Yle: Maija Vilkkumaa törmäsi valomerkin jälkeen silmiin­pistävään bileilmiöön – ”Moderni salakapakka” - Viihde - Ilta-Sanomat

Yle: Maija Vilkkumaa törmäsi valomerkin jälkeen silmiin­pistävään bileilmiöön – ”Moderni salakapakka”

Toiminta koronarajoitusten alla toimivissa baareissa ja niiden liepeillä on puhuttanut Suomessa syksyllä. Muusikko Maija Vilkkumaa kertoi Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä -ohjelmassa omat havaintonsa.

Muusikot Maija Vilkkumaa ja Olavi Uusivirta puhuivat syyskuussa tapahtuma-alan mielenosoituksessa. Tapahtumateollisuus ry järjesti Helsingissä Eduskuntatalon edessä mielenilmauksen, jolla kuulutettiin tukea koronapandemian kolhimalle alalle.­

27.11.2020 4:45

Koronarajoitusten vuoksi ravintoloiden ja baarien anniskelu- ja aukioloajat muuttuivat Suomessa syksyllä. Pilkku on tullut tavallista aiemmin alueilla, joilla koronavirus jyllää.

Alkoholi, ravintolat ja koronarajoitukset puhuttivat keskiviikkona myös radiossa Ylen Pyöreä pöytä -ohjelmassa, jossa muusikko Maija Vilkkumaa kertoi törmänneensä aiemmin tänä syksynä tapaukseen, jota hän luonnehti ”moderniksi salakapakaksi”. Vilkkumaa kertoi olleensa katsomassa Vain elämää -sarjan jaksoa oman vanhan Vain elämää -porukkansa kanssa kabinettitiloissa. Kun hän tuli sieltä ulos, oli anniskelu päättynyt ravintoloissa puolen yön aikaan ja ulkona oli paljon ihmisiä.

Vilkkumaa kertoo kuulleensa, että monella henkilöllä kuului olevan eräässä Helsingin keskustan hotellissa huone. He kutsuivat hotelliin iloisesti muita ihmisiä.

– Otetaan minibaari ja maksatte Mobile Paylla, Vilkkumaa kertoo kuulemastaan.

– Eli siis moderni salakapakka-tyyppinen.

Erityisesti viime aikoina on laajasti puhuttanut yökahvilatoiminta, johon hallitus puuttui Uudellamaalla tällä viikolla. Sosiaali- ja terveysministeriön lokakuun lopussa tekemien ravintolarajoituksia koskevien linjausten seurauksena Helsinkiin syntyi yökahvilatoimintaa, jossa ravintoloissa juhlittiin aamuun asti ilman alkoholitarjoilua.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoi aiemmin tällä viikolla IS:lle, ettei ministeriössä edes osattu kuvitella, että ravintoloiden lievemmät aukiolorajoitukset johtaisivat tilanteeseen, jossa humalaiset jatkaisivat anniskeluravintoloissa juhlintaa aamuun asti ykkösoluen voimalla.

– Minä tunnustan ainakin, että mieleeni ei edes tullut, että joku ravintola avaisi tällä tavalla ovensa tunnin päästä. Että siellä olisi bileet, jossa myytäisiin 2,8-prosenttista lonkeroa. Olen kuunnellut myös muiden asiantuntijoiden muisteloita, ja jokainen on sanonut, että ei tullut mieleenkään.

– Ei tullut mieleen, että ihmiset alkaisivat keskellä yötä parveilla siinä mielessä, että siellä olisi, niin kuin poliisi on raportoinut, humalaisia riekkumassa, Tuominen sanoi.

Torstaina tuli voimaan uusi valtioneuvoston asetus, jonka mukaan ravitsemisliikkeet voivat avata Uudellamaalla ovensa sulkemisen jälkeen uudelleen aikaisintaan viideltä aamulla. Ne voivat olla auki kello 23 asti. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Ilta-Sanomat ja Vain elämää -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?