Kun Kirka tuupertui maahan, ystävä yritti turhaan taivutella häntä lääkäriin – Pekka, 58, avautuu nyt laulaja­legendan dramaattisista viimeisistä hetkistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kun Kirka tuupertui maahan, ystävä yritti turhaan taivutella häntä lääkäriin – Pekka, 58, avautuu nyt laulaja­legendan dramaattisista viimeisistä hetkistä

Kirka Babitzinin syntymästä tulee tiistaina kuluneeksi 70 vuotta. Laulajasuosikin matka päättyi tammikuussa 2007 aortan repeämään 56-vuotiaana. Nyt ystävä kertoo viimeisen päivän dramaattisista tapahtumista.

Kirka Babitzinin syntymästä tulee tiistaina kuluneeksi 70 vuotta. Kirkan asioiden hoitaja Pekka Heikkilä (oik.) muistelee ystäväänsä ja liikekumppaniaan.­

21.9. 17:07

Kirkan asioiden hoitaja ja liikekumppani Pekka Heikkilä, 58, koki elämänsä rajuimman herätyksen tammikuisena aamuyönä vuonna 2007. Aamu teki vasta tuloaan, kun puhelin soi tammikuun viimeisenä päivänä ja Heikkilältä kysyttiin vahvistusta tietoon Kirka Babitzinin kuolemasta.

– Se oli elämäni mieleenpainuvin herätys. Yllättävä kysymys oli sellainen sokki, että siinä kyllä heräsi hetkessä, Pekka Heikkilä muistelee.

Heikkilä soitti ajankohdasta välittämättä Kirkan keikkamyyjälle Seppo Kahilaiselle.

– Hän oli lähdössä Helsinkiin, koska hänelle oli jo soitettu tieto kuolemasta.

Heikkilä oli viettänyt edellisen päivän Kirkan seurassa ja nähnyt jo pidemmän aikaa tämän olleen huonossa kunnossa, mutta silti tilannetta oli vaikea käsittää.

– Hämmästys ja järkytys olivat kovia. Mielessä pyöri, että voiko tämä olla totta. Toisaalta ymmärsin, että tätä se kaikki oireilu meinasi.

Viimeisenä elinpäivänään Kirka oli heikossa kunnossa. Heikkilä haki Kirkan aamulla tv-ohjelman kuvauksiin.

Kirka oli kuitenkin niin huonovointinen ja väsynyt, että yhdessä tuottajan kanssa todettiin, että huolimatta ylimääräisistä tuotantokuluista olisi parempi siirtää haastattelu seuraavaan päivään.

Kirka vuonna 1997. Ystävä Pekka Heikkilä kertoo, että tähden heikkenevä vointi alkoi näkyä syksyllä 2006.­

Heikkilä, kuten muutkin Kirkan kanssa työskennelleet, kutsui Kirkaa Pomoksi.

– Nauhoituksen jälkeen Pomon olisi pitänyt harjoitella Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa varten. Sekin piti perua.

Kaksikko heitti Kirkan tanssinopettajan tanssisalilta kotiin. Kun tultiin Kirkan luo, sattui hälyttävä kohtaus.

– Autosta astuttuaan Kirka pökertyi ja kaatui pysäköidyn auton alle. Nostin hänet ylös ja olin lähtemässä viemään häntä lääkäriin, mutta Pomo sanoi, että on häntä pyörryttänyt ennenkin.

Heikkilä yritti turhaan taivutella Kirkaa lääkäriin.

– Istuimme hetken rappukäytävässä vetämässä henkeä, mutta hän halusi kotiin eikä lääkäriin.

Heikkilä viipyi tuokion Kirkan luona, mutta jätti sitten tämän Paula-vaimon ja pariskunnan luona asuneen Rosan hoteisiin. Yhdeksän aikaan illalla Kirka soitti vielä noin tunnin puhelun.

– Taidan olla perheenjäsenten lisäksi viimeinen ihminen, joka puhui hänen kanssaan.

Aina voi miettiä, olisiko muutaman tunnin kuluttua koittanut kuolema saatu estettyä menemällä illalla lääkäriin.

– Asia on vaivannut minua. Se painoi jonkin aikaa mieltä, mutta lopulta annoin itselleni synninpäästön.

Kirka TTK-parinsa Saara Huovisen kanssa 2007.­

Eivät muutkaan Heikkilän lisäksi saaneet Kirkaa lähtemään perusteellisiin tutkimuksiin. Kirkalle voi ehdottaa asioita, mutta ratkaisut hän teki itse.

– Pomo teki aina itse kaikki päätökset. Asioita ei pystynyt päättämään Seppo Kahilainen, ei Paula enkä minä.

Kaksi päivää kuoleman jälkeen perjantaina vietettiin hautajaisia.

– Hautajaisissa kuolema konkretisoitui. Kirkan kuolema on ollut elämäni suurin tragedia. Menetys oli moninkertainen, koska menetin kerralla paitsi työtoverin, myös ystävän.

Yhteiset suunnitelmat jäivät toteutumatta.

– Kuolema oli kova isku, jonka takia piti ajatella koko elämä uusiksi. Kirkan osuus elämääni oli niin suuri.

Pekka Heikkilä, kuten muutkin Kirkan kanssa työskennelleet, kutsui Kirkaa Pomoksi.­

Kirkan kuoleman jälkeen Heikkilä luopui suuresta osasta musiikkialan töistään, joista useimmat nivoutuivat Kirkan erilaisiin projekteihin. Kaksikko tapasi aikanaan vuonna 1982 Hotelli Presidentissä, jossa Heikkilä teki dj-keikkaa. Yhteistyö käynnistyi varsinaisesti 1994, kun Heikkilä palasi Suomeen asuttuaan muutaman vuoden Espanjassa.

– Vein, toin ja hoidin kaikkia mahdollisia Kirkan asioita. Toimenkuva muuttui aina tarpeen mukaan, Heikkilä luonnehtii.

Kaverukset olivat myös liikekumppaneita.

– Omistimme Kirkan kanssa Vallilassa sijainneen äänitysstudion, johon olimme ostaneet Mainostelevision ykkösstudion vanhan kaluston.

Hengaillaan voitti viisukarsinnat vuonna 1984.­

Kirkan heikkenevä vointi alkoi näkyä syksyn 2006 mittaan. Vuoden alussa lähtien oireilua alkoi olla yhä enemmän, väsymyksen ja huonovointisuuden lisäksi ilmaantui myös toistuvia nenäverenvuotoja.

– Käytin Pomoa lääkärissä ainakin kolme, neljä kertaa. Kun oli vieraita ihmisiä, Pomolla oli tapana pistää parastaan. Kai siinä lääkäritkin meinasivat, että jos kaverissa on noin paljon puhtia, ei voi olla pahasti sairas, Heikkilä arvioi.

Hän muistelee Kirkan pyrkineen sivuuttamaan isompia tutkimuksia. Tärkeintä oli saada nenän verenvuodot tyssäämään ja päästä takaisin keikoille.

– Esiintyjillä on usein taipumus esiintyä lavan lisäksi myös lavan ulkopuolella. Näytetään parempaa kulmaa ja ollaan pirteitä, ei haluta kertoa ikävistä puolista. Kirka oli hyvin aito ihminen, mutta vaivojaan hän ei halunnut näyttää.

Heikkilä ei usko Kirkan ymmärtäneen pitkään jatkuneen oireilunsa vakavuutta.

– Mielestäni Kirka ei itse tajunnut, kuinka pahasti hän oli sairas. Hän tiesi olevansa huonossa kunnossa, mutta ei tiennyt olevansa kuolemansairas, Heikkilä miettii.

Vuosien varrella kuolemastakin oli ehditty keskustella.

– Automatkoilla ehdimme puhua vaikka mistä. Yhdessä oli todettu, että kun lähdön aika tulee, on mukavampi lähteä nopeasti saappaat jalassa kuin kitua jossain pitkään. Kirka sai lähteä juuri sillä tavalla kuin halusikin, Heikkilä huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?