Junnu Vainion elämä päättyi traagisesti vain 52-vuotiaana – perhe heräsi sanoittajalegendan öiseen huutoon, mutta mitään ei ollut tehtävissä - Viihde - Ilta-Sanomat

Junnu Vainion elämä päättyi traagisesti vain 52-vuotiaana – perhe heräsi sanoittajalegendan öiseen huutoon, mutta mitään ei ollut tehtävissä

Säveltäjälegenda Juha ”Junnu” Vainio menehtyi vaimonsa käsivarsille sydänkohtauksen seurauksena. Torstaina muusikon kuolemasta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

29.10. 6:29

Päivälleen 30 vuotta sitten Pirkko Vainio heräsi keskellä yötä puolisonsa huutoon. Pirkon järkytykseksi hänen aviomiehensä, muusikkolegenda Juha ”Junnu” Vainio oli saanut sydänkohtauksen. Pirkko soitti lääkärin välittömästi paikalle, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Juha Vainio menehtyi lokakuisena yönä 1990. Hän oli kuollessaan 52-vuotias.

Ei saa hermostua. Ne olivat säveltäjän viimeiset sanat vaimolleen. Isänsä huutoon ja äitinsä itkuun heräsi myös seitsemänvuotias Suvi-tytär. Hänelle Pirkko kertoi, että isä oli mennyt taivaaseen. Perhe asui siihen aikaan Sveitsissä, Gryonin kylässä. He olivat muuttaneet maahan 1980-luvun lopulla, vain hieman ennen Vainion yllättävää kuolemaa.

Junnu Vainio ei ole ainoa rakastettu suomalaistaiteilija, joka on menehtynyt nuorena. Usein onkin kuultu puhuttavan, että myös Vainio olisi ennustanut oman varhaisen kuolemansa. Pirkko Vainio ei kuitenkaan ole tätä väitettä koskaan allekirjoittanut.

– Se oli sellainen heitto, jonka hän sanoi viitaten Reino Helismaahan ja Eino Leinoon. Hän sanoi, että kun muutkin runoilijat ovat kuolleet nuorina, niin ei varmaan hänkään kauaa elä. Ei hän sellaista koskaan kotona puhunut. Juha oli täynnä suunnitelmia ja uskoa tulevaisuuteen, Pirkko totesi Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa puolisonsa kuoleman 25-vuotispäivänä.

Juha Vainion kuolemasta tulee torstaina kuluneeksi 30 vuotta.­

Pirkko Vainiolle puolisonsa muisteleminen oli raskasta vielä tuolloinkin, 25 vuoden jälkeen. Pirkon ja Suvi-tyttären ohella lukuisia ikivihreitä säveltänyttä muusikkoa jäivät kaipaamaan myös lukuisat ystävät sekä aikaisemmasta avioliitosta syntyneet neljä lasta. Heistä tunnetuin lienee Ilkka ”Ile” Vainio, joka on seurannut urallaan isänsä jalanjälkiä. Hän on myös puhunut isästään julkisuudessa vuosien varrella useaan otteeseen.

– Meillä on ollut hyvä lapsuus ja Juha oli helvetin hyvä isä, vaikka alkoholia meni, Ilkka Vainio totesi IS:lle terävästi vuonna 2018.

Ilkka Vainio ja Pirkko Vainio osallistuivat yhdessä Juha Vainion 70-vuotisjuhlakonserttiin vuonna 2008.­

Vainion alkoholismi ei ollut salaisuus. Syvälle aiheeseen pureuduttiin muun muassa vuonna 2018 ilmestyneessä Junnu Vainio – Sellaista elämä on -teoksessa. Petri Pietiläisen ja Juha Metson kirjassa ääneen pääsi myös muusikon ensimmäinen vaimo Taina Vainio. Hän kertoi taiteilijapuolisonsa olleen humalassa mustasukkainen ja väkivaltainen. Ilkka Vainio on kuitenkin todennut, etteivät perheen lapset koskaan joutuneet todistamaan moista käytöstä.

– Ei meillä lapsilla koskaan ollut pelkoa, vain huoli isän selviytymisestä, Ilkka Vainio on todennut.

Junnu Vainio raitistui 37-vuotiaana. Vuosien runsas alkoholin kulutus jätti kuitenkin muusikkoon jälkensä. Hurjimmat tarinat kertovat hänen juoneen pahimpina aikoina jopa kaksi pulloa kirkasta viinaa päivässä. Ile Vainio on kuvaillut isänsä polttaneen aikanaan kynttilää molemmista päistä.

– Helppoa hänen elämänsä ei ollut. Juhan elämään mahtui paljon iloa ja surua. Se oli selviytymistaistelu. Matkan varrella alkoholimäärä kasvoi. Hommia tehtiin silti koko ajan. Oli isä tuiskeessa tai ei, niin rallia tehtiin, Vainio on kertonut.

Junnu ja Pirkko Vainio ehtivät asua Sveitsissä vain lyhyen hetken ennen muusikon kuolemaa. Kuva vuodelta 1988.­

Vaikka Junnu Vainio menehtyi varhain, ehti hän jättää jälkensä suomalaiseen musiikkiin kenties ikuisiksi ajoiksi. Vuosien varrella sävellettyjä tai sanoitettuja kappaleita kertyi yli 2 400 kappaletta, itse levytettyjä lauluja puolestaan 245.

Suomessa ei liene ketään, jota Vainion musiikki ei tavalla tai toisella olisi koskettanut. Musiikkinsa kautta Vainio on edelleen läsnä myös läheistensä elämässä.

– Juha on mielessä aina kun hänen kappaleitaan kuulee vaikka radiosta. Kuuntelen kotona Radio Nostalgiaa. Sieltä niitä tulee usein, totesi Pirkko Vainio taannoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?