Martina Aitolehti muistelee podcastissa traagisesti kuolleen Steffi-siskonsa huumeongelmaa: ”Tehtiin päätös, että nyt ei enää heru apua”

Martina Aitolehti seurasi vierestä pikkusiskonsa ajautumista huumehelvettiin. Tuija Pehkosen podcastissa Aitolehti kertoo avoimesti rakkaan Steffin viimeisistä vuosista.

Martina Aitolehden pikkusisko kuoli traagisesti kuusi vuotta sitten.

29.9.2020 6:30

Tuija Pehkosen juontamassa Sisarusten kesken -podcastissa hyvinvointiyrittäjä Martina Aitolehti ja hänen muusikkovelipuolensa Joonathan Kettunen muistelevat traagisesti menehtynyttä Steffi-siskoaan.

22-vuotiaana kuollut Steffi, oikealta nimeltään Stephanie, kärsi pahasta huumeongelmasta. Hän joutui väkivaltarikoksen uhriksi 18. heinäkuuta 2014 Vantaan Ilolassa sijaitsevassa talossa.

Aitolehti on puhunut siskonsa ongelmista julkisuudessa aiemminkin. Podcastissa hän muistaa, kuinka pikkusiskon huumeongelma tuli heille suurena sokkina.

– Hän oli kympin oppilas. Joskus vitsailin siitä, kun itse lintsasin koulusta mennäkseni hoitamaan heppoja ja tein puhtaasti niitä asioita, joista nautin. Steffi taas oli todella tunnollinen, ja kaikista aineista piti saada kiitettäviä, Aitolehti kuvailee.

– Ei sitä ikinä olisi voinut kuvitella. Hän on niin valovoimainen, Kettunen jatkaa.

Kettusen ja Aitolehden mukaan Steffi ajautui lopulta toivottomaan pisteeseen. Aitolehti toteaa, ettei avusta enää ollut hyötyä, vaan sisko muun muassa karkasi hoitolaitoksesta toistuvasti.

Siskon tilanne oli kipeä paikka Kettuselle ja Aitolehdelle, jotka joutuivat raskaan päätöksen eteen. Podcastissa Aitolehti kertoo, että välit pikkusiskoon katkaistiin velipuolen kanssa yhteisellä päätöksellä.

– Mielestäni me tehtiin vähän niin kuin yhdessä semmoinen päätös, että nyt ei enää heru apua, Aitolehti sanoo tunteikkaana.

”Ei ollut enää oma itsensä”

Kettusen mukaan siskon kuoltua hän ei osannut enää surra, sillä surutyö oli tehty jo siinä vaiheessa, kun välit katkesivat. Aitolehti kertoo kokeneensa tilanteen samoin. Sitä Steffiä, jonka Aitolehti ja Kettunen tunsivat, ei loppuvuosina enää ollut.

– Hän ei ollut enää oma itsensä, ja se kävi tosi äkkiä, siis todella äkkiä. Ei sitä pysty selittämään ennen kuin sen itse kokee, Aitolehti tilittää.

– Huumeet ovat niin paha asia, että nuorille ihmisille pitäisi ehdottomasti enemmän puhua siitä, että ne ovat oikeasti tappavia, hän jatkaa.

Juontaja Tuija Pehkonen tiedustelee kaksikolta, onko heille jäänyt Steffin viimeisistä vuosista katkeruutta.

– Ehkä sitä voi aina ajatella, olisiko pitänyt tehdä enemmän, mutta ei se hyödytä mitään, Kettunen painottaa.

– Itseäni välillä soimaan siitä, että laittoi välit poikki, Aitolehti vastaa.

Martina Aitolehti kertoi Atlantin yli -ohjelmassa käsittelevänsä siskonsa kohtaloa vieläkin.

Tieto kuolemasta pahimmalla mahdollisella hetkellä

Martina Aitolehti muisteli siskoaan myös Atlantin yli -ohjelmassa. Heinäkuussa 2014 tieto siskon kuolemasta saavutti Aitolehden, kun hän oli työkeikalla juontamassa festareita.

– Sain aamulla aikaisin puhelun, että Steffi on kuollut. Mä kyllä tiesin sen. Jossain takaraivossa odotin sitä puhelua, Aitolehti muisteli aamua.

Suru-uutisesta huolimatta hän teki työkeikan loppuun tavalliseen tapaan. Lavalta poistuessa todellisuus siskon kuolemasta iski vasten kasvoja.

Siitä alkoi raskas, yli puolitoista vuotta kestänyt oikeustaistelu. Vantaan käräjäoikeus vapautti miehen tapposyytteestä juuri ennen joulua 2014 ja tuomitsi tämän 1,5 vuoden vankeustuomioon pahoinpitelystä ja törkeästä huumausainerikoksesta. Mies tuomittiin hovioikeudessa 29. maaliskuuta 2016. Tuomio oli lopulta runsaan kymmenen vuotta vankeutta taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta. Mies kuristi Steffin kuoliaaksi huumausaineesta syntyneen riidan päätteeksi omakotitalossa Vantaan Ilolassa heinäkuussa 2014.

Tästä talosta Martina Aitolehden siskon ruumis löytyi Vantaalla.

Aitolehti myönsi Atlantin yli -ohjelmassa reilu vuosi sitten, että siskon kuolema painaa häntä vielä vuosienkin jälkeen.

– En mä ole sitä vielä käsitellyt. Se on vielä varmaan edessä, silmäkulmiaan pyyhkivä Aitolehti lausui.

Juttua korjattu 28.2.2021 kello 22.29: Jutussa oli ensin virheellisesti kerrottu väärin päin käräjä- ja hovioikeuden tuomioista. Todellisuudessa tuomittu sai ensin 1,5 vuoden vankeusrangaistuksen käräjäoikeudessa ja hovioikeus korotti tuomiota yli 10 vuoteen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?