Tällainen oli Kikan viimeinen ilta – uutuuskirja paljastaa laulajatähden soittaneen siskolleen synkän puhelun ennen kuolemaansa - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällainen oli Kikan viimeinen ilta – uutuuskirja paljastaa laulajatähden soittaneen siskolleen synkän puhelun ennen kuolemaansa

Kikan sisko Kati Lahti paljastaa uutuuskirjassa huolestuneensa, kun itkuinen laulajatähti soitti hänelle perjantai-iltana. Lauantaina hänet löydettiin kuolleena.

Kikka soitti viimeisenä iltanaan pitkän puhelun siskonsa kanssa. Kuva vuodelta 2002.­

27.10. 11:41

Kaj Kunnaksen ja Paavo Nurmen tiistaina ilmestyvässä uutuuskirjassa Kohtaaminen II haastatellaan lukuisia menestyneitä ja vaikeuksista selvinneitä suomalaisia. Kirja on jatko-osa Kunnaksen vuonna 2017 ilmestyneelle esikoiskirjalle.

Kirjan yksi mieleenpainuvimpia lukuja on edesmenneen laulajatähti Kikan siskon Kati Lahden, 54, haastattelu.

Lahti muistelee haastattelussa perheen lapsuutta ja kertoo lämpimistä väleistä isosiskoonsa, mutta avautuu myös Kikan viimeisestä illasta. Kikka, oikealta nimeltään Kirsi Sirén, menehtyi lauantaina 3. joulukuuta 2005. Hän oli kuollessaan 41-vuotias.

Lahti paljastaa nähneensä jo reilusti ennen joulukuuta viitteitä siskonsa pysäyttämättömistä vaikeuksista.

– Tiesin, että Kirsi kävi kovaa henkistä kamppailua ja hänellä oli paha päihdeongelma. Ongelmat olivat kulkeneet hänen mukanaan nuoruudesta saakka. Kirsi oli hyvin ahdistunut. Hän haki lohtua päihteistä. Se pelotti minua eniten, Lahti kuvailee kirjassa.

– Kuukausi ennen Kirsin kuolemaa sanoin perheelleni, että loppu on lähellä. Tunsin ja tiesin sen, Lahti sanoo kirjassa.

Kirsi Sirén tunnettiin julkisuudessa Kikkana, mutta siskolleen hän oli aina Kirsi.­

Kikan ja hänen tyttärensä oli tarkoitus kyläillä kuolinpäivänä Lahden luona. Edellisenä iltana, perjantaina, siskokset kävivät pitkän, puolitoista tuntia kestäneen puhelun. Puhelu oli sävyltään kaikkea muuta kuin iloinen.

– Kuulin hänen äänestään, että kaikki ei ole hyvin. Kirsi kertoi, kuinka paljon rakastaa minua ja kuinka kiitollinen hän on yhteisistä hetkistämme. Hän itki vuolaasti, Lahti paljastaa.

Kikan epätoivo hätkähdytti.

– Huolestuin Kirsin synkkyydestä. Kysyin, täytyykö minun lähteä ajamaan hänen luokseen Tampereelle. Kirsin mukaan siihen ei ollut tarvetta. Sovimme, että näemme seuraavana aamuna kymmenen paikkeilla, Lahti muistelee uutuuskirjassa.

Lahti myöntää olleensa tolaltaan puhelun jälkeen, mutta hänen miehensä lohdutti häntä ja sanoi, että kaikki on varmasti hyvin. Puhelu jäi kuitenkin siskosten viimeiseksi.

– Nukuin seuraavan yön tosi levottomasti. Kirsi ei enää herännyt seuraavana aamuna, Lahti sanoo kirjassa.

Kikka vuonna 1991.­

Kuolema oli valtava järkytys kaikille. Kuoleman jälkeinen aika meni Lahden mukaan sumussa. Lahti myöntää tunteneensa myös syyllisyyttä siskonsa kohtalosta.

– Totta kai tunsin syyllisyyttä. Fakta on, että minä en pystynyt pelastamaan siskoani. Olin yrittänyt parhaani, mutta turhaan, hän toteaa kirjassa.

Lahti kertoo kirjassa käyneensä vuosien ajan psykoterapiassa ja saaneensa tukea perheeltään. Lohtua ovat tuoneet myös hyvät muistot ja se, että siskosten välit olivat vilpittömät ja rehelliset.

– Syvimmät keskustelut kävimme Kirsin viimeisten elinvuosien aikana. Välillämme oli vahva yhteenkuuluvuuden tunne ja molemminpuolinen luottamus. Kirsi tiesi, että olen hänen rinnallaan myös silloin, kun hän on tehnyt huonoja valintoja. Pidimme yhtä loppuun asti.

Lahti muistuttaa, ettei suru katoa mihinkään. Hän kirjoittaa ja juttelee siskolleen edelleen päivittäin.

– Haluan myös uskoa, että Kirsi kuulee minua. Hän on edelleen läsnä.

Kikka soitti viimeisenä iltanaan pitkän puhelun siskonsa kanssa. Kuva vuodelta 2002.­

Kikka kävi elämänsä aikana useita kertoja katkaisuhoidossa ja sai apua ongelmaansa. Hän oli välillä pitkiäkin aikoja raittiina ja raitistui myös ennen kuolemaansa. Kikka kuoli sydänkohtaukseen 41-vuotiaana joulukuussa 2005. Elottoman laulajan löysi aamulla hänen tyttärensä, tuolloin 9-vuotias Sanni Sirén.

Kikan tarina taltioidaan myös valkokankaalle. Vuonna 2022 ensi-iltaan tulevan elokuvan ohjaa Jussi-palkittu elokuvaohjaaja Anna Paavilainen ja käsikirjoittaa Maarit Nissilä. Elokuva kantaa nimeä Kikka!.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?