Uutuuskirja: Kikan ystävä huomasi huolestuttavia merkkejä ennen tähden kuolemaa – laulaja lyyhistyi kesken saunareissun - Viihde - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Kikan ystävä huomasi huolestuttavia merkkejä ennen tähden kuolemaa – laulaja lyyhistyi kesken saunareissun

Kikka eli lujaa ja kuoli nuorena, aivan kuten hän pelkäsi. Uutuuskirja kertoo erikoisista oireista, joita laulajalla oli kuolemaansa edeltäneenä syksynä.

Kikan ystävä Raija Pelli kirjoitti laulajatähdestä kirjan. Kuva Kikasta on vuodelta 2002.­

10.9.2020 11:53

Laulaja Kikka eli Kirsi Sirén oli yksi 1990-luvun kirkkaimmista suomalaistähdistä. Räväkkä, seksikäs ja häpeilemätön Kikka viihdytti kansaa rohkeilla diskohiteillään ja villitsi yleisöä vuosien ajan energisillä keikoillaan. Kikka eli värikkään ja vauhdikkaan elämän, joka päättyi vain 41-vuotiaana vuonna 2005.

Kikan elämää ja viimeisiä hetkiä käsitellään laulajan pitkäaikaisen ystävän Raija Pellin Kikka – Mä haluun viihdyttää -teoksessa (Docendo). Kirja piirtää Kikasta herkän ja sydämellisen kuvan, jonka kohtaloksi koituivat ongelmat alkoholin ja terveyden kanssa. Laulaja paloi uransa aikana loppuun useita kertoja ja joutui ongelmiin alkoholinkäyttönsä vuoksi. Hän kävi katkaisuhoidoissa ja haki apua lääkäreiltä ja terapiasta. Ennen kuolemaansa hän raitistui ja suunnitteli näyttävää comebackia.

Kikka – Mä haluun viihdyttää -kirjan mukaan Kikka oli aloittanut kesällä 2005 kovan kuntokuurin, sillä hän halusi laihtua paluutaan varten. Hän käytti paljon aikaa ulkoiluun ja treenaamiseen ja söi tiukan ruokavalion mukaan. Pelli kuvaa kuntokuuria kirjassaan ”rääkiksi” ja se tuotti nopeasti tulosta.

Laulaja oli tyytyväinen ja lenkkeili ahkerasti syksyn tullenkin. Samalla hän sai kuitenkin sitkeän yskän, joka ei ottanut helpottaakseen. Pitkään jatkuneesta köhästä huolimatta Kikka lähti Pellin kanssa lenkkipolulle, sillä hän uskoi, että yskä lähtisi yskimällä.

Kikka vuonna 2002.­

Hölkkälenkin jälkeen ystävykset menivät vielä saunomaan Tampereella sijaitsevaan Varalan urheiluopistoon. Siellä Pelli huomasi jonkin olevan pahasti vialla.

– Kirsin hengitys vinkui kuin astmakohtausta enteillen. Veriset yskökset saunan lattialla paljastivat, että hengityselimissä muhi jotain tavanomaista syysflunssaa pahempaa. Löylyttelimme ja yritimme rentouttaa reippaan lenkkimme rasitukset pois kropasta.

Viimeisten löylyjen jälkeen Pelli ja Kikka suuntasivat uimaan järveen. Sieltä noustuaan Kikka oli kalpea ja viluinen – niin viluinen, että Pelli joutui auttamaan ystäväänsä pukeutumaan, sillä tämän kädet tärisivät liikaa.

– Yhtäkkiä Kirsi lysähti penkille oksennusryöpyn ravistamana. Hän kuitenkin elpyi nopeasti eikä sen jälkeen ollut tapahtuneesta moksiskaan. Minkäänlaista ylimääräistä apua ei tarvittaisi. Ehkä päivän ravinto ei ollut riittävä tai olimme urheilleet liikaa. Kirsin mielestä syytä huoleen ei ollut ja hän kyllä menisi lääkäriin, jos oireet pahenisivat eikä flunssa väistyisi.

Raija Pelli tuli tutuksi Poliisi-tv:stä. Hän oli Kikan pitkäaikainen ystävä, joka oli laulajan tukena vuosien ajan.­

Pellin mukaan ystävät huolestuivat Kikasta, mutta tämä ei kuunnellut järkipuhetta. Sen sijaan hän käytti kaiken ylimääräisen energiansa liikuntaan. Jatkuva treenaaminen kuitenkin vei veronsa ja Kikka ajautui sairauskierteeseen.

– Sitkeä vilustumiskierre jatkui ja sitä seurasi tolkuton lääkäriruljanssi. Kirsille määrättiin antibioottikuuri toisensa perään, kipulääkkeitä särkyyn ja päälle vielä vahvoja yskänlääkkeitä. Lääkityksestä huolimatta Kirsin kunto pysyi kurjana ja ääni käheänä.

– Kun ensilumi peitti tutut lenkkipolut, Kirsi tilasi vielä kertaalleen ajan uudelle spesialistille ja toivoi saavansa häneltä apua. Tällä kertaa tohtori kieltäytyi antibioottireseptin kirjoittamisesta. Hän määräsi Kirsin totaaliseen lepoon, avuksi pelkkää yskänlääkettä.

Kikka ihaili Marilyn Monroeta, joka kuoli nuorena. Samalla hän kuitenkin myös pelkäsi Raija Pellin mukaan, että kokisi samanlaisen kohtalon.­

Pellin oli määrä tavata ystävänsä 10. joulukuuta 2005. Heidän piti viettää yhteistä aikaa Tampereella, mutta viikkoa ennen tapaamista hän sai kuulla järkyttävät uutiset: Kikka oli kuollut 3. joulukuuta kotonaan sydänkohtaukseen. Elottoman laulajan löysi aamulla hänen tyttärensä, tuolloin 9-vuotias Sanni Sirén.

Kikka eli Kirsi Sirén kuoli vain 41-vuotiaana.­

Kikan arkku laulajan hautajaisissa.­

Sirén kertoi äitinsä kuolemasta IS:lle ensimmäisessä haastattelussaan viime keväänä. Hän asui vuonna 2005 pääosin isänsä Hannun luona, josta Kikka oli eronnut aiemmin. Sirén kuitenkin vietti paljon aikaa myös äidillään ja oli saapunut tämän luokse viikonlopuksi. Äiti ja tytär olivat kotona kahdestaan, kun Kikka kuoli.

Sirén muistaa, miten hän meni lauantaiaamuna äitinsä makuuhuoneeseen ja huomasi tämän elottomana sängyssä.

– Siinä vaiheessa tuli pakokauhu, että mitä teen nyt, Sirén kertoi IS:lle huhtikuussa.

Sirén soitti soitti Kikan äidille ja mummu kiirehti paikalle tyttärentyttärensä tueksi.

– Niin läheltä olen nähnyt sen pahimman asian. On se rankka paikka, mutta nykyään sen on käsitellyt hyvin ja siitä pystyy jo puhumaan.

Sanni Sirén poseerasi äitinsä vanhassa mekossa Tampereella viime talvena.­

Sanni-tytär oli Kikan silmäterä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?