Kirja: Vääntelehtivä Teuvo Loman pomppasi lavalle Kikan 30-vuotisjuhlissa ja sitten alkoi tapahtua – ilta oli päättyä katastrofiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirja: Vääntelehtivä Teuvo Loman pomppasi lavalle Kikan 30-vuotisjuhlissa ja sitten alkoi tapahtua – ilta oli päättyä katastrofiin

Laulaja Kikan 30-vuotisjuhlissa yli 25 vuotta sitten sattui erikoinen välikohtaus, kun lavalle pelmahti Teuvo Loman.

Kikka puhalsi kynttilät kakusta syntymäpäivillään. Myöhemmin juhlat keskeytyivät riitaan Ile Vainion kanssa.

11.9.2020 9:21

Edesmenneen diskokuningatar Kikan 30-vuotisjuhlia vietettiin näyttävästi syksyllä 1994. Raija Pellin Kikka – Mä haluun viihdyttää -kirjan (Docendo) mukaan laulajan railakkaiden syntymäpäiväjuhlien paikaksi valikoitui hänen levy-yhtiönsä tila Helsingissä ja paikalle kutsuttiin yhtiön johtoa sekä Kikan ystäviä.

Vieraita kyydittiin paikalle Kikan kotikaupungista Tampereelta bussilla ja perillä Helsingissä heitä isännöi Ilkka ”Ile” Vainio. Vainio oli ottanut Kikan siipiensä suojaan isänsä Junnu Vainion kuoltua. Hän sanoitti ja tuotti Kikan kappaleita ja oli tälle tärkeä tuki sekä myös ystävä.

Myös Kikan hyvä ystävä Pelli oli yksi laulajan juhlien vieraista. Hän kuvailee kirjassaan, että levy-yhtiön tarjoama juhlatila oli koristeltu laulajan imagoon sopivasti pinkillä, ja tarjolla oli boolia, pientä purtavaa ja suuri kakku.

Ile Vainio kertoo IS:lle, että juhlatilaksi valikoitui levy-yhtiön saunatila, johon hän hankki yllätysesiintyjäksi Kari Tapion. Vainion mukaan Tapio lauloi Kikalle kiitokseksi Kulkuri ja joutsen -kappaleen, sillä Kikka oli auttanut Tapiota tekemällä dueton tämän kanssa.

– Kikka kyynelehti ja kaikki olivat tyytyväisiä, Vainio muistelee IS:lle.

Kari Tapio esiintyi Kikan 30-vuotisjuhlissa levy-yhtiön tiloissa.

Tunnelma juhlissa oli hyvä, kunnes lavan valtasi lähes kaikille tuntematon nuori yllätysesiintyjä.

Pellin kirjan mukaan illan erikoisin hetki koettiin, kun lavalle pomppasi ”oudon näköinen kukkopoika”, jonka liikehdintä pisti heti silmään.

– Hontelo pusuhuulinen nuorukainen vääntelehti lavalla kuin ankaran kipukohtauksien kourissa ja yritti lurittaa jotain, mistä kukaan ei saanut selvää, kirjailija kuvailee.

Kävi ilmi, että lavalla lauloi Kikan uusi stailisti ja myöhemmin televisiosta tuttu Teuvo Loman. Pellin mukaan nuoren Lomanin esitys ei vakuuttanut yleisöä alkuunkaan, vaan sai aikaan lähinnä kiusaantuneen tunnelman.

– Esitys oli vaivaannuttava ja sävelten sekamelska vihloi kuulijoiden korvia, joten isännän ottein Ile pyysi kohteliain sanakääntein nuorukaista lopettamaan metelöinnin. Lomanin vauhti kuitenkin vain yltyi, ja lopulta asiaan puuttui itse illan tähti.

– Kikka esitteli laulajan yleisölle ja kertoi Teuvon olevan hänen uusi ystävänsä ja vaatettajansa, joka itsekin tähtäsi musiikkialalle. Kirsin viaton ajatus oli ollut tarjota mukavalle stylistille mahdollisuus esitellä laulunlahjojaan musiikkialan mestareille, mutta toisin kävi. Teuvo häipyi juhlista vähin äänin piinaavan hiljaisuuden vallitessa, Kikka – Mä haluun viihdyttää -kirjassa kuvaillaan.

Teuvo Loman tunnetaan tv-kasvona ja stailistina, mutta hän loi aikoinaan myös musiikkiuraa. Kuva vuodelta 2004.

Myös Ilkka Vainio muistaa, miten Loman nousi lavalle ja shokeerasi kuulijat.

– Yhtäkkiä sinne tuli kaveri, jota en tuntenut, ja laittoi kasetin pesään. Ajattelin, että tämä on varmaan joku Kikan serkku tai avustaja. Sitten tämä kaveri alkoi pomppimaan ja oli kuin pöllyssä ollut balettitanssija, joka kimpoili ja lenteli sohvien yli erikoisen laulun tahdissa. Se oli sellainen performanssi, että Jorma Uotisellakin olisi loksahtanut suu auki täysiä, Vainio kertoo IS:lle.

Pellin mukaan välikohtaus aiheutti ikävän kitkan Kikan ja Vainion välille. Kirjan mukaan kärhämä suureni illan edetessä ja sai lopulta aikaan rajun riidan.

– Tunnelma kiristyi juhlapaikalla. Seurasin ystäväni reagointia Teuvo-episodiin aivan hänen vieressään. Kirsi oli varsinkin päihtyneenä hyvin herkkä pahoittamaan mielensä. Nyt merkit viittasivat siihen, että myrsky oli nousemassa.

Lomanin esitys oli kirjan mukaan viimeinen niitti Kikan ja Vainion väleihin, joita oli jo aiemmin hiertänyt muun muassa riita Ota vaatteet pois -levyn kansikuvasta ja Kikan toive uudenlaisesta, vähemmän seksikkäästä imagosta, josta Vainio ei Pellin mukaan kuitenkaan ollut innostunut.

– Aivan käsikähmään asti riita ei yltänyt, mutta läheltä piti. Tuossa tilassa Kirsiä ei pidätellyt mikään. Ile ei saanut häneltä armoa. Häkeltynyt juhlakansa seurasi taistelua vaitonaisena. Onnistuin lopulta houkuttelemaan Kirsin erilliseen tilaan juomaan hieman vettä sekä kohentamaan meikkiään, Pelli kertoo kirjassaan.

Vainion mukaan riita syntymäpäivillä oli vain yksi välikohtaus monista. Hän kertoo ottaneensa Kikan kanssa yhteen useamman kerran, mutta riidat sovittiin aina heti ja yhteistyö jatkui sovussa.

Ota vaatteet pois -albumin kansikuva oli Ile Vainion mielestä liian kova.

Syntymäpäiväjuhlilla eripura syttyi, kun humaltunut Kikka otti puheeksi toiveensa kauniimmista kappaleista. Vainio kertoo nauttineensa itsekin juhlajuomaa ja sanoneensa suojatilleen suoraan, että tämän musiikkia voidaan kyllä muuttaa, mutta se ei tulisi olemaan sitä, mitä yleisö halusi.

– Sanoin, että sä olet Kikka uniikki tyyppi, mihin muut ei pysty ja se on sun taikasi. Kikka kuitenkin halusi olla normaalimpi eikä niin seksikäs. Minä kerroin hänelle siinä, että ethän sä ole normaali, olet erityinen superneito. Sanoin, että ei me voida tehdä normaaleja iskelmälauluja, koska emme ole normaaleja, Vainio muistelee.

– Tunteet olivat sinä iltana pinnassa, koska Teuvo Lomanin show oli shokeerannut meidät pois tolaltaan. Riita kuitenkin sovittiin pian, hän jatkaa.

Ilkka Vainio oli Kikan tuottaja ja sanoittaja. Hän muistelee herkkää, mutta määrätietoista laulajaa lämmöllä. –Hänen hersyvää nauruaan on edelleen ikävä, Vainio sanoo.

Myös Pelli kertoo kirjassaan, että Vainio ja Kikka pyysivät lopulta toisiltaan anteeksi.

– Vähän ajan kuluttua Ile koputti oveen. Kirsi puhisi kiukkua, mutta Ile tunsi suojattinsa eikä tarvinnut montaa sanaa, kun kaikki oli taas kohdallaan. Riitapukarit kilistivät kuohuvaa ja vannoivat molemminpuolista anteeksiantoa.

Sovinnon jälkeen Kikan syntymäpäiväjuhlat jatkuivat vielä tovin ennen kuin Kikka ja muut Tampereelta saapuneet pakkautuivat bussiin kotimatkalle.

Artikkelia muokattu klo 10.19: Täsmennetty sitä, miten Kikka auttoi Kari Tapiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?