Hollywoodin supertähti suoraan Savosta

Leslie Mann on tuttu suomalaisillekin monista Hollywoodin suosikkielokuvista. Harva tietää, että hänen juurensa ovat syvällä suomalaisissa taiteilijaperheissä.

Päevee! Hollywood-tähti Leslie Mannin sukujuuret johtavat Tuusniemelle Etelä-Savoon.


30.10.2020 7:34

Toukokuun 26. päivä 1903 vain 19-vuotias Johan Petter Räsänen oli uuden edessä. Matkustajalaiva SS Mayflower oli rantautunut turvallisesti Bostonin satamaan, Yhdysvaltojen Massachusettsiin.

Alkukevät oli ollut tavallista myrskyisämpi, tosin poikkeuksellisen lämmin. SS Mayflower lähti matkustajineen Englannin Liverpoolista, pysähtyi seuraavana päivänä Irlannin Queenstownissa ja saapui lopulta Bostoniin kahdeksan päivää myöhemmin.

Kyydissä oli koko Räsäsen uusperhe isää lukuun ottamatta. Matti Räsänen oli lähtenyt länteen jo vuotta aiemmin. Hänen matkansa Liverpoolista Kanadaan kesti yhdeksän päivää ja päättyi Quebeciin.

Arkistoidut matkustajalistat ja maahantulohakemukset kertovat suvun saapumisesta Yhdysvaltoihin.

Johan oli perheensä vanhin lapsi, Pohjois-Savon Tuusniemi syntynyt. Sisaruksikseen hän oli ehtinyt saada kaksoset, kunnes Johanna-äiti oli menehtynyt. Matti-isä oli löytänyt uuden onnen Stina Lipposen kanssa ja saanut kolme lasta lisää: Williamin, Meunan ja Ivarin.

Hän oli myös tottunut muuttamaan. Tuusniemi lähdettyään uusperheen koti oli sijainnut ennen Atlantin ylitystä niin Nilsiässä kuin Lapvedellä.

Uudessa kotimaassaan Johan tapasi niin ikään suomalaisen Anna Marie Isaacson Jokelan, joka oli saapunut Amerikkaan perheensä kanssa Kauhajoelta jo kymmenen vuotta aiemmin. Anna, kahdeksanlapsisen perheen vanhin, oli asettunut perheensä kanssa Michiganin osavaltioon.

Isä, Samuel Iisakinpoika Vataja-Koski oli muuttanut perheen sukunimen Yhdysvalloissa helpommin käytettävään Isaacson Jokelaan. Ehkä hänen isänsä, Iisakki Iisakinpojan Vataja-Kosken ohella kauhajokelaista Ala-Havusta sukunimenään käyttämä nimi ei myöskään tuntunut enää omalta.

Suomalaiset juuret yhdistivät nuorta paria kuparikaivoksistaan tunnetussa Houghtonissa, pikkukaupungissa Michiganin luoteiskärjessä aivan Kanadan rajalla. Houghton oli yksi niistä lukuisista pohjoisamerikkalaisista kaupungeista, jonne suomalaisperheet suuntasivat 1800- ja 1900-luvulla.

Anna ja Johan, joka tunnettiin nyt nimellä John, sanoivat pian toisilleen tahdon ja asettuivat aloilleen. Johanista tuli uudessa kotimaassaan palomies. Hän sai vaimonsa kanssa kuusi lasta, joista yksi sai nimekseen Sadie Heljä Viola Räsänen.

Sadie Räsänen syntyi Detroitissa yhdeksäs toukokuuta 1921. Päivä oli maanantai, kesän toinen. Räsänen avioitui toisen maahanmuuttajan, skotlantilaisen Thomas Hamiltonin kanssa. Nuoripari muutti Kaliforniaan, missä heille siunaantui 1941 vain yksi lapsi, Janet Ann Hamilton. Suomalaistaustaiseksi Janetia ei nimen perusteella enää arvaisi.

Janet Hamiltonin elämä oli yhtä myrskyisä kuin maailma toisen maailmansodan aikaan. Hän solmi kolme avioliittoa, joista viimeisen kalifornialaisen Richard Owen Mannin kanssa.

Lopulta Janet Mann jäi yksinhuoltajaksi lapsikatraalle. Liitoista syntyi yhteensä kuusi lasta, joista nuorimmainen kevään talven ja kevään taitteessa 1972. Tyttö sai nimekseen Leslie Jean Mann, mahdollisesti isoisänsä skottijuurien mukaan.

Hollywood-tähti Leslie Mannin sukujuuret johtavat Tuusniemelle Etelä-Savoon.

Janet menehtyi rintasyöpään kesäkuussa 2007, vain muutama viikko 66-vuotispäivänsä jälkeen. Samaan sairauteen, johon hänen äitinsä Sadie oli kuollut samanlaisena kesäkuisena päivänä kymmenen vuotta aiemmin.

Sillä välin perheen kuopus oli tehnyt sukunimestään maailmankuulun, vaikka isäänsä Leslie Mann ei tutustunut koskaan.

Mannin suvun juuret kurottavat aina 1500-luvulle asti. Ensimmäinen merkintä löytyy vuonna 1593 syntyneestä Tynius Hansson Havunen Panulasta, joka toimi Panulan isäntänä 1645–1661.

Panulan suvun kattavasta historiasta tietää myös samasta haarasta polveutuva näyttelijä Terhi Panula. Heidän yhteinen linkkinsä löytyy viiden sukupolven takaa: Terhi Panulan isoisoisoäiti Amalia Iisakintytär Ala-Havunen ja Leslie Mannin isoisoisoisoisä Iisakki Vataja-Koski olivat sisaruksia keskenään.

Terhi Panula on kapellimestari Jorma Panulan ja näyttelijä Helena Haaviston tytär.

Sama Iisakki Vataja-Koski, jonka Samuel-poika hylkäsi perheensä nimen Amerikkaan muutettuaan. Sama mies, jonka Anna Marie -tyttäreen vuonna 1903 Yhdysvaltoihin nuorikkona saapunut Johan Petter Räsänen rakastui.

– Eli hyvin kaukaista sukua, Panula päivittelee puhelimen toisessa päässä ja toteaa, ettei tiennyt Amerikan-kollegastaan ennen tutkimusta ja sen paljastamaa sukulaisuutta.

– Poikani tyttöystävä sitten kyllä valaisi minua asiasta.

 Kutsun hänet mielelläni Suomeen, olemmehan molemmat edelleen työelämässä. Joten tervetuloa! Mennään vaikka kalaan.

Vuonna 1996 Hollywood-tähti Jim Carrey tuumasi Leslie Mannin muistuttavan Marlene Dietrichiä. Kaksikko näytteli yhdessä elokuvassa Sähköputkimies, joka oli Mannin uran ensimmäinen kokopitkä elokuva. Kulttimaineeseen myöhemmin noussut teos oli nuorelle näyttelijälle merkittävä myös muilta osin – Mann tapasi sen kuvauksissa aviomiehensä ja kahden tyttärensä isän, tuottaja-ohjaaja Judd Apatow’n.

Sen jälkeen Leslie Mannista tuli yksi Hollywoodin komediaelokuvien vakiokasvoista, jonka tunnetuimpiin elokuviin lukeutuvat Sähköputkimiehen lisäksi muun muassa Viidakon Ykä (1997), 40 v. ja neitsyt (2005), Paksuna (2007), 17 Again (2009), Se toinen nainen (2014) ja Blockers (2018).

Leslie Mann perheensä kanssa joulukuussa 2018. Myös tyttäret luovat uraa näyttelijöinä.

Terhi Panulaa ajatus yhdennäköisyydestä kollegaan huvittaa. Taiteilijaperheen kasvatti, merkittävän ja pitkän uran Kansallisteatterissa tehnyt näyttelijä toteaa liki tottuneeseen sävyyn, kuinka yhdennäköisyys on pitkälti kuvakulmasta, valaistuksesta ja stailauksesta kiinni.

– Ja seurasta tietysti, Panula huomauttaa perään. Todella läheiset ihmiset saattavat muistuttaa toisiaan myös tapojensa vuoksi.

– Tunnettuja henkilöitä voi tutkia heidän historiikkinsä kautta. Toista henkilöä näytellessäni pyrin löytämään hänen käytöksestään ja motiiveistaan samaistumispintaa, jonka voin siirtää esimeriksi näyttämölle.

Leslie Mann teki läpimurtonsa elokuvassa Sähköputkimies, jota tähditti myös Jim Carrey.

Oman sukunsa historiaan Panula on tutustunut muun muassa sukututkimusta harrastavan setänsä Timo Panulan kautta aina 1600-luvulle asti, mutta on aina kiinnostunut oppimaan uutta. Näyttelijä onkin viettänyt poikkeuksellista vuotta pitkälti mökillään Porkkalan saaristossa kirjoja lukien ja opiskellen. Rauhallista hiljaiseloa kaukana Helsingin hälinästä, Hollywoodista puhumattakaan.

– Kutsun hänet mielelläni Suomeen, olemmehan molemmat edelleen työelämässä. Joten tervetuloa! Mennään vaikka kalaan, Panula heittää ja nauraa lämpimästi.

Pitkän linjan näyttelijä on tutustunut historiaan niin sukunsa kuin ammattinsa kautta.

Kuinka sukututkimus tehdään?

Onnistunut sukututkimus vaatii usein ripauksen tuuria. Sen tietää Katri Kuparinen, joka lähti jäljittämään Leslie Mannin Amerikkaan karannutta sukuhaaraa.

Kaikkia kirkonkirjoja ei suinkaan ole siirretty vielä internetiin. Osa on myös kadonnut tai tuhoutunut vuosisatojen varrella muun muassa kirkkopaloissa.

– Siinä on tuhoutunut samalla paloja historiasta, Kuparinen tuumaa.

Tuusniemen rippikirjassa vilahtaa Räsästen sukunimi.

Pikaista googlailua sukututkimuksen tekeminen ei ole. Kuukauden päivät tutkimuksen parissa työskenneltyään Kuparisella oli kasassa lähes 40 sivun selvitys Mannin suvun historiasta. Hän tiivisti sen 22 sivuun. Tämän tutkimuksen kannalta olennaisimpiin kohtiin, sukututkija korostaa.

Kaikki alkaa suvun kotikunnan löytämisellä. Tässä tapauksessa sellaiseksi osoittautui muun muassa Kauhajoki. Tietoa löytyy digitoitujen kirkonkirjojen lisäksi myös erilaisilta sukuselvityssivuilta, joista osaan vaaditaan jäsenyys.

Suomen sukututkimusseura ylläpitää arkistoa, josta voi tutkia digitoituja kirkonkirjoja: muun muassa syntyneitä, kuolleita, ripille päässeitä ja avioituneita. Tuoreimmat hakuohjelmasta löytyvät tiedot ovat 1900-luvulta. Raja perustuu kirkkolain määrittämään tietojen vapaaseen käyttöön ja julkaisuun sen jälkeen, kun niiden taltioinnista on kulunut 100 vuotta.

Kokonaiskuva alkaa hahmottua, kun omia löydöksiään yhdistelee ja vertailee muiden tekemään sukututkimukseen.

– Kun pääsee sukujanoja seuraamalla tarpeeksi pitkälle, alkaa löytyä myös tuttuja nimiä. Yhtäläisyyksiä seuraamalla saattaa löytyä tunnettuja sukujanoja ja henkilöitä, kuten tässä tapauksessa Terhin ja Leslien yhteys.

Entä ripaus tuuria? Se löytyi lopulta sukututkijan ja Terhi Panulan sukulaisuudesta.

– Paljastui, että olemme Terhin kanssa myös sukua, tosin kaukaista sellaista. Olemme itse asiassa pitäneet yhteyttä sen jälkeen, Kuparinen iloitsee.

Leslie Mann ja hänen aviomiehensä, elokuvaohjaaja Judd Apatow. Pari avioitui vuonna 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?