Kirja: Frederikin tytär seurusteli Heinojen murhaajan kanssa – iskelmälaulaja joutui turvautumaan äärimmäiseen ratkaisuun suojellakseen tytärtään - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirja: Frederikin tytär seurusteli Heinojen murhaajan kanssa – iskelmälaulaja joutui turvautumaan äärimmäiseen ratkaisuun suojellakseen tytärtään

Frederikistä kertovassa uutuuskirjassa palataan vuoteen 2001, jolloin neljä espoolaisnuorta suunnitteli ja toteutti Frederikin ystävän, liikemies Martti Heinon ja tämän vaimon murhan.

Saana-tytär aiheutti Frederikille huolta seurustelukumppanivalinnallaan. Frederik tunsi Heinon pariskunnan, jonka murhasta tyttären seurustelukumppani tuomittiin.­

28.10. 6:05

Uutuuskirja Harva meistä on Frederik (Otava, 2020) sukeltaa iskelmälaulaja Frederikin eli Ilkka Sysimetsän vaiherikkaaseen elämään. Kirjan ovat kirjoittaneet iskelmälaulaja itse sekä Tommi Pietarinen.

Frederik palaa uutuuskirjassa muistelemaan yhtä Suomen historian kohahduttavinta murhaa, jossa surmansa saivat aviopari Martti ja Elise Heino. Frederik paljastaa kirjassa tunteneensa paitsi elokuussa 2001 surmatun Heinon pariskunnan, myös heidät murhanneet joukkion, sillä hänen tyttärensä Saana seurusteli aikanaan murhaajajoukkoon kuuluneen pojan kanssa.

Saanan äiti on Pauliina Lunna, jonka kanssa Frederik oli yhdessä 80- ja 90-luvuilla.

– Oma tyttäreni aiheutti huolta seurustellessaan pojan kanssa, jonka joukkio tappoi hyvin tuntemani Heinon pariskunnan vuonna 2001, Frederik kertoo uutuuskirjassa.

Frederik ei muistele hyvällä tyttärensä entistä poikaystävää. Murhatut Heinot olivat Frederikille läheisiä.­

Helsingin Sanomien vuonna 2003 tehdyn haastattelun mukaan Saanan ex-poikaystävä oli murhien päätekijä. Helsingin Sanomat uutisoi kesäkuussa 2003, että viihdetaiteilija Frederik suunnittelee elokuvaa ystävänsä Martti Heinon ja tämän Elise-vaimon murhista. Totuus Heinojen murhista -kirjan kirjoittaja Tony Latva kommentoi samassa haastattelussa HS:lle, että Frederikin tyttärellä on merkittävä osansa tarinassa.

– Saanahan seurusteli murhien päätekijän kanssa, Latva sanoi HS:n haastattelussa.

Frederik toteaa kirjassa, ettei hänellä ole ollenkaan lämpimiä muistoja poikajoukkiosta tai Saanan silloisesta poikaystävästä.

– Muistan kun nuo neljä roikaletta istuivat kotonamme penkillä ja puhuivat törkeitä juttuja. Kun kysyin, ettekö te osaa ollenkaan käyttäytyä, niin kundit alkoivat mölistä, että pidä vitun tsingiskaani turpasi kiinni, Frederik sanoo kirjassa.

 Välillä jouduin huutamaan takaisin, että naama kiinni tai vedän nenään.

Erityisesti tyttären poikaystävä aiheutti harmaita hiuksia iskelmälaulajalle, sillä hän kaahaili tytär kyydissään upouudella Audillaan.

– Pojan rikas isä osti jälkikasvulleen ylioppilaslahjaksi Audi A4:n. Poikaystävä hurjasteli Audillaan siihen malliin, että minua pelotti Saanan puolesta. Kun sanoin kundille, että törmätessäsi autollasi johonkin myös Saana heittää henkensä, tämä vain haistatteli vittua, Frederik kertoo uutuuskirjassa.

Totuus Heinojen murhista -kirjan julkistamistilaisuudessa kesäkuussa 2003 nähtiin kirjailija Tony Latva ja kirjan tekemisessä mukana ollut Frederik.­

Frederik päätyikin lopulta melko äärimmäiseen ratkaisuun, sillä hän kertoo lähettäneensä tyttärensä valtameren taakse opiskelemaan, jotta tämä välttyisi vahingolliselta seuralta.

– Päätin siirtää tyttäreni hyvissä ajoin kauas hänen näpeistään. Tiesin Floridassa erään tenniskoulun, ja koska Saana oli lahjakas pelaaja, kysyin hänelle sieltä opiskelupaikkaa. Se saatiin, Frederik sanoo kirjassa.

 Sanoin tytölle, että pakkaa kamasi, muutat Amerikkaan.

Koulun lukukausimaksu oli Frederikin mukaan 40 000 dollaria eli noin 34 000 euroa.

Heinojen murhasta epäillyt pojat saapuivat oikeuden eteen Riihimäellä marraskuussa 2001.­

Saanan muutettua Yhdysvaltoihin poikajoukko murhasi Heinon pariskunnan julmasti ampumalla Lopella sijaitsevan kesämökin pihaan. Elettiin elokuuta 2001.

– Pian sen jälkeen pojat murhasivat Heinot ja pakkasivat ruumiit jenkkikasseihin. Pariskuntaa etsittiin kuukauden verran vesistöistä ennen kuin heidät löydettiin. Murhaajat saivat tuomion, jonka he istuivat pois. Nimet vaihdettiin, ja uusi elämä alkoi muualla. Heinojen elämä on yhä loppunut, Frederik muistuttaa kirjassa.

Frederik kertoi Hämeen Sanomille vuonna 2011, että tyttären ja päätekijän seurustelu päättyi teon selviämisen jälkeen saman tien. Tytär oli asiasta yhtä mieltä isänsä kanssa.

Hämeen Sanomien artikkelin mukaan murhaaja yritti ottaa yhteyttä vankilasta, mutta tuloksetta.

Frederikin tyttären häitä juhlittiin näyttävästi kesällä 2010.­

Tyttären lähettäminen Yhdysvaltoihin oli oikea päätös, sillä hän viihtyi uutuuskirjan mukaan siellä niin hyvin, että muutosta tuli pysyvä. Pian hän oli löytänyt itselleen myös amerikkalaisen miehen.

Häitä juhlittiin 2010. Tyttären nykyinen mies on kirjan mukaan ammatiltaan insinööri, joka korjaa työkseen Amerikan eri sodissa kolhiintuneita helikoptereita ja tankkeja uudelleen käyttökelpoisiksi. Lapsenlapsiakin Frederik on saanut jo neljä.

– Vaadin häät pidettäväksi Suomessa. Ne järjestettiin Kotkassa, ja minä maksoin hotellin ja pirskeet, Frederik kertoo uutuuskirjassaan.

Heinoja etsittiin ruumiskoirien avulla Suomenlahdelta.­

Heinojen murha on yksi Suomen rikoshistorian kohahduttavimpia. Murhat saivat runsaasti huomiota, sillä tekijät olivat lähtöisin hyvistä espoolaisperheistä, he olivat tapahtumahetkellä 16-18-vuotiaita eikä heillä ollut aiempaa rikostaustaa.

Jutun päätekijä, porukan ainoa täysi-ikäinen, oli houkutellut nuoremmat avukseen kertoen nähneensä Martti Heinolla olevan huomattavan suuria määriä käteistä rahaa. Tapaus on kulkenut nimellä ”kännykkämurhat”, sillä päätekijä oli sanonut rikostovereilleen, että Heino oli huijannut heiltä rahaa kännykkäkaupoissa.

Heinot houkuteltiin surmailtana kesämökille Lopelle, jossa kiven taakse piiloutunut ampuja ampui pienoiskiväärillä ensin Martti Heinon. Hetken kuluttua vaimo Elise Heino murhattiin lähietäisyydeltä ampumalla. Hän oli ehtinyt soittaa hätäkeskukseen ennen kuolemaansa. Ruumiit löydettiin Suomenlahdesta.

Tapauksesta on tehty kirjan lisäksi elokuva Game Over (2005).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?