Ensimmäisten joukossa koronaan sairastunut suosikkinäyttelijä pelkäsi parin yön ajan kuolevansa: ”Elimistö joko voittaa tai häviää taistelun” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ensimmäisten joukossa koronaan sairastunut suosikkinäyttelijä pelkäsi parin yön ajan kuolevansa: ”Elimistö joko voittaa tai häviää taistelun”

Näyttelijä Aimo Räsänen vietti unohtumattoman viikon Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. THL:n Mika Salmisesta tuli ”melkein lähin kaveri” samalla kun uutiset kertoivat, miten ”porukkaa kaatuu Italiassa”. Kesken kuumehorkan Räsänen löysi itsensä vessan lattialta korjaamasta lavuaaria.

Aimo Räsänen sairastui koronaan maaliskuussa melkein ensimmäisten joukossa.­

21.9. 21:32

Tampereen Työväen Teatterissa nähdään tiistaina kotimainen kantaesitys. Kyseessä on Tuomas Kyrön kirjaan perustuva Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä.

Pääosassa on edeltäjän, vuonna 2013 ensi-iltansa saaneen Mielensäpahoittaja ja poika -näytelmän tapaan konkari Esko Roine. Poikakin on sama: Aimo Räsänen.

Hienoa, että on. Asiat voisivat olla paljon huonomminkin.

Aika tarkalleen puoli vuotta sitten, lauantaina 22. maaliskuuta Räsänen alkoi oireilla. Tamperelaisten suosikkinäyttelijän kuume nousi nopeasti 40 asteeseen.

Kysymyksiä ei tarvittu. Koronahan se.

Tauti tuli perheeseen USA:sta saman viikon maanantaina, päivänä, jolloin hallitus ”pisti Suomen kiinni”. Tuolloin 54-vuotias Räsänen kävi hakemassa Bostonissa yliopistolätkää pelanneen poikansa Aapelin Helsinki-Vantaalta.

Nyttemmin KalPaan siirtynyt Aapeli lähti kotimaahansa, kun vielä pääsi. Vain pari viikkoa aiemmin moni hänen opiskelijatoverinsa oli käynyt talvilomalla kotimaassaan. Kuten Kiinassa ja Italiassa.

– Aapeli sanoi, että hän on saanut suurella todennäköisyydellä tartunnan. Vierekkäin istuttiin autossa. Eihän sitä silloin tajunnut mitään maskeja pitää, Aimo Räsänen muistelee nyt.

Aapeli Räsänen sai alkoi oirehtia heti tiistaina. Räsäsen lääkärivaimon vuoro tuli seuraavaksi. Hoitohenkilöstöön kuuluvana hän pääsi nopeasti testiin, joka osoittautui positiiviseksi.

– Muiden ei tarvinnut mennä. Meidät merkittiin kaikki plusmerkkisiksi. Lopulta koko perhe oli yhtä aikaa karanteenissa, ja naapuri toi ruokapusseja ovelle, Aimo Räsänen kertoo.

Perheen muut jäsenet selvisivät koronasta lievin oirein. Aimo ei.

– Mulle jysähti luontoarpa kaikilla bonuksilla. Kuume härppi 40:ssä viikon verran. Pikkuhiljaa keuhkot alkoivat täyttymään. Tunsin ja pystyin oikein kuvittelemaan, miten virus alkoi siellä jakautumaan.

– Lopulta hengitys muuttui hyvin pinnalliseksi, ja kun lääkkeetkään eivät enää kuumeeseen auttaneet, piti konsultoida asiasta 112:n kanssa.

Oireiden alkamisesta oli mennyt viikko. Sunnuntain vastaisena yönä neljän aikaan ambulanssi tuli Räsästen asunnon pihaan Pyynikinrinteen tuntumaan. Tie vei Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays) vasta perustetulle koronaosastolle.

– Kuvauksissa selvisi, että mulle oli ehtinyt kehittyä keuhkokuumekin.

– Pari ekaa päivää oli aika hurjaa. Katsoin huoneeni tv:stä hallituksen tiedotustilaisuuksia. THL:n Mika Salminen tuli mulle erityisen tutuksi. Hän oli melkein lähimpiä kavereitani, Räsänen muistelee nyt jo naureskellen.

Television katsominen ei välttämättä ylentänyt mieltä. Uusi, tappava tauti pelotti terveitä ihmisiä kotisohvillakin, saati taudin saanutta sairaalavuoteessa.

– Uutispätkissä kerrottiin, miten porukkaa kaatuu Italiassa ja Espanjassa. Globaali tilanne lävähti päälle.

– Makasin 40 asteen kuumeessa, kun tv:ssä kerrottiin, ettei tautiin ole hoitoa. Että elimistö joko voittaa tai häviää taistelun. Se oli aika hurja tunne. Ei voinut sanoa prosentteina, mihin suuntaan tässä ollaan menossa.

Keuhkokuumeeseen on onneksi lääke. Antibiootti tehosi, kuume laski ja Räsäsen olo alkoi paranemaan.

– Fiilis muuttui saman tien.

Pelottiko kuolema pahimmassa vaiheessa?

– Niinä kahtena yönä aidosti pelotti. Minulla on mielikuva kelmeästä sairaalan valosta, kuumehorkasta, hikoilusta ja siitä, miten keukot rahisivat kuin joku olisi puristellut paperipussia. Samalla lisähappi vinkui nenään, ja uni oli kaoottista, pätkittäistä.

– Sairaalassakin yö on yö. Kun on yksin huoneessa ja hoitaja käy ovella, niin tajuaa, että se käy kurkistamassa onko potilas vielä hengissä.

Taysin ensimmäisten koronapotilaiden joukkoon kuuluva Räsänen kehuu saamaansa hoitoa pikapikaa pystytetyllä osastolla.

– Se oli kaikille meille uutta, niin lääkäreille, hoitajille kuin potilaillekin.

Räsäsen oma toiminta sairaalassa ei välttämättä ollut viisainta mahdollisuutta.

– Olen vasta jälkeenpäin tajunnut yhden hupaisan jutun, mitä tein 40 asteen kuumeessa. Huomasin vessan lavuaarin vuotavan, kun sukkani kastui. Pian olin polvillani perse pystyssä lavuaarin alla. Hajulukon tiiviste oli huonosti, Räsänen kertoo.

– Mietin, että olen melkein tekemässä kuolemaa. Että onko viimeinen tekoni korjata sairaalan vuotava lavuaari?

Fiksumpaa olisi ollut mennä sänkyyn selälleen ja painaa hälytysnappulaa.

– Toimintani oli tavallaan samalla rationaalista ja epärationaalista. Mutta sain sen lavuaarin laitettua kuntoon!

Viikon jakson jälkeen sairaalasta kuntoutui heikkokuntoinen mies.

– Pari päivää köpöttelin kotona Tupa-Uunona. Sitten kävelin yhden korttelin ympäri. Parin päivän päästä kaksi korttelia. Kun pääsin Pyynikille kävelemään, se oli kuin uudelleensyntymä. Miten lapsekkaan riemulliselta tuntuikaan niin yksinkertainen asia kuin kävely raikkaassa ilmassa.

Vielä jännitti, jättikö korona pysyviä keuhkovaurioita. Kesäkuun alussa Räsänen meni pelaamaan jäähalliin höntsäkiekkoa. Pulssi nousi, mutta henki kulki.

– Oli riemukasta huomata, että kaikki oli kunnossa.

Räsänen tuskin unohtaa koskaan sairastumistaan. Epävarmaa on silti se, mitä korona näyttelijälle lopulta opetti.

– Tavallaan haluaisi nähdä, että on ihmisenä jalostunut ja tulla viisaammaksi. On ympäristön tehtävä arvioida, onko näin käynyt missään määrin. Pettymyksekseni voin kuitenkin todeta, etten taida olla nyt yhtään sen kummempi ihminen, Räsänen keventää.

– Mutta se, että on vähän käynyt kurkistamassa toiselle puolelle, muistuttaa elämän sattumanvaraisuudesta ja epävarmuudesta. Siitä, ettei kaikki menekään suunnitellusti tai oman tahdon mukaisesti.

Eikä kyse ole vain yksilön tahdosta.

– Korona muistuttaa myös isommassakin mittakaavassa siitä kuuluisasta ihmisen pienuudesta. Että ei tässä ehkä kannata itseään niin vakavasti ottaa.

Viimeiset runsaat kaksi kuukautta Räsänen on painanut töitä käytännössä tauotta. Alla on parin elokuvan ja yhden tv-sarjan kuvauksien lisäksi jo yksi teatteriensi-iltakin, päärooli hyvät arvostelut saaneessa Tampereen Komediateatterin näytelmässä Mummun saappaassa soi fox.

Ilo siis irti elämästä. Ilman mielensä pahoittamista ihan pikkuasioista.

Räsäsen koronasta kertoi ensimmäisenä Tays.

Muokattu tiistaina 22.9. kello 11.55. Korjattu ingressin maininta Tampereen keskussairaalasta Tampereen yliopistolliseksi sairaalaksi (Tays). Lisäksi korjattu se, että Räsäsen koronasta kertoi ensimmäisenä Tays, ei Yle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?