Tässä ovat maailmaa johtavat karvaturrit: Yhdysvaltain ensimmäiset koirat Champ ja Major, Putinin rakkaat lemmikit, Macronin kommelluksia aiheuttanut rescuekoira... - Viihde - Ilta-Sanomat

Tässä ovat maailmaa johtavat karvaturrit: Yhdysvaltain ensimmäiset koirat Champ ja Major, Putinin rakkaat lemmikit, Macronin kommelluksia aiheuttanut rescuekoira...

Sauli Niinistön Lennu-koiran muikeaa hymyä on hehkutettu ympäri maailmaa. Myös nämä lemmikit ovat edustaneet omistajansa rinnalla ja nousseet kansainväliseen kuuluisuuteen.

11.11.2020 11:30

Useat maailman johtajat ja vaikutusvaltaiset ihmiset tunnetaan rakkaudestaan koiriin. Karvaturreja on nähty niin palatseissa kuin vaalitilaisuuksissa, pienistä seurakoirista valtaviin vahtikoiriin.

Valtionpäämiehet, poliitikot ja kuninkaalliset saattavat esiintyä julkisuudessa tyypillisesti vakavahenkisinä, mutta esittelevät mielellään lemmikkejään kameroille. Siihen on syynsä.

Huffington Postin haastatteleman asiantuntijan mukaan koiran omistaminen antaa vaikutelman omistajan hyvyydestä. Pienet karvakuonot symboloivat turvallisuutta ja pehmeyttä, suuret vahti- tai metsästyskoirat sen sijaan valtaa ja voimaa.

 • Artikkelin yllä näkyvä video on vuodelta 2016.

  Nämä lemmikit ovat edustaneet omistajansa rinnalla ja nousseet kansainväliseen kuuluisuuteen:

  Yhdysvaltain ensimmäiset koirat

  Valkoinen talo saa karvaisia asukkeja neljän vuoden tauon jälkeen, kun saksanpaimenkoirat Major ja Champ muuttavat presidenttipari Joe Bidenin ja Jill Bidenin mukana Valkoiseen taloon tammikuussa.

  Presidentti Donald Trump ei tunnetusti pahemmin nelijalkaisista kavereista perustanut. Huffington Postin mukaan presidentti Trump oli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti liki 150 vuoteen, jolla ei ollut lemmikkiä. Joe Biden sen sijaan otti saksanpaimenkoiransa näkyväksi osaksi vaalikampanjaansa.

  Joe ja Jill Bidenin saksanpaimenkoirat Champ ja Major ovat olleet tärkeä osa tulevan presidenttiparin perhettä jo vuosien ajan. Joe Biden antoi Champ-koiran vaimolleen lahjaksi vuoden 2008 presidentinvaalien jälkeen. Parin lapsenlapset nimesivät lemmikin Champiksi.

  Kuvassa Jill Biden astelee Champ-koiransa kanssa.­

  2008 Bideniä tosin kritisoitiin siitä, että hän oli ostanut ensimmäisen koiransa kasvattajalta, eikä eläinsuojeluyhdistykseltä. Perheen toinen koira Major sen sijaan on rescue-koira.

  Huffington Postin mukaan toinen karvaturri Major on kaikkien aikojen toinen rescue-koira, joka muuttaa Valkoiseen taloon. Aiemmin Valkoisen talon käytävillä on tepastellut presidentti Lyndon B. Johnsonin pieni Yuki-koira, joka oli löydetty hylättynä huoltoasemalta.

  Putinin lemmikkilahjat valtionpäämiehiltä

  Venäjän presidentti Vladimir Putin on omistanut useita koiria. Viime vuonna Putin sai mieluisen lahjan Serbian presidentti Aleksandar Vucicilta, joka lahjoitti Putinille nelikuukautisen sarplaninacin, joka on entisen Jugoslavian alueen kansalliskoira.

  Putin on esitellyt eläinrakkauttaan mielellään myös kameroille. Turkmenistanin presidentiltä Vladimir Putin sai lahjaksi Verny-pennun 2017.­

  Putinilla kerrotaan olevan tällä hetkellä kolme muutakin koiraa, jotka ovat kaikki ulkomaalaisten johtajien lahjoittamia maidensa kansalliskoiria: japanilainen pystykorva Yume (venäläisittäin Jume), sarakatsaninkoira Buffy (venäläisittäin Baffi) sekä alabai-rotuinen Verny (venäläisittäin Vernyi).

  Kaikkein tunnetuin Putinin koirista oli labradorinnoutaja Connie (venäläisittäin Koni). Konista muistetaan erityisesti tapaus, kun Putin toi koiran tapaamiseensa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa, vaikka tällä on tunnettu koirapelko. Koni kuoli vuonna 2014.

  Vuonna 2007 Vladimir Putin vei Konni-koiransa tapaamaan Angela Merkeliä, joka pelkää koiria.­

  Maailmankuulu Lennu

  Presidentti Sauli Niinistön Lennu-koira on saanut runsaasti huomiota julkisuudessa. Presidentin koirasta tuli joitakin vuosia sitten myös kansainvälinen julkkis, kun Lennun kuvat alkoivat levitä Twitterissä helmikuussa 2017.

  Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Lennu-koira kuvattuna Mäntyniemessä joulukuussa 2012.­

  Lennua ei kuitenkaan ole viime aikoina nähty julkisuudessa.

  Ylen Avoin kysymys -podcastissa toimittaja Olli Seuri kysyi Niinistöltä, miten tarkkaan hän miettii, missä ja milloin Lennu esiintyy julkisuudessa. Niinistön mukaan lemmikin julkisuutta ei ole tarkkaan harkittu, mutta viime vuosina Lennu ei ole ollut syystä parrasvaloissa.

  – Se taas johtuu siitä, että kun hankimme Lennua, meillä ei ollut minkäänlaista käsitystä niistä ongelmista, jotka liittyvät tylppänokkien rodunjalostukseen. Kaikkia rotuja jalostetaan ja mitä pidemmälle jalostetaan, sitä suurempia riskejä saattaa olla. Kun tämä tuli tietoisuuteen ja Lennu muutaman kerran oli julkisuudessa, tuli ajateltavaa, että kannattaako tuoda niin paljon näytille, Niinistö pohti.

  Kansakunnan ykköskoira on rodultaan bostoninterrieri. Rotu on lyhytkuonoinen eli brakykefaalinen. Lyhyt kuono voi aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia sekä muita terveysongelmia.

  Kuningattaren rakkaat corgit

  Kuningatar Elisabethin rakkaus koiriinsa on ollut syvää. Varsinkin pyöreäpeppuiset, matalajalkaiset ja iloiset welsh corgit ovat olleet hänen mieleensä.

  Kuningatar Elisabetilla on ollut yli 30 corgia. Pari vuotta sitten hän koki suuren surun, kun hänen viimeinen corginsa kuoli Windsorin linnassa. Kuningattarelle jäi vielä lohduttamaan kaksi dorgia Candy ja Vulcan, jotka ovat corgin ja mäyräkoiran (engl.dachshund) sekoituksia.

  Elisabet sai ensimmäisen corginsa Susanin 18-vuotiaslahjaksi vuonna 1945. Kuvasa kuningatar lemmikkiensä kanssa vuonna 1974.­

  Kuningattaren koirat ovat saaneet majesteettista kohtelua: hänen corgeillaan oli muun muassa omat palvelijat ja a la carte -ruokalistat.

  Corgien ja dorgien lisäksi myös labradorinnoutajat ovat lähellä kuningatar Elisabetin sydäntä.­

  Vuonna 2015 Elisabet päätti, ettei enää hanki lisää corgeja. Kuningatar pelkäsi, että saattaisi kompastua ja satuttaa itsensä koiranpentujen pyöriessä jaloissa.

  Kommelluksia aiheuttanut rescuekoira

  Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Nemo-koira on Insiderin mukaan maan ensimmäinen presidentillinen rescuekoira. Macron ja hänen vaimonsa Brigitte ostivat koiran, rodultaan labradorin ja griffonin sekoituksen, eläinsuojeluyhdistykseltä 250 eurolla.

  Nemo-koira tunnetaan Ranskassa hyvin ja se jatkaa presidentillisten koirien perinnettä.

  Ranskan presidentti Macron toi rakkaan koiransa tapaamiseen.­

  Nemo-koira on aiheuttanut muutamaan kertaan hämminkiä. Ranskan TF1-kanava oli seuraamassa presidentin ja ministereiden keskustelua Elysée-palatsissa muutama vuosi sitten, kun koira päätti nostaa jalkaansa palatsin takan juurella kriittisellä hetkellä. Koiran lorotus tallentui videolle.

  – Mikähän tuo ääni oli, kysyi ministeri Brune Poirson.

  Tämän jälkeen kaikkia nauratti, ja Macron totesi koiran tehneen jotain poikkeuksellista. Macronilta kysyttiin myös, että tapahtuuko tällaista usein. Siihen Macron totesi, että vieraat ovat aiheuttaneet koirassa epätyypillistä käytöstä.

  Nemo on rodultaan labradorin ja griffonin sekoitus.­

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?