Härskin hempeästi edestä ja takaa – Milla Paloniemi halusi tehdä Simo Frangénin kanssa ”välillä jotain tuhmaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Härskin hempeästi edestä ja takaa – Milla Paloniemi halusi tehdä Simo Frangénin kanssa ”välillä jotain tuhmaa”

Seksirunot täyttivät maisteri Frangénin palindromityhjiön. Kiroilevasta siilistä tuttu Paloniemi tarttui kynään burleski mielessään.

22.10.2020 10:44

Simo Frangén, 57, tunnetaan monesta. Kuten vaikkapa televisiosta, tamperelaisuudesta – ja tietysti palindromeista, siis tekstistä, jossa kirjaimet ovat samassa järjestyksessä niin etu- kuin takaperinkin.

Sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemeen, 37, verrattuna Frangén on melkoinen setämies. Mutta ikäero ei estänyt kaksikkoa paneutumasta yhdessä seksin maailmaan.

Lopputulos on arvatenkin jopa maailman mitassa varsinainen harvinaisuus: seksistä palindromimuodossa kertova kuvitettu runokirja Edestä- ja takaapäin.

Akka panolomalla.

Navan alla

molo napakka

(Simo Frangén: Panoloma)

Simo Frangén ja Milla Paloniemi tekivät seksistä kertovan kuvitetun runokirjan palindromimuodossa.

Kiroileva siili -sarjakuvasta tuttu Paloniemi ja Frangén eivät juuri toisiaan tunteneet entuudestaan, mutta yhteinen sävel löytyi nopeasti kerran baarissa istuessa. Härskeistä alapäätuotoksistaan kertonut Frangén sai nopeasti vastakaikua.

– Milla sanoi, että olisi kiva tehdä välillä jotain tuhmaa, Frangén muisteli kirjan julkistamistilaisuudessa Pyynikin Brewhousessa keskiviikkona.

Viimeistään Paloniemen luona Pispalassa pidetyssä palaverissa kävi selville, että aaltopituus on sama.

– Olin hyvin pettynyt, kun Milla oli luvannut piirakkaa, mutta sitä ei ollutkaan. Kysyin, että eikö edes torttua ole. Sitten me kikateltiin keskenämme kaikki alapään termit. Tajusin, että nyt on tullut valittua oikea yhteistyökumppani.

Iloa oli, hani.

Avaa, hani, luomi!

Höpö seksiolo:

loiske söpö,

himo, ulina.

Haa!

Vain – ah! – iloa oli!

(Simo Frangén: Iloa oli)

Esileikkikin on sama takaperin.

Kirjassa on 60 Frangénin seksipalindromirunoa, joista Paloniemi valitsi kuvitettavakseen 20. Paloniemelle kyseessä oli uusi aluevaltaus.

– Onhan tämä jotenkin tosi härö juttu, Paloniemi myöntää.

Omat, teemaan sopivat häröilynsä on Paloniemellä itselläänkin.

– Harrastan itse burleskia, ja mua viehättää sellainen pin-up-henkinen kuvasto. Tämä projekti loksahti siihen kivasti. Ajattelin, että voisi välillä piirtää ihmisiä. Ja oli kiva tehdä töitä puuväreillä.

Lopputulos oli Paloniemelle ”superpositiivinen” yllätys.

– Kuvitukset pehmentävät runoja. Kirjasta tulee hempeän tyttömäinen olo, enkä olisi halunnutkaan mitään rajumpaa, Paloniemi miettii panostaan.

Älä anna, Elli,

Stan-natsille!

Anna älä!

(Simo Frangén: Raajat kiinni)

Paloniemi ja Frangén eivät kumpikaan ole parisuhteessa. Kiehtovasta aiheesta huolimatta he ovat pitäneet palavereissaan housut jalassa. Frangén mainostaa olevansa kuuma sinkku, mutta Paloniemi pistää paremmaksi.

– Jos kilpailemaan lähdetään, niin olen vähintään yhtä kuuma kuin Simo!

Siitä siis puhe – ja piirros – mistä puute?

– Palindromeista ei ole puutetta; niitä tulee koko ajan. Ja koska kaikki maailman naiset ovat hyviä ystäviäni, niin olen onneksi pystynyt tekemän myös kenttätyötä seksin saralla. Tiedän, mistä kirjoitan, Frangén painottaa.

– Seksi on mielenkiintoista. Tykkään syvällisestä paneutumisesta aihepiireihin.

Sen sijaan Paloniemi jättää aiheen omalta osaltaan tarkemmin kommentoimatta.

Oot hei kaunis.

Innostunut Sakari

– soolokoloosi rakastunut sonni –

sinua kiehtoo.

(Simo Frangén: Kaunis nainen)

Vuodesta 1990 vuoteen 2017 Ylen kanavilla pyörineen Alivaltiosihteeri-radiohupailun aikana Frangén – samoin kuin aisaparinsa Pasi Heikura – laativat kumpikin ohjelmaan hurjat 1223 palindromia.

Frangén kuvaa, miten ohjelman loppuminen jätti hänen elämäänsä palindromityhjiön. Sitä ovat täyttäneet muun muassa Dave Lindholmin kanssa tehty palindromeilla sanoitettu levy Tana! Hitit ihanat! (2017) ja Heikuran kanssa laadittu palindromiopas ABCBA (2019).

– Uusi yhteistyökumppani tuo uutta näkökulmaa, Frangén korostaa.

– Alivaltiosihteerissä emme menneet koskaan navan alle, joten siinä en olisi voinut toteuttaa näitä palindromeja.

Edestä- ja takaapäin -kirjan julkaisijana toimii Fingerporin luojan Pertti Jarlan johtama pienkustantamo Täysi Käsi Oy. Kirjaa saa myös Turun Sarjakuvakaupan kautta.

Asia:

oli siro uni:

Kiima.

Seksi.

Suu.

Imukyky.

Kumi uus´.

Iske Sami,

ikinuori siloaisa!

(Simo Frangén: Märkä uni)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?