Parantumattomasti sairas Pave Maijanen pääsi näyttelynsä avajaisiin – Vihtori-pojalta koskettava laulu muusikko­legendalle - Viihde - Ilta-Sanomat

Parantumattomasti sairas Pave Maijanen pääsi näyttelynsä avajaisiin – Vihtori-pojalta koskettava laulu muusikko­legendalle

Muusikkolegenda Pave Maijanen, 70, toteuttaa taiteellisuuttaan myös valokuvaajana.

27.10. 19:21

Helsingin Kanneltalossa vietettiin tiistai-iltana monin tavoin poikkeuksellista tapahtumaa. Korona-aikaan näyttelyjen avajaiset on taitolaji – eikä turvavälejä koettelemaan päästetty kuin 30 ihmistä kerrallaan.

Toiseksi: on yllätys muille kuin muusikkona tunnetun Pave Maijasen lähipiirille, että hän on myös lahjakas valokuvaaja. Kuva & valo -näyttely koostuu Maijasen ottamista kuvista.

– Kuvasin jo koulupoikana 1960-luvulla, Maijanen kertoi IS:lle etukäteen, sähköpostitse.

Iloisin yllätys oli se, että itse kuvaaja Maijanen oli Kuva & valo -näyttelyn avajaisissa paikalla. Hän kertoi syyskuun alussa IS:n syntymäpäivähaastattelussa sairastavansa ALS-tautia. Vakava sairaus rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia lihashermosoluja.

Sairaus on vaikuttanut muusikon puhumiseen ja liikkumiseen. Hän seurasi tapahtumaa pyörätuolissa istuen ja aluksi happimaski kasvoillaan. Kun varsinaiset juhlallisuudet alkoivat, Vihtori-poika otti maskin pois isänsä kasvoilta.

Koko tilaisuuden aikana Maijanen sanoi vain muutaman sanan, lähinnä käytännön asioita lähipiirilleen. Puhuminen on työlästä, miltei ylivoimaista.

Silti tuhansien keikkojen mies ilmaisi itseään ymmärrettävästi. Puhui silmillään. Hymyili. Näytti peukkua onnittelijoille ja iski nyrkillä rintaansa, sydämen kohdalle. Ja kun Vihtori-poika esitti akustisella kitaralla itseään säestäen ”oman lempibiisinsä”, isä osallistui suosionosoituksiin iskien oikealla jalallaan tahtia pyörätuoliinsa. Maijanen katsoi poikaansa lämpimästi ja laulu vaikutti koskettavan häntä.

Kauniisti laulettu kappale osoitti, ettei omena ole pudonnut Maijasilla puusta kovinkaan kauas.

Biisi oli Maijasen klassikko Lähtisitkö.

Tuo laulu osoittaa näyttelyn kuraattorin, valokuvataiteilija Stefan Bremerin mukaan samanlaista herkkyyttä kuin Maijasen valokuvat.

– Hänellä on jokin herkkyys kohdata ihmiset, Bremer sanoo.

Tuo herkkyys välittyy Maijasen musiikissa kuultavasti, kuvissa nähtävästi.

Erityisen voimakkaasti tämä herkkyys näkyy näyttelyn kuvista Bremerin mielestä niissä otoksissa, joissa Maijanen on kuvannut lastenlapsiaan.

– Olet tavoittanut pieniä hetkiä heidän omassa maailmassaan, Bremer sanoi Maijasta katsoen, tämä kumarsi pyörätuolissaan kiitokset kehuista.

Ainutlaatuisen pitkällä ja monipuolisella muusikkourallaan Pave Maijanen on julkaissut useita soololevyjä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat muun muassa Pidä huolta, Lähtisitkö ja Jano. Hän edusti Suomessa Euroviisuissa vuonna 1992 kappaleella Yamma Yamma. Suursuosiota tuli Mestarit -kokoonpanossa Hectorin, Pepe Wilbergin ja Kirkan kanssa.

Lisäksi Maijanen on soittanut muun muassa Royals, Rock`N´Roll Band ja Pave`s Mistakes -yhtyeissä. Levytuottajana hän on ollut loihtimassa parasta mahdollista soundia esiin muun muassa Wigwamista, Hurriganesista, Dingosta ja Smack -yhtyeestä.

Ennen kuin sairaus iski, Maijanen osallistui basistina Wigwam -yhtyeen 50-vuotisjuhlakiertueeseen syksyllä 2018. Kaiken tämän rinnalla on koko ajan kulkenut valokuvaus. Ilmaisumuotona – ja kunnianhimoisena harrastuksena.

Näyttelyssä on esillä Maijasen lähinnä reissuillaan Leica-kameralla ottamia kuvia. Näyttelyn nimi Kuva & valo tulee siitä, että Maijanen ei käytä kuvatessaan salamavaloa, vaan hyödyntää luonnonvaloa.

Helsingin Kanneltalossa näyttely on esillä marraskuun puoliväliin saakka. Aiemmin Kuva & valo -näyttely on ollut Maijasen kesämökkimaisemissa Kesälahdella sekä hänen synnyinkaupungissaan Lappeenrannassa.

Maijanen esiintymässä alkuvuodesta 2018.­

Maijanen kertoi sairaudestaan ensimmäisen kerran syyskuussa.

– Tää ALS on nakertanut mua syksystä 2018 asti, ja aika huteraa alkaa meno olla, hän kommentoi IS:lle.

Syksyllä 2018, kun sairauden ensioireet alkoivat, Maijanen nähtiin vielä erityisellä kiertueella. Hän esiintyi loppuunmyytyjen katsomojen ääressä Wigwam-yhtyeen 50-vuotisjuhlakeikoilla muun muassa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

ALS (amyotrofinen lateraaliskleroosi), on parantumaton sairaus, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?