Frederikin kirjan väitteet: Pekonen antoi kielisuudelman lavalla – Juristi HS:lle: Ei loukkaa ministerin kunniaa

Kirjan Frederikin kanssa kirjoittanut Tommi Pietarinen ei lähtenyt tarkistamaan Pekosta koskevaa kohtaa: ”Kuka tuollaista keksisi”

Aino-Kaisa Pekonen ja Frederik.

30.10.2020 19:30

Iskelmälaulaja Frederikin eli Ilkka Sysimetsän elämäkerta Harva meistä on Frederik (Otava, 2020) sai torstaina osakseen huomiota, kun sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi vaatineensa häntä sivunneen kohdan poistamista kirjan toisesta painoksesta.

Kirjan kustantanut Otava totesi Twitterissä, että kirjan toisesta painoksesta kyseinen kohta tullaan poistamaan Pekosen pyynnön mukaisesti.

Frederik sen sijaan tuohtui Pekosen vaatimuksista poistaa kohta ja kertoo pitävänsä yhä kiinni tarinansa totuudenmukaisuudesta.

Helsingin Sanomien haastattelema juristi Jukka Kemppinen ei katso, että kirjan Pekosta käsittelevässä kohdassa täyttyisivät kunnianloukkauksen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkit.

Sen sijaan voi hänen mukaansa riidellä siitä, saako kohtaa poistaa kirjasta vai ei.

– Asia on kustantajan ja tekijöiden välinen riita-asia. Jos he ovat erimielisiä ja katsovat asian sen arvoiseksi, niin riidelkööt keskenään vahingonkorvauksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Asia ei silloin kuulu Pekoselle, Kemppainen sanoo HS:lle.

Hän muistuttaa, että kirjailijalla on tekijänoikeus tekstiinsä ja kustantajalla on oikeus tutkia teksti ennen julkaisua.

– Joskus harvoin käy niin, että kirja vedetään myynnistä, koska se on teilattu eli sen sisältö on todettu kelvottomaksi. Tekijä ei voi sitä estää, koska ei ole keinoa pakottaa kustantajaa pitämään kirjaa myynnissä, Kemppinen sanoo.

Frederik kertoo kirjassaan värikkäin sanakääntein vuosien takaisesta väitetystä kohtaamisestaan Pekosen kanssa. Frederikin mukaan kaksikko tapasi toisensa Koski Tl -musiikkifestivaaleilla, kun Pekonen oli vielä ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Kirjan mukaan Pekonen nousi lavalle ja antoi Frederikille kielisuudelman. Frederik kertoo tunnistaneensa Pekosen näyttelijä Aku Hirviniemen siskoksi, koska yhdennäköisyys oli niin ilmeinen.

Pekonen on kuitenkin kertoi Twitterissä torstaina, että kirjan kohta on täysin virheellinen. Hän kiistää koskaan edes tavanneensa Frederikiä, tai olleensa paikalla kirjan mainitsemilla festivaaleilla.

IS ei ole tavoittanut ministeri Aino-Kaisa Pekosta tai hänen edustajaansa kommentoimaan tapausta. Myöskään Otavasta ei kommentoida tapausta.

Kirjan Frederikin kanssa kirjoittanut Tommi Pietarinen kertoo Ilta-Sanomille, että harrasti faktantarkistusta monella eri tavalla. Pekosen tarinaa hän ei kuitenkaan osannut edes epäillä.

– Ei minulla ole ollut mitään syytä epäillä, etteikö näin olisi tapahtunut. En minä tätä kyseistä tapahtumaa lähtenyt sen tarkemmin. En tullut ajatelleeksikaan ettei se voisi pitää paikkaansa. Kuka tuollaista keksisi, Pietarinen sanoo.

Pekosen rektiota Pietarinen kuvailee voimakkaaksi asiaan nähden.

– Kärpäsestä härkänen. Onhan se aika voimakas reaktio siihen nähden, miten vähäpätöinen asia oli kyseessä.

Ilta-Sanomien tavoittama Frederik kertoo pitävänsä yhä kiinni tarinansa totuudenmukaisuudesta.

– Pekosella ei ole oikeutta puuttua minun tekstiini, jonka olen muistelmissani kirjoittanut. Olen jo soittanut lukuisia puheluita ja minulla on tapahtumalle todistaja, joka on bändini kitaristi. Hän näki kaiken ja tunnisti Pekosen myös. Mielestäni tapahtumassa ei ole mitään loukkaavaa.

Frederik kertoi keskiviikkona MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Pekonen oli ollut avustajineen häneen yhteydessä aiemmin samana päivänä.

– Siitä tullaan kuulemaan tässä perästä päin, kunhan pääsen tänään kotiin päin ja hakemaan todistuskappaleita tästä asiasta, Frederik totesi.

Ilta-Sanomien tavoittama Frederikin filippiiniläistaustainen kitaristi Arthur ei muista tapausta.

– Olen soittanut Frederikin kanssa yli 20 vuotta. Reetukin kyseli multa, että muistanko tämän Pekosen. En muista yhtään, Arthur sanoo IS:lle.

– En edes muista mikä keikka oli kyseessä tai missä se oli. Katsoin jopa Googlesta tämän Pekosen kasvot ja koetin muistella. Kun näin kuvan, niin se ei tuonut yhtään muistoa mieleen. Ei sanonut mitään.

Se, että joku hyppäisi yleisöstä lavalle Frederikin keikan aikana, ei Arthurin mukaan ole mitenkään ennen kuulumatonta.

– Näitä tapauksiahan on. Joskus lavalle hyppää miehiäkin. Mutta tästä ei ole mitään muistikuvaa. Soitin kavereille, eikä nekään muista. Jos se olisi ollut joku tärkeä tyyppi, vaikka ministeri, niin sen muistaisi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?