Kun Nasima Razmyar sairastui koronaan, hän eristäytyi viikoksi perheestään ja lukittautui huoneeseensa – yksivuotiaan lapsen reaktio pysäytti - Viihde - Ilta-Sanomat

Kun Nasima Razmyar sairastui koronaan, hän eristäytyi viikoksi perheestään ja lukittautui huoneeseensa – yksivuotiaan lapsen reaktio pysäytti

Tietokirjallisuuden Finlandian valitsijan vaihtamista mietittiin, kun Nasima Razmyar sairastui koronaan.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar sai tietää saaneensa koronatartunnan päivää ennen kuin hän sai Tieto-Finlandia-ehdokaskirjat luettavakseen. Nasima Razmyar valitsi Tieto-Finlandia-voittajan.­

25.11.2020 19:37

Miten selviän Tietokirjallisuuden Finlandia-urakasta?

Näin Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ajatteli marraskuun 4. päivä, kun hänellä todettiin koronavirustartunta. Diagnoosi oli iso järkytys.

Nasima Razmyar valitsi tänä vuonna tietokirjallisuuden Finlandia-voittajan.

Ehdokkaat oli julkistettu edellisenä päivänä.

Hänen piti lukea kuusi kirjaa runsaassa parissa viikossa.

– Kun sain tiedon koronatartunnasta, mietin, mitä tässä on edessä. Huononeeko minun tilani?

– Kirjasäätiöllä oli varasuunnitelma, jos olotilani huononee. Sovimme, että seuraamme muutaman päivän vointiani.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar sai tietää saaneensa koronatartunnan päivää ennen kuin hän sai Tieto-Finlandia-ehdokaskirjat luettavakseen. Nasima Razmyar valitsi Tieto-Finlandia-voittajan.­

IS:n tietojen mukaan Kirjasäätiö mietti alustavasti uutta Tietokirjallisuuden Finlandian valitsijaa, jos Razmyar joutuisi vetäytymään tehtävästä. Mitään ei ollut vielä päätetty, kun selvisi, että Nasima Razmyar pystyy jatkamaan.

Koronaan sairastuneen apulaispormestarin vointi pysyi hyvänä.

Kotona Razmyar eristäytyi yhteen huoneeseen lukemaan ehdokaskirjoja.

– Olin viikon yksin omassa huoneessa, Nasima Razmyar, kahden lapsen äiti kertoo.

– Yksivuotias lapseni kävi koputtamassa ovea ja itki. Ensimmäiset päivät olivat kauheita.

Kirjat olivat myös eristyksessä iso pelastus.

Valinta kirkastui viime viikonloppuna, kun Razmyar palasi vielä osaan kirjoista uudelleen.

Tietokirjallisuuden Finlandian 2020 voitti Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan kirja Kielletyt leikit –Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena Kustannus).

Tänä vuonna Tieto-Finlandia-palkinnon voitti Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan kirja Kielletyt leikit –Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena Kustannus).­

– Kirja kertoo Suomen historiasta uudesta näkökulmasta, ja siinä on syvällistä tutkimusta ja hyvää analyysia, Nasima Razmyar kertoo.

– Kirja sivuaa myös omaa elämääni. Naisten moraalia on arvioitu ja vartioitu kautta historian, ja ja tanssia on pidetty siveettömänä monessa eri kulttuurissa.

Razmyar viittaa kirjan omakohtaisuudella Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan, johon hän osallistui syksyllä 2010. Osa afgaaniyhteisöstä ei ottanut afganistanilaisen Razmyarin tanssia hyvällä, vaan suhtautui siihen äärimmäisen kielteisesti. Perusteet olivat vahvasti uskonnollisia.

– Olen saanut samasta siveyskeskustelusta osani tanssiessani televisiossa.

Nasima Razmyar ja tanssiparinsa Jani Rasimus kilpailivat Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa syksyllä 2010.­

Voittajakirja herätti ajattelemaan, miten mennyt määrittää nykyisyyttä. Paljon on muuttunut. Samalla Razmyar mietti, onko kaikki kuitenkaan muuttunut.

– Siveyteen liittyvän keskustelun kaikuja kuullaan vielä nyky-yhteiskunnassakin.

Tätä vuotta ei voi sivuuttaa ajattelematta pandemiaa. Nasima Razmyar näkee voittajakirjassa yhtäläisyyksiä tähän aikaan.

– Tanssi oli kielletty silloinkin, vaikka toisin perustein kuin nyt. Monissa ravintoloiden sulkemista vaativissa puheenvuoroissa on ajateltu, että ravintoloissa vietetään yhä paheellista elämää.

Razmyarin mukaan voittajakirjassa mielenkiintoista oli myös suomalaisten vaikea suhde kosketukseen.

– Onko koskettamisen vaikeus yksi syy siihen, että olemme pärjänneet hyvin viruksen torjunnassa, Nasima Razmyar kysyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?