Kalle Päätalon salarakas Kaarina kertoo, kuinka järjetön mustasukkaisuus piinasi kirjailijaa: kyttäsi naisystäväänsä taukoamatta, vaikka oli itse naimisissa - Viihde - Ilta-Sanomat

Kalle Päätalon salarakas Kaarina kertoo, kuinka järjetön mustasukkaisuus piinasi kirjailijaa: kyttäsi naisystäväänsä taukoamatta, vaikka oli itse naimisissa

Valkeakoskelainen Kaarina Helin oli Kalle Päätalon salarakas, josta Kalle oli järjettömän mustasukkainen. – Sen takia minä hänet jätinkin, Kaarina Helin, 84, kertoo.

Kaarina Helin oli vasta 17-vuotias, kun hän tapasi naimisissa olevan Kalle Päätalon.

27.9.2020 16:06

Kaarina Helin oli 17-vuotias, kun hän sattumalta tapasi itseään kaksi kertaa vanhemman Kalle Päätalon Tampereella helmikuussa 1953. Myöhemmin samana vuonna he kohtasivat Vesilahden koulun työmaalla, missä Kalle oli vastaavana mestarina ja Kaarina työskenteli muonituspuolella.

– Se oli kohtalo. Kesti kaksi viikkoa, ennen kuin hoksasin, että mehän olemme vanhoja tuttuja, Kaarina Helin muistelee.

Vesilahdella Kalle ja Kaarina elivät kuin aviopari, vaikka Kallella oli vihitty vaimo Tampereella.

– Tulin melkein heti raskaaksi. Poikamme Seppo syntyi marraskuussa 1954, Kaarina Helin muistelee.

Kaarina asui vanhempiensa luona Valkeakoskella. Sielläkin Kalle vahti Kaarinan menemisiä.

– Jos olin kylässä jossain naapurissa, Kalle tuli sinnekin kyttäämään, onko siellä muita miehiä.

Kaarina Helin vuonna 2012.

Kaarina auttoi erästä vaikeuksissa olevaa perhettä viemällä sinne ruokakasseja.

– Kalle tuli yht’äkkiä sinnekin, ja sinne oli kahdeksan kilometriä matkaa. Kalle oli sairaan mustasukkainen. Sen takia minä hänet jätinkin, Kaarina kertoo.

– Kalle kävi muutaman kerran kiinni minuun ja syytti kauheesti, että minulla on ollut muita miehiä. Isänikin hermostui siihen.

Kalle Päätalon ensimmäinen avioliitto veteli viimeisiään. Mustasukkaisuus riivasi Kallea siinäkin liitossa. Kalle epäili vaimoaan pettämisestä.

Kalle havitteli Kaarinasta uutta vaimoa itselleen.

– Kalle kosi minua monta kertaa. Sanoin hänelle, että minä en halua sellaista miestä, joka on mustasukkainen ja joka syyttää pettämisestä ja toisten miesten kanssa makaamisesta, Kaarina muistelee.

– Kalle pyysi joskus anteeksi tekojana. Sanoin, että kyllä minä sulle anteeksi annan, mutta en koskaan sydämeni pohjasta.

Kallen ja Kaarinan poika Seppo syntyi marraskuussa 1954. Kaarina meni naimisiin 1957, ja hänen miehensä halusi adoptoida Sepon.

– Kalle tuli meille, ja hän olisi hakannut mieheni, jos isäni ei mennyt väliin. Kalle suuttui mielettömästi. Hänen poikaansa ei kukaan adoptoi.

Seppo kuoli syöpään vuonna 2009 vain 55-vuotiaana. Syöpä on Kalle Päätalon äidinpuoleisen suvun sukusairaus.

DNA-testit ovat osoittaneet, että Seppo todella oli Kallen poika. Ja kirjoittajan geenit ovat periytyneet Sepon poikaan Kalle Tammiseen, joka on julkaissut muutaman runokirjan. Kaarina Helin arvelee, että Kallelta taitaa olla seuraavaksi tulossa proosaa, joka oli isoisä Kalle Päätalon leipälaji.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?