmin Rossi ja Kaarlejärvi ilmoittivat Facebookissa rekisteröineen suhteensa. IS:n haastattelussa pari kertoi tehneen ratkaisun parisuhteen virallistamisesta Linnan juhlien jälkeen.

– Olo on nyt yhtä aikaa jännittynyt ja ehkä hiukan pelokaskin, mutta tuttujen ihmisten kohtaaminen on sujunut hyvin ja suorastaan helpottanut mielenrauhaani, Markku Rossi kertoi IS:lle.

”Tissikohu” toi tappouhkauksia

2019 Linnan juhlien jatkoilla kuohui, kun Ylen suoraan lähetykseen lävähti paljas rinta. Punaiseen iltapukuun pukeutunut nainen oli asemoitunut yleisössä eturiviin. Kun kamera kääntyi häneen, nainen nosti puvussaan rinnan kohdalla olevaa läppää niin, että hänen paljas rintansa päätyi suoraan lähetykseen.

Tempaus nostatti todellisen ”tissikohun” ja selvisi, että rinnanvilautuksen takana olivat feministiaktivistit Sandra Marins ja Säde Vallarén. Feministiaktivistit Marins ja Vallarén kertoivat halunneensa herättää tempauksella keskustelua tasa-arvoisuudesta.

Naiset kertoivat julkisuudessa saaneensa tappouhkauksia itsenäisyyspäivän jälkeen.

Artikkelia muokattu 9:39: Arto Melleri saapui Linnaan humalassa vuonna 1992, ei 1983, kuten jutussa ensin kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?