Brittiläinen tutkimusmatkailija Ethel ihastui suomalaisiin maisemiin, mutta suurin osa miehistä oli ”puistattavan lihavia otuksia” – kauniita naisiakaan ei löytynyt - Viihde - Ilta-Sanomat

Brittiläinen tutkimusmatkailija Ethel ihastui suomalaisiin maisemiin, mutta suurin osa miehistä oli ”puistattavan lihavia otuksia” – kauniita naisiakaan ei löytynyt

Maria Pettersson teki kirjan historian unohdetuista naisista, jotka eivät istuneet valtavirtaan eivätkä kaikki olleet mitään pulmusia.

25.10.2020 15:00

Jännittäviä ja hätkähdyttäviä naisia ei ole vain nykyaikana. Maria Pettersson esittelee Historian jännät naiset -kirjassaan (Atena) yli sata naista, jotka eivät ole sopineet oman aikakautensa valtavirtaan.

Monet kirjan naisista hätkähdyttäisivät tänäkin päivänä. Joitakin ihailtaisiin, joitakin paheksuttaisiin, mutta kukaan heistä ei ole mitäänsanomaton.

– Pitää olla jännä ja superkiinnostava, esikuvallinen ei tarvitse olla. Mukaan otin myös julmia rikollisia, Pettersson kertoo siitä, miten hän valitsi kirjansa naiset, joihin kuuluu muun muassa merirosvo.

 Pitää olla jännä ja superkiinnostava, esikuvallinen ei tarvitse olla.

Oli hänellä toinenkin kriteeri: henkilön pitää olla kuollut. Kirjansa naiset hän valitsi mahdollisimman laajasti ympäri maailmaa.

Kautta aikojen historiasta on pyyhitty pois naisia, jotka ovat olleet vähänkin poikkeavia. Mutta ovat naiset myös osanneet osoittaa mieltään.

– 1800-luvun puolivälissä venäläiset aatelisneidot ryhtyivät terroristeiksi, koska vallankumousliikkeessä he saattoivat tehdä jotain muutakin kuin vain synnyttää lisää aatelisia, Pettersson kertoo.

Maria Petterssonin kirja ei syntynyt hetkessä. Hän keräsi tietoja 10 vuoden ajan.­

Kirjaan valitut naiset ovat kaikki toimineet vallitsevia oloja vastaan. Oli aika, kun nainen oli rohkea, jos käytti housuja tai halusi opiskella.

– Nämä naiset ovat painaneet sisulla eteenpäin. Joidenkin tavoite on ollut ylevä, jotkut ovat myyneet huumeita, mutta kaikki he ovat olleet pioneereja jossakin mielessä, Pettersson valottaa.

 1800-luvun puolivälissä venäläiset aatelisneidot ryhtyivät terroristeiksi, koska vallankumousliikkeessä he saattoivat tehdä jotain muutakin kuin vain synnyttää lisää aatelisia.

Muiden mielipiteiden mukaan ei elänyt esimerkiksi ranskalainen Emilie du Chatelet (1706-1749). Hän teki uraauurtavaa työtä matematiikassa, fysiikassa ja filosofiassa, mutta hänellä oli myös liuta rakastajia, ja hän harrasti uhkapelejä.

Emilie du Chatelet vaikutti muun muassa fysiikan huippuosaajana. Hän rentoutui pelaamalla uhkapelejä ja tapaamalla lukuisia rakastajiaan.­

Varsin kunniallisesti eli brittiläinen tutkimusmatkailija Ethel Brilliana Tweedie (1862-1940). Matkalla Suomessa -kirjassaan (1896) hän kehui maalaismaisemiamme ja suomalaisten naisten sisua, mutta haukkui maalaistalot loispesiksi, kaupungit rumiksi. Suurin osa miehistä oli ”puistattavan lihavia otuksia”. Kauniita naisiakaan ei löytynyt.

Ethel Tweedie oli tutkimusmatkailija, joka ei lämmennyt Suomelle. Matkakirjassaan hän kehtasi kritisoida jopa suomalaisten ulkonäköä.­

Petterssonin vastikään julkaistusta kirjasta ollaan jo ottamassa toista painosta. Joukkorahoituskampanjassa kirjahanke keräsi lähes 46 000 euroa. Tukijoita oli yli tuhat.

Pettersson on kertonut historian jännittävistä naisista aiemmin Twitterissä ja yli 12 000 jäsenen Facebook-ryhmässä, joten kirjalle oli jo valmiiksi kiinnostusta.

– Tämä on ollut 10 vuoden keräystyö ja aikamoista salapoliisityötä. Monista naisista oli tietoa vain eksoottisemmilla kielillä, Pettersson kertoo.

Aimée Crocker löysi jo varhain seksin ilot. Kirjailijatar meni myös naimisiin, ainakin viisi kertaa.­

Kun Pettersson löysi pienenkin vihjeen jännittävästi eläneestä naisesta, hän alkoi haravoida, onko henkilöstä tehty kirjaa tai lehtiartikkeleita.

– Piinasin myös historiantutkijoita, Pettersson naurahtaa.

Suurtyö on vienyt Journalisti-lehden päätoimittajana työskentelevän Petterssonin vapaa-ajan aika tarkkaan. Kun korona pyyhki menot pois, kirjoittamiselle tuli lisää aikaa.

Luisa Casati oli oman aikansa tyyli-ikoni, joka saattoi kulkea kadulla vain turkkiin ja helmiin sonnustautuneena.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?