Näyttelijä Aku Hirviniemi joutuu taas oikeuteen – juristi ihmettelee syyttäjän ratkaisua - Viihde - Ilta-Sanomat

Näyttelijä Aku Hirviniemi joutuu taas oikeuteen – juristi ihmettelee syyttäjän ratkaisua

Aku Hirviniemeä vastaan nostetut syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa. Prosessi jatkuu hovioikeudessa tiistaina, kun syyttäjä sai jatkokäsittelyluvan.

Aku Hirviniemi kuvattuna Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 17.5.2019.­

2.11.2020 21:21

Turun hovioikeudessa palataan tiistaina ja keskiviikkona vuoden 2018 kesäkuun tapahtumiin Riihimäellä.

Hirviniemi tapasi entuudestaan tuntemattomat, skoottereilla yöaikaan liikkeellä olleet 17-vuotiaat tytöt Riihimäen uimahallin parkkipaikalla. Humalassa ollut Hirviniemi kutsui tytöt katsomaan lähistöllä ollutta kotiaan.

Tytöt kertoivat, että noin tunnin mittaisella asuntokierroksella Hirviniemi olisi kosketellut heitä epäasiallisesti. Hovioikeudessa kiistellään siitä, loukkasiko Hirviniemi käytöksellään tyttöjen seksuaalista itsemääräämisoikeutta vai ei.

Käräjäoikeudessa Hirviniemeä vastaan nostetut syytteet kaatuivat.

Käräjäoikeus kylläkin kyseenalaisti Hirviniemen toiminnan menettelyn sopivuuden, mutta sen mielestä rikosta ei tapahtunut. Käräjäoikeuden mukaan Hirviniemi laittoi esimerkiksi kätensä selkäpuolelta kummankin tytön paidan alle, koski ensimmäistä tyttöä kädellä takapuolesta ja veti toisen tytön vyötäröstä istumaan hänen kanssaan samalle tuolille. Hirviniemi myös silitti toista tyttöä hiuksista ja otti niistä voimakkaasti kiinni.

Syyttäjä on käräjäoikeuden kanssa eri mieltä ratkaisusta, ja hän vaatii Hirviniemelle kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta vähintään 80 päiväsakkoa.

Syyttäjä huomautti, että molemmat tytöt suhtautuivat kielteisesti Hirviniemen kosketteluun.

– Molemmat asianomistajat ovat lisäksi heti tapahtumayönä, noin kuukautta myöhemmin esitutkinnassa sekä edelleen käräjäoikeudessa kertoneet kokeneensa Hirviniemen koskettelun ahdistavana ja ärsyttävänä, syyttäjän valituksessa lukee.

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus ei huomioinut oikeudellisessa arvioinnissa ”lainkaan” Hirviniemen ”seksuaalisävytteisiä puheita” eikä riittävästi tyttöjen vastustelua.

– Käräjäoikeuden tuomioon ei ole juurikaan kirjattu sitä, mitä molemmat asianomistajat ovat yhtenäisesti kertoneet Hirviniemen useista seksuaalisävytteisestä puheista (iän kysyminen asianomistajilta, asianomistajien pyytäminen saunaan, ”ei saa munaa seisomaan”), syyttäjän valituksessa lukee.

Hirviniemi on kiistänyt syytteet alusta alkaen.

– Totean, että tuomitsen jyrkästi kaikenlaisen ahdistelun enkä hyväksy seksuaalista ahdistelua itseltäni enkä muilta. Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut, Hirviniemi on kirjoittanut aiemmin Facbookiin.

Hirviniemen juristi Jan-Olof Nyholm ylipäätään ihmetteli, miksi syyttäjä vei asian hovioikeuteen.

– Syyttäjän perusteluista saa valitettavasti sen käsityksen, että niissä heijastuu hänen henkilökohtainen asennoitumisensa tapahtumien kulkuun, joka näyttäisi irtaantuvan siitä, miten hänen tulisi objektiivisesti virallisena syyttäjänä arvioida tilannetta, Nyholmin hovioikeuteen jättämässä vastauksessa muun muassa lukee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?