Jannan halloweenasu sai täystyrmäyksen – puvun raju tarina selvisi laulajalle vasta, kun kommenttikenttään ryöpsähti vihaisia viestejä - Viihde - Ilta-Sanomat

Jannan halloweenasu sai täystyrmäyksen – puvun raju tarina selvisi laulajalle vasta, kun kommenttikenttään ryöpsähti vihaisia viestejä

Laulaja Janna pukeutui halloweenina Pocahontakseksi ja soppa oli valmis. Nyt hän kertoo Instagramissa, ettei ymmärtänyt hahmon taustoja tarpeeksi hyvin.

2.11.2020 14:32

Laulaja Janna esitteli viikonloppuna Instagram-tilillään halloweenasuaan, sillä hän oli pukeutunut juhlan kunniaksi Disneyn elokuvista tutuksi Pocahontakseksi. Janna poseerasi tilillään perheensä kanssa, ja hänen lapsensa oli pikkuruinen tiikeri.

Janna oli valinnut asuunsa beigen hapsumekon ja ja pitkä, tumman peruukin, joka muistutti Pocahontaksen pitkää tukkaa. Pian laulajan kuvaan alkoi kerääntyä viestejä, joissa osassa hänen asuvalintaansa ihasteltiin, ja osassa sitä kritisoitiin voimakkaasti. Jannaa syytettiin kulttuurisesta omimisesta ja hänen asunsa todettiin olevan loukkaava.

Kulttuurisella omimisella tarkoitetaan sitä, kun eri kulttuurista tuleva lainaa toiselle kulttuurille kuuluvia elementtejä, tapoja tai symboleita ilman lupaa ja ymmärtämättä niiden taustoja.

– Suosittelen tutustumaan mitä on kulttuurinen omiminen ja kuinka sillä yhä pidetään yllä sortavia rakenteita. Kulttuuri ei ole naamiaispuku, eräs nainen totesi tiukasti Jannan kuvan kommenteissa.

– Pocahontas oli alaikäinen tyttö, joka joutui ihmiskaupan uhriksi. Kulttuuri ei ole asu, toinen jatkoi.

Maanantaina Janna julkaisi Instagramissa pitkän kirjoituksen, jossa hän selittää päätöstään pukeutua Pocahontakseksi. Hän myöntää, ettei tuntenut asun tai hahmon taustoja eikä siksi tiedostanut päätöksensä vaikutuksia. Nyt hän kuitenkin kertoo ymmärtävänsä, miksi asu oli ongelmallinen.

– Pienestä tytöstä lähtien olen ihaillut Pocahontasta ja muistan sanoneeni äidilleni, että haluaisin isona olla kuin hän, kaunis, vahva ja rohkea. Kuitenkin tähän päivään asti olen ollut täysin tietämätön Pocahontaksen oikeasta tarinasta. Se on erittäin traaginen ja sydäntäsärkevä, eikä se Disneyn kertoma onnellinen rakkaustarina.

Disneyn rakastettu Pocahontas-animaatioelokuva ilmestyi vuonna 1995. Elokuvaa on kritisoitu siitä, etteivät sen tapahtumat vastaa todellista historiaa.

– Oikea tarina ei sovi lapsien korville. Pocahontas oli Pohjois-Amerikan natiivi Virginiasta, oikealta nimeltään Matoaka. Hän kasvoi isänsä, heimon päällikön lempilapsena. Hänen äitinsä kuoli synnyttäessään tyttöä. Hän kidnapattiin teininä englantilaisten sotilaiden toimesta, hänen aviomiehensä murhattiin ja hän joutui luopumaan ensimmäisestä lapsestaan, Janna selostaa Instagramissa.

Tosielämän Pocahontaksen tarinasta on kuultu vuosien varrella useita eri versioita ja sen yksityiskohdat ovat osittain epäselviä ja kiisteltyjä. Selvää kuitenkin on, että hän syntyi aivan 1500-luvun lopulla ja oli Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluva intiaani, alun perin nimeltään Amonute ja Matoaka. Time-lehden mukaan tosielämän Pocahontas koki karun kohtalon, sillä hänet vangittiin teini-ikäisenä, naitettiin englantilaiselle uudisasukkaalle ja kuljetettiin myöhemmin Englantiin. Siellä Pocahontas kuoli vain parikymppisenä mystiseen sairauteen kesken laivamatkan.

Jannan mukaan tosielämän Pocahontas raiskattiin useita kertoja ja tämä pakotettiin kristityksi. Laulaja toteaa, etteivät Disney-elokuvan kuvailemat tapahtumat John Smithin kanssa pidä paikkansa. Hän kertookin ymmärtävänsä nyt tarinaan tarkemmin tutustuttuaan, että Pocahontakseksi pukeutuminen oli loukkaavaa alkuperäiskansoja kohtaan.

– Ymmärrän myös kulttuurillisen omimisen ongelmat alkuperäiskansojen historian syrjinnän ja seksualisoinnin kannalta. Heidän asunsa ovat heille pyhiä ja heidän käytettäväkseen, ei naamiaiskauppojen myytäväksi. Se on väärin että niitä kopioidaan ja niistä hyödytään rahallisesti, Janna kirjoittaa Instagramissa.

Janna kertoo, että hänen Pocahontas-asunaan toimi hänen äitinsä Maarit Hurmerinnan vanha esiintymisasu, jonka hänen isoäitinsä oli ommellut. Peruukin hän oli puolestaan tilannut omiin esiintymistilaisuuksiinsa jo aiemmin.

Janna pyytää Instagram-julkaisussaan anteeksi sitä, ettei hän ollut perehtynyt Pocahontas-hahmon alkuperään riittävästi eikä tiennyt, mitä hän asullaan saattaisi tahtomattaan viestittää. Hän kertoo valinneensa asun siksi, että halusi juhlistaa lapsuutensa suosikkihahmoa.

– Halloween-postauksellani halusin kunnioittaa ja juhlistaa rakastamaani Pocahontasta, mutta ymmärrän ettei se kaikille näyttäytynyt niin. Pyydän anteeksi tietämättömyyttäni aiheesta ja lupaan oppia tästä sekä ensi halloweenina miettiä tarkkaan, miksi hahmoksi pukeudun, Janna toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?