Suomalaisjulkkiksilta Samuli Edelmannin ja Antti Reinin johdolla tiukka kannanotto asunnottomuuteen – ”Jokaiselle ihmisille katto pään päälle” - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaisjulkkiksilta Samuli Edelmannin ja Antti Reinin johdolla tiukka kannanotto asunnottomuuteen – ”Jokaiselle ihmisille katto pään päälle”

Romanijärjestö unohti omat vaateensa ja kampanjoi nyt koko yhteiskunnallisen ongelman puolesta.

17.10.2020 18:08

Suomessa arvellaan olevan tällä hetkellä noin 4600 koditonta. Täysin vailla minkäänlaista suojaa yönsä viettää noin 750 suomalaista, kuka esimerkiksi yleisissä käymälöissä ja kuka puolestaan rappukäytävissä. He ovat monien mielestä yhteiskunnan unohdettuja – mutta eivät nyt lauantaina, jolloin eri puolilla Suomea vietetään perinteistä Asunnottomien yötä.

Koronaepidemia on iskenyt viheliäiset kyntensä myös kodittomiin. Keväällä yhä useammat joutuivat taivasalle, koska monet yösijaa tarjonneista tahoista sulkivat ovensa viruksen leviämisen pelossa. Tämä seikka on tuonut Asunnottomien yö -tapahtuman ympärille lisää erilaisia kampanjoita, esimerkiksi #Suojaton2020-projektin.

Samuli Edelmann ottaa tiukasti kantaa asunnottomuuteen.

Tämän kampanjan suurlähettiläiksi on lähtenyt mukaan paitsi tavallisia kansalaisia myös eturivin tunnettuja suomalaisjulkkiksia, kuten näyttelijä ja laulaja Samuli Edelmann sekä näyttelijä Antti Reini. Yhdessä näyttelijä Manuela Boscon ja laulaja Leif Lindemanin kanssa he haluavat nyt tuoda mielipiteensä julki.

– Tämä on erittäin tärkeä asia. Iso yhteiskunnallinen ongelma, joka toivottavasti herättää keskustelua, jotta se saadaan tulevaisuudessa kitkettyä kokonaan pois, nelikko linjaa yhdessä.

– Suomi on hieno maa, hyvinvointivaltio. Erityisesti siksi meidän on huolehdittava siitä, että jokaiselle ihmisille löytyisi ainakin jonkinlainen katto pään päälle. Ketään ei saa jättää heitteille.

Antti Reini painottaa, että kaikille tulisi löytyä katto pään päälle.

#Suojaton2020-kampanjan työryhmän polkaisi käyntiin Helsingin kaupungin koronakriisiryhmässäkin mukana oleva Suomen Romanifoorumi ry, sen mielenterveys- ja päihdetyön vastaava Miska Nyman ja läänintaiteilija Mertsi Lindgren Taiteen edistämiskeskuksesta. Poikkeuksellista kampanjassa on se, että romanit ovat nyt ensimmäistä kertaa näin suurella volyymilla taistelemassa nimenomaan yleisen yhteiskunnallisen ongelman puolesta.

– Yleensä romanit ottavat asioihin kantaa vain omasta näkökulmastaan, omien vaatimustensa puolesta. Mutta nyt ollaan herättämässä keskustelua yhteisen epäkohdan poistamisesi, ja se on ehdottoman tärkeää tässä vaikeassa tilanteessa, Lindgren linjaa.

– Korona iski jopa aika dramaattisestikin asunnottomiin. Suomi on monella tavoin maailman paras maa, ja nyt meidän olisi syytä oikaista myös tämä epäkohta. Se ei vaatisi suuria ponnisteluja, Nyman lisää.

Eero Manninen vietti pitkään elämäänsä asunnottomana. Nyt Manninen on jo löytänyt katon päänsä päälle, mutta halusi antaa kasvonsa asunnottomien aseman parantamiseksi käynnistetylle #Suojaton2020-kampanjalle.

Suomessa vietetään lauantaina Asunnottomien yö -tapahtumaa. Ex-asunnoton Eero Manninen tietää omakohtaisesti kaikki ne haasteet, joita taivasalla asuvat ihmiset joutuvat kokemaan.

Kampanja on jo pitänyt sisällään muun muassa erilaisia ulostuloja, ja lauantaina sen jäsenet jakavat asunnottomille ilmaiseksi sekä keittoa että vaatteita. Lisäksi romanitaustainen Orkestra Suora Lähetys (OSL) esiintyy kampanjaa varten tehdyssä Onnellisen kansan laulun -musiikkivideolla, joka julkaistaan striimipalvelun välityksellä lauantaina.

– On tärkeää nostaa ihmisten tietoisuutta asunnottomien vaikeasta tilanteesta, ja kantaa ottaminen on yksi keino siihen. Halusimme ehdottomasti olla tässä talkoohenkisessä vapaaehtoiskampanjassa mukana, Mertsi Lindgren, yksi OSL:n keulahahmoista, kertoo.

Asunnottomien yö -tapahtuma pitää sisällään lukuisia erilaisia ohjelmanumeroita ja hyväntekeväisyyskampanjoita eri puolilla Suomea. Asunnottomien yö -tapahtuman juontaa valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?