Infektio­ylilääkäri Niklas Hagmanin korona­oireista: ”Ei tarvitse paljon vaikeutua, että ollaan jo sairaalassa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Infektio­ylilääkäri Niklas Hagmanin korona­oireista: ”Ei tarvitse paljon vaikeutua, että ollaan jo sairaalassa”

Infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan kova kunto ja suhteellisen nuori ikä eivät takaa sitä, että henkilö saisi vain lieviä koronaoireita.

Asko Järvinen ei pidä Niklas Hagmanin koronaoireita tavattomina.­

29.11.2020 22:35

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen pitää ex-jääkiekkoilija Niklas Hagmanin, 40, koronaoireita tyypillisinä taudin hieman vaikeammin sairastavien keskuudessa.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa Hagmanin kanssa tanssinut Kia Lehmuskoski kertoi sunnuntaina IS:lle, että Hagman menetti maku- ja hajuaistinsa, kärsi kovasta väsymyksestä sekä hengästyi yrittäessään kävellä portaita ylös ja alas.

– Kyllähän noiden oireiden perusteella alkaa tilanne olla jo siinä, että ei tarvitse paljon vaikeutua, että ollaan jo sairaalassa, Järvinen arvioi viitaten erityisesti rasituksesta tulevaan hengenahdistukseen.

Järvisen mukaan henkilön kova kunto ja vielä suhteellisen nuori ikä eivät takaa täyttä suojaa pahemmilta oireilta.

– Reservit ovat paremmat, mutta ei se peruskunto siinä suoraan vaikuta. Jos keuhkoihin tulee selvä infektio molemmin puolin, niin kyllä se vaikuttaa kaikkiin. Ikä tietysti lisää riskiä.

– Neljänkympin päällä ollaan jo siinä tilanteessa, että selkeästi oireet voivat olla vaikeammat. En osaa sanoa prosenttilukuja, mutta ei se tavatonta ole.

Järvinen kommentoi Hagmanin tapausta yleisesti Lehmuskosken IS:lle kertomien oireiden ja tartunnan saaneen iän ja taustan perusteella.

Hagmanin muutkin oireet ovat Järvisen mukaan varsin tavallisia.

– Haju- ja makuaistin menettäminen eivät ole alkuvaiheessa kauhean tyypillisiä, mutta taudin myöhemmässä vaiheessa ne ovat aika yleisiä. Hajuaistin menetys esiintyi ainakin jossain tutkimuksessa reilusti yli puolella potilaista.

– Väsymys taas on yksi koronavirustaudin tyypillisimpiä oireita ja yksi tyypillisimpiä juuri siinä vaiheessa, kun taudin muut oireet ovat menneet ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?