Kari Kanala analysoi rehellisesti Ensitreffit alttarilla -kautta – myöntää seikat, joissa olisi voinut toimia toisin - Viihde - Ilta-Sanomat

Kari Kanala analysoi rehellisesti Ensitreffit alttarilla -kautta – myöntää seikat, joissa olisi voinut toimia toisin

Julkkispappi ja Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija kertoo mietteitään kuluneesta tuotantokaudesta.­

28.11.2020 12:03

Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuluneella kaudella on nähty kaksi poikkeuksellista tilannetta, kun sekä Mira ja Matti että Emma ja Tuomas ilmoittivat jo kesken kuvausten, ettei yhteinen matka tule jatkumaan ohjelman jälkeen.

C Moressa jo nähtävillä olevassa kauden viimeisessä jaksossa selviää, että ennätyspitkän, 14 jaksoa sisältäneen Ensitreffit alttarilla -kauden päätteeksi eroon päätyvät myös Tommi ja Juudit. Yhteistä matkaansa päätyvät jatkamaan ainoastaan Kati ja Janne.

Ohjelman asiantuntijana toimiva Kari Kanala kertoo kauden olleen monella tapaa poikkeuksellinen.

– Kausi oli erilainen ja antoisa, mutta myös työläs monella tapaa, Kanala kuvailee.

Lopputuloksen suhteen Kanala on mietteliäs.

– Asiantuntijana on hyvä katsoa peiliin ja miettiä, nostaako kädet pystyyn virheen merkiksi. Pyrimme kuitenkin löytämään mahdollisimman sopivat parit toisilleen, ja sen jälkeen annoimme tukea parhaamme mukaan, julkkispappina tunnettu Kanala selvittää.

Kanala nostaa esiin kysymykset kommunikaation vaikeuksista sekä korona-ajan tunnelmista, mitkä saattoivat vaikuttaa kokonaisuuteen.

– Korona-aika on saattanut luoda meihin sosiaalista eristäytyneisyyttä henkisellä puolella. Kenties se saattoi vaikuttaa myös osallistujien odotuksiin ja miten he suhtautuivat pettymyksiin, Kanala pohtii.

Kari Kanalan mukaan suhteiden syventymisessä ensiarvoisen tärkeää on kunnioitus toista osapuolta kohtaan.­

Miten kuvailisit parien muodostuksen onnistumista?

– Casting-prosessi on todella pitkä eli puolivillaisesti emme laita ketään yhteen. Jos parit eivät yksinkertaisesti sovi toisilleen, suhtaudun kriittisesti siihen, olisiko minun pitänyt tunnistaa se aiemmin, Kanala tunnustaa ja jatkaa:

– Meillä asiantuntijoilla on suuri vastuu. Haluan olla osallistujien tukena koko prosessin ajan, ja jos katsojilla on kritisoitavaa, sen voi osoittaa meille asiantuntijoille.

Olisiko parien valitsemisessa voinut tehdä jotakin toisin?

– Mietin, olisiko minun pitänyt olla vieläkin tietoisempia osallistujien erilaisista ajattelumalleista ja toimintatavoista. Vaikka asiantuntijoina yritämme kannustaa etenemään rauhassa, saattaa osallistujilla silti syntyä tunne, että ihastus pitäisi syntyä.

– Pareilla on valtavasti paineita, mikä voi estää tunteiden syttymisen. Koen, että voisin vielä paremmin muistuttaa heitä ajan antamisesta ja avoimen kommunikaation tärkeydestä, Kanala sanoo.

Ohjelman asiantuntijat ovat korostaneet, että parien onnistumista on mahdotonta ennustaa. Vaikka he vaikuttaisivat paperilla täydellisiltä toisilleen, ei heidän kemiaansa pysty suunnittelemaan.

– Elämää ei voi hallita, saati sitten rakkautta, Kanala toteaa.

Kanala arvioi kuluneen kauden kohdalla, että parien ongelmat suhteen alkuvaiheessa saattoivat heijastua suhteeseen läpi kuvausten.

– Hankalat työvuorot tai muuten haastava elämäntilanne vaikuttavat suhteen kehittymiseen. Osa pareista eteni myös eri rytmeissä. Tosiasia on, että emme voi kylmänviileästi vain päättää keittiön pöydän ääressä rakastua, hän noteeraa.

Tällä kaudella avioliittoon vihittiin kaikkiaan neljä entuudestaan toisille tuntematonta pariskuntaa. Aiemmilla kausilla pariskuntia on ollut mukana kolme.­

Kaudella kosketusta ja läheisyyttä nähtiin harvakseltaan. Ohjelma sai myös palautetta ”suhteiden etenemisen hitaudesta ja kauden pitkäveteisyydestä”.

– Elämme aikaa, jolloin haluamme draamaa ja kaiken heti. Itse uskon hitauteen, sillä sen myötä pienetkin nyanssit nousevat esiin, ja niitä voidaan myös kotisohvilla peilata omaan suhteeseensa. Hitaudella on arvonsa, Kanala toteaa.

Katsojat ovat kommentoineet myös osallistujia sosiaalisessa mediassa, toisinaan rankoin sanoin.

– Toisia ihmisiä ruokkii tirkistely ja ristiriidat, toisia samaistuminen ja myötätunto, monesti juuri ne kaikki. Toivon katsojilta lämpöä ja myötätuntoa pareja kohtaan, sillä he laittoivat rohkeasti tunteensa likoon ja olivat valmiita haavoittumaan.

Kanala huomauttaa, ettei ohjelman onnistuminen määrity parien yhteisellä tulevaisuudella vaan sillä, mitä heille jää kokemuksesta käteen.

– En mätsää ihmisiä ohjelman takia, vaan elämää varten. Vaikka parit eivät sopisikaan toisilleen, kokemus voi olla heille hyvin opettavainen ja auttaa ymmärtämään heidän omia toiveitaan ja tarpeitaan. Ennen kaikkea oppia tuntemaan itsensä paremmin, Kanala summaa ja heittää:

– Tunne itsesi, osaa rakastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?