Aikakoneen Sani teki konkurssin: ”Koronan toinen aalto vei lopunkin elämän”

Aikakoneen laulajana tunnetun Saija ”Sani” Aartelan pyörittämä Villilän kartano on tehnyt konkurssin. Yhtiö määrättiin konkurssiin käräjäoikeudessa tiistaina.

Sani eli Saija Aartela emännöi Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa.

11.11.2020 12:39

– Koronan toinen aalto vei lopunkin elämän. Ensimmäisestä aallosta olisi pystytty jotenkin selviämään, koska saneerausohjelma oli hyvässä alussa, Saija Aartela kertoo.

Nakkilassa sijaitsevan Villilän kartanon toimiala oli majoitus ja kaikenlainen kulttuuriin liittyvä toiminta. Korona tyhjensi tilauskirjat. Kartanon toiminta oli viime aikoina raskaasti tappiollista. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon liikevaihto oli 14 000 euroa, tappio lähes 20 000 euroa.

Villilän kartano pääsi yrityssaneeraukseen, ja vielä viime keväänä Saija Aartela oli toiveikas.

– Ihmisiä lappaa ovista sisään ja kyselee uusia aikoja juhlien pitoon. Kovat on suunnitelmat, katotaan kuinka käy, Saija Aartela sanoi Ilta-Sanomissa viime toukokuussa.

– Onneksi varauskirja täyttyy kohti syksyä, ja toivottavasti kaikki saataisiin taas tasapainoon, Aartela sanoi.

Saija Sani Aartela pyöritti Nakkilassa Villilän kartanoa. Tiistaina Sanin yritys määrättiin oikeudessa konkurssiin. –Sääli kartanon puolesta. Se oli hieno kulttuurihistoriallinen paikka, Sani kertoo.

Saija Aartela taisteli yhtiön omistuksesta entisen liikekumppaninsa kanssa. Viime keväänä Aartela voitti jutun oikeudessa. Hän sai omistukseensa kaikki yhtiön osakkeet.

– Sitten tuli korona, ja kaikki yleisötapahtumat meni. Kartanolla peruttiin heti toistakymmentä tapahtumaa. Meillä toiminta perustui 300 ihmisen juhliin. Ne meni heti. Sitten ruvettiin kehittämään pienempimuotoista toimintaa. Sitten meni nekin. Varmaan vuoteen ei kukaan uskalla tilata mitään.

Villilän kartano on Nakkilan kunnan vuokralainen. Sani pyysi vuokrahinnan alentamista, mutta siihen ei kunta suostunut.

– Vuokrasta koituu aikamoiset kulut. En jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan, Sani sanoo.

– Sääli kartanon puolesta. Se on hieno kulttuurihistoriallinen paikka. Hän odottaa siellä uutta elämää.

Sani tekee laulukeikkaa Aikakoneen kanssa sekä soolona. Koronan takia ei mene hyvin silläkään rintamalla.

– Tuli oikein tuplaisku. Minulta meni 60 keikkaa, Sani kertoo.

– Meitä freelancereita ei tueta mitenkään. Kassaan tai Kelaan ei ole asiaa. Ainoa joka muistaa on Muusikkojen liitto ja musiikkielämään liittyvät tahot, Sani kertoo.

Kartanon emännän rooli on ohi. Mitä sen jälkeen?

– Näiden hirveiden vuosien jälkeen täältä tullaan vahvempana kuin koskaan. Siitä ei ole epäilystä. Uudet suunnitelmat on kovat. En pysty jäämään lepäämään laakereilla, Sani kertoo.

– Kohti uusia kujeita. En ole masentunut. Olen surullinen siitä, että meillä oli kartanolla mahtava meininki, mutta miten sattuikaan tämä “pikku flunssa” sekoittamaan ihmisten elämää. Se harmittaa.

Kartano meni, mutta uutta suunnitelmaa pukkaa. –Näiden hirveiden vuosien jälkeen täältä tullaan vahvempana kuin koskaan. Uudet suunnitelmat on kovat, Sani sanoo.

Sanin keikkakalenterissa on loppuvuodelle merkitty muutama keikka. Mutta toteutuvatko ne?

– Ne voi lähteä ihan viime tipassa. Meillä artisteilla ei ole mitään turvaa. Keikan voi peruuttaa edellisenä päivänä vetoamalla koronaan, Sani kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?