”Tein 30 vuotta töitä kännissä” – Frederik kertoo uutuuskirjassa karun totuuden alkoholinkäytöstään: neljä kossupulloa joka viikonloppu - Viihde - Ilta-Sanomat

”Tein 30 vuotta töitä kännissä” – Frederik kertoo uutuuskirjassa karun totuuden alkoholinkäytöstään: neljä kossupulloa joka viikonloppu

Iskelmätähti Frederik kertoo uudessa kirjassaan kumonneensa ensimmäisen kossupullon yleensä jo ennen keikkaa. Nykyään hän on raitistunut mies.

Tätä nykyä Frederik keikkailee ilman viinaa.­

29.10. 18:34

Uutuuskirja Harva meistä on Frederik (Otava, 2020) sukeltaa iskelmälaulaja Frederikin eli Ilkka Sysimetsän värikkääseen elämään. Kirjan ovat kirjoittaneet iskelmälaulaja itse sekä Tommi Pietarinen.

Yli 50-vuotisen uran tehnyt Frederik paljastaa uutuuskirjassaan roisin rehellisesti, miten hurjaa hänen alkoholinkäyttönsä pahimmillaan oli. Viinan juomisen iskelmätähti lopetti vuonna 2012, mutta ennen sitä alkoholia kului runsain mitoin.

– Minä tein töitä kolmekymmentä vuotta kännissä, ennen kuin raitistuin, Frederik myöntää kirjassa.

Iskelmälaulaja paljastaa uutuuskirjassaan, ettei oikeastaan uskaltanut mennä lavalle selvin päin. Viaton tapa muuttui nopeasti todelliseksi ryyppäämiseksi, sillä pahimmillaan Frederikin laukusta löytyi useita kossupulloja.

– Aluksi en uskaltanut mennä lavalle kuin pienessä sievässä, mutta lopulta salkussa oli aina neljä kossupulloa valmiina suunnatessani keikalle. Ajoin itse keikkapaikalle, mistä minut kärräsi kotiin tuttu kuski, Frederik kertoo.

Frederikin keikkavarustuksesta löytyi ennen liuta kossupulloja, koska esiintyminen jännitti häntä.­

Hän paljastaa juoneensa ”kevyesti yhden kossupullon” jo ennen keikkaa.

– Neljä kossua hupenivat viikonlopun aikana, ja niiden päälle nautin normaalit ravintolajuomat, hän paljastaa uutuuskirjassa.

 Salkussa oli aina neljä kossupulloa valmiina suunnatessani keikalle.

Frederikin mukaan hänen yleiskuntonsa oli urheilutaustan vuoksi hyvä, minkä takia kukaan ei joutunut huomauttamaan humalatilasta. Oli tosin niitäkin kertoja, jolloin Frederikin kunto oli pettää pahemman kerran.

– Huonoin hetkeni osui Seinäjoelle, missä hikoilin hotellihuoneessa kamalassa pelkotilassa ja pahoinvoivana. Minun oli pitänyt lopettaa juopottelu, koska seuraavana aamuna oli ajettava keikalle Poriin, Frederik kuvailee kirjassa.

– Aamuyöstä luulin kuolevani, joten lähdin päivystykseen, missä kerroin hoitajille sydämeni pysähtyvän tuota pikaa. Puhalsin mittariin puolitoista promillea, joten minun piti selvitä odotuspenkillä ennen hoitotoimenpiteitä.

Tätä nykyä Frederik keikkailee ilman viinaa.­

Kun pää oli selvinnyt, lääkäri ”iski piikin” ja ohjeisti, että Frederikillä olisi kahdeksan minuuttia aikaa kävellä takaisin hotellille.

– Suurin piirtein sen verran aikaa kuluikin, kun rojahdin hotellin sängylle ja menetin tajuntani. Nukuin putkeen kaksitoista tuntia. Herätessäni alkoi olla kiire Poriin. Ehdin keikalle kohtalaisesti kaasutellen, Frederik kertoo.

– Juuri ennen kuin nousin lavalle, korkkasin kossupullon. En ollut oppinut mitään, Frederik päivittelee kirjassa.

Lopulta viinan juominen loppui vuonna 2012.

Nuori Frederik oli vilkas pojankoltiainen. Kuvassa hän odottaa lisärangaistusta opettajaltaan kiusattuaan tyttöjä Kaisaniemen kansakoulussa.­

Frederik kertoo kirjassaan tutustuneensa alkoholiin alle kouluikäisenä, kun hän löysi isänsä Sorbus-pullon. Myös tupakka tuli kuvioihin varsin nuorena, sillä hän tuprutteli jo kuusivuotiaana.

– Minulla oli kuusivuotiaana oma tuhkakuppi kotona ja viisitoista piippua, joita vaihtelin päivittäin, koska niitä piti aina välillä kuivattaa ahkeran käytön vuoksi.

– Kaisaniemenkadulla oli kioski, jossa meille lapsille myytiin irtosavukkeita muistaakseni viidellä pennillä kappale. Kaikki jengimme lapset polttivat tupakkaa, Frederik kertoo kirjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?