Roope Salminen ei aiokaan valittaa seksuaali­rikos­tuomiostaan – näin hän perustelee ratkaisuaan

Roope Salminen on päättänyt hyväksyä Helsingin käräjäoikeuden tuomion.

22.10.2020 19:52

Juontaja, näyttelijä ja laulaja Roope Salminen ilmoitti torstaina, ettei hän aio valittaa syyskuussa Helsingin käräjäoikeuden antamasta seksuaalirikostuomiostaan.

Salminen vahvistaa IS:lle, että hän aikoo tyytyä Helsingin käräjäoikeuden tuomioon ja maksaa hänelle määrätyt sakot ja vahingonkorvaukset. Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Salminen tuomittiin 18. syyskuuta pakottamisesta seksuaaliseen tekoon 70 päiväsakkoon ja maksamaan 1 000 euron vahingonkorvaukset uhrille. Salminen kertoi pian tuomionsa jälkeen Instagramissa, että hän aikoo valittaa asiasta hovioikeuteen, sillä ei kokenut painostaneensa asianomistajaa oikeuden kuvailemalla tavalla.

Nyt Salminen on kuitenkin päättänyt, ettei oikeusprosessia ole enää syytä jatkaa. Hän kertoo Instagramissa, että oikeusprosessi jatkuisi luultavasti vuoteen 2023 saakka, mikäli hän valittaisi tuomiostaan hovioikeuteen. Hän kokee, että on turhaa pitkittää asiaa ja aika hyväksyä hänelle langetetut seuraukset.

– Oikeusprosessi on osaltani tullut päätökseen. Maksan minulle määrätyt sakot ja asianomistajan vaatiman vahingonkorvauksen ja hyväksyn Helsingin käräjäoikeuden päätöksen. Pyydän niin ikään asianomistajalta anteeksi. Vilpittömästi toivon, että tämä on kaikille osapuolille helpottava ratkaisu, Salminen toteaa Instagramissa.

Salminen kertoo kirjoituksessaan, ettei hän ole kaikilta osin tyytyväinen tuomioon, muttei myöskään halua vähätellä käytöstään.

– En ole syyllistynyt siihen rikokseen josta tuomio on annettu, mutta sille, millaisen olon olen toiselle ihmiselle teoillani aiheuttanut ei ole mitään oikeutusta.

– Kun juodaan alkoholia ja vietetään aikaa yhdessä millään muotoa intiimisti, on äärimmäisen tärkeää, että joka vaiheessa on varmuus siitä, että kaikesta mitä tapahtuu jää kaikille osapuolille hyvä olo. Olen epäonnistunut tässä. Sen puolentoista vuorokauden aikana, jonka asianomistajan kanssa vietin, olen yksiselitteisesti tulkinnut tilannetta väärin, lukenut signaaleja joita ei ole ollut olemassa, enkä ole kyennyt ottamaan tätä toista ihmistä huomioon tavalla, jolla olisi pitänyt.

Salmisen mukaan hän on ollut asianomistajan kanssa jatkoilla, nukkunut yön yhdessä tämän kanssa, mennyt sitten brunssille ja vielä tämän asunnolle nukkumaan päiväunia.

– Hänen asunnollaan olemme nukkuneet samassa sängyssä ilman vaatteita. Jälkikäteen on selvää, että minun olisi pitänyt tehdä tarkempia havaintoja myös tämän toisen osapuolen humalatilan kehityksestä ja varmistaa, että hän on edelleen täysin sataprosenttisessa kunnossa tekemään päätöksiä siitä, miten haluaa aikaa viettää.

– Lisäksi kun asianomistaja seuraavana yönä lähetti viestejä, joissa sanoi että haluaa jutella siitä, mitä välillämme tapahtui, en ollut vastaanottavainen. En ottanut tätä toista ihmistä tosissani, enkä nähnyt käytöksessäni mitään juttelemisen arvoista. Olin väärässä ja toimin väärin.

Salminen kertoo Instagramissa, että hän haluaa ottaa käytöksestään vastuun, eikä toimisi enää uudelleen samalla tavoin kuin vuonna 2015.

– Olen ollut tapahtumien aikaan 25-vuotias aikuinen ihminen ja minun täytyy kantaa käytöksestäni vastuu. Jos päätyisin uudelleen vastaavanlaiseen tilanteeseen, toimisin nyt eri tavalla ja niin minun täytyisikin toimia.

Näin syyttäjä kuvaili tekoa

Salmisen tuomio liittyy elokuiseen iltaan ja yöhön vuonna 2015, jotka hän vietti oikeuden asiakirjojen mukaan asianomistajan kanssa.

Syyttäjän mukaan Salminen meni asianomistajan kanssa asunnolle ja saattoi tämän nukkumaan voimakkaan päihtymystilan vuoksi. Syyttäjän mukaan Salminen meni hetkeä myöhemmin makaamaan asianomistajan kanssa samaan sänkyyn, otti pois päällys- ja alushousunsa sekä käski ja avusti asianomistajaa riisumaan päällys- ja alushousunsa.

Syyttäjän mukaan Salminen makasi sängyssä ilman housuja asianomistajan takana niin sanotussa lusikka-asennossa, eikä asianomistaja kyennyt puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan päihtymystilansa vuoksi.

Salminen kommentoi tuomiotaan tuoreeltaan Instagramissa ja kertoi, ettei kokenut painostaneensa asianomistajaa riisuutumaan tai riisuneensa tätä.

– Jokaisella ihmisellä on täysin kiistaton ja ehdoton oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen ja siihen, ettei häntä painosteta minkäänlaiseen seksuaaliseen tekoon. Kunnioitan tätä ehdottomasti. Tässä tapauksessa olen viettänyt yhteisymmärryksessä aikaa asianomistajan kanssa sekä edellisenä iltana jatkoilla että kyseisenä iltapäivänä hänen asunnollaan, mutta en ole painostanut häntä riisumaan itseään, riisunut häntä tai painostanut nukkumaan kanssani. Tämän vuoksi valitan tuomiosta, Salminen totesi syyskuun puolivälissä.

Salminen on noussut viime vuosina yhdeksi Suomen suosituimmista juontajista. Hänet on nähty muun muassa Putous-suosikkiohjelmassa sekä useissa muissa viihdeohjelmissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?