Kirja paljastaa Kikan alkoholinkäytön tuhoisat seuraukset: peräkammarissa pulputti viinitonkka, kotiaresti päättyi vatsahuuhteluun ja alaston laulaja löytyi sammuneena hytistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirja paljastaa Kikan alkoholinkäytön tuhoisat seuraukset: peräkammarissa pulputti viinitonkka, kotiaresti päättyi vatsahuuhteluun ja alaston laulaja löytyi sammuneena hytistä

Uutuuskirjan mukaan diskokuningatar Kikka oli herkkä ihminen, joka lääkitsi alkoholilla uupumusta, hermostuneisuuttaan ja piilotti menneisyyden demoneita.

Kikan ura kääntyi ensimmäisen hitin jälkeen rakettimaiseen nousuun.­

10.9.2020 5:00

Toimittaja Raija Pelli kertoo ystävänsä, edesmenneen laulaja Kikan tarinan uutuuskirjassa Kikka – Mä haluun viihdyttää (Docendo). Teos kertoo Kikan eli Kirsi Sirénin satumaisesta urasta ja sen tuhosta, ja siitä, miten laulaja ajautui käyttämään runsaasti alkoholia niin, että se vaikutti sekä hänen työhönsä että yksityiselämäänsä.

Kun Kikan ura parikymppisenä alkoi, ei hän koskenut alkoholiin keikkareissuilla. Suosio kuitenkin nousi nopeasti, keikkatahti tiivistyi ja pian Kikka oli yhtenään tien päällä. Hurja työmäärä alkoi tuntua uupumuksena, jota Kikka alkoi Pellin mukaan lääkitä vaivihkaa alkoholilla.

Laulaja oli luonteeltaan hyvin herkkä ja sydämellinen, ja hän jännitti välillä liiankin innokkaan yleisön edessä sitä, yrittäisikö joku lähennellä häntä tai käyttäytyä aggressiivisesti. Pellin mukaan Kikka alkoikin passittaa henkilökuntansa ja erityisesti kanssaan kiertueilla mukana olleen Hannu-puolisonsa pois takahuoneesta ennen keikan alkua helpottaakseen hermojaan.

– Kun muut lähtivät, Kikka avasi baarikaapin. Oli piiskojen vuoro. Kirsi tuumi, ettei pari pientä pulloa jotakin kirkasta voi olla pahitteeksi keikalle. Nehän vain avasivat ääntä ja virittivät esiintymiselle sopivan alkuvauhdin, Pelli kuvailee ystävänsä toimintaa.

Aluksi alkoholi ei ollut Kikalle ongelma. Pellin mukaan pienikokoinen laulaja kesti sitä hämmästyttävän hyvin, eivätkä fanit huomanneet mitään, sillä esiintymiset sujuivat totuttuun tapaan. Tilanne kuitenkin muuttui, kun Kikan kanssa työskennellyt Hannu-puoliso jäi välillä kotiin ja laulaja kiersi Suomea yksin.

Uransa alussa Kikka ei viihtynyt viinanhuuruisissa bileissä, vaan ajoi yöksi kotiin keikkojensa jälkeen. Kuvassa nuori Kikka hotelli Hesperiassa marraskuussa 1990.­

Kirjan mukaan Kikka alkoi hiljalleen ajautua hämyiseen seuraan ja herätä keikan jälkeisenä aamuna milloin mistäkin.

– Viinan voimalla bileet jatkuivat usein aamuun asti, eikä niitä suinkaan aina vietetty hotellilla. Joinakin aamuina nuutunut Kikka saattoi löytää itsensä faniensa hoteista, hienoista huviloista tai jonkun kotoa.

Pellin mukaan Kikka uskoi ihmisten olevan vilpittömän kiinnostuneita hänestä ihmisenä. Todellisuudessa moni halusi kuitenkin vain palansa siitä huomiosta, jota Kikka sai kaikkialla mihin meni.

– Hän kutsui muitta mutkitta miellyttäviksi kokemiaan ventovieraita takahuoneeseen turisemaan tai hotellihuoneeseensa. Kikka lähti myös helposti ja hyväuskoisesti pyytäjien matkaan, jos se vain aikatauluun sopi. Hänen synnynnäinen avoimuutensa ja herttaisuutensa kostautui ennen pitkää, Pelli kuvailee.

Pian myös lehdet, keikkajärjestäjät ja levy-yhtiö saivat vihiä kosteista jatkoista ja humaltuneesta laulajasta. Joskus Kikka oli niin humalassa, ettei esiintymisestä tullut mitään ja toisinaan hän joutui jäämään sairauslomalle. Töppäyksiä alkoholin kanssa sattui tuon tuosta ja Kikka turvautui myös erilaisiin lääkkeisiin parantaakseen oloaan.

Uutuuskirjan mukaan yksi Kikan uran pohjakosketuksista sattui ruotsinlaivalla helmikuussa 2003. Laulaja oli tuolloin buukattu Turusta lähteneelle risteilylle esiintyjäksi Venus-yhtyeensä kanssa. Bändi aloitti settinsä mallikkaasti ajallaan ennen illan varsinaisen vetonaulan esiintymistä. Kun kello lähestyi keskiyötä ja keikan oli määrä alkaa, ei Kikkaa näkynytkään missään.

Kikka yhdessä Venus-yhtyeensä kanssa. Bändi säesti tähteä 2000-luvun alussa parin vuoden ajan, kunnes se sai tarpeekseen.­

Yhtyeen kosketinsoittaja Simo Hietala lähti etsimään laulajaa, joka oli kadonnut kuin tuhka tuuleen.

– Aluksen intendentti tuli avuksi avaamaan Kikan hyttiä, ja edessä oli tyrmistyttävä näky. Kikka löytyi hyttinsä suihkulattialta ilkialastomana, sammuneena ja puolen litran viskipullo tyhjänä vierellään. Hän oli vetänyt kaamean kännin aivan väärään aikaan, Pelli kertoo kirjassaan.

Hietala sai Kikan tukemanaan tolpilleen, mutta matkalla lavalle ote lipesi ja laulaja mätkähti nurin yleisön eteen lattialle. Rytäkässä häneltä irtosi toisen silmän irtoripsi ja hiuslisäke.

– Kikka nostettiin lavalle, mutta esiintymisestä ei tullut tietenkään mitään. Venuksella oli vaikeuksia säestää häntä, sillä kolmannen biisin kohdalla Kikan laulu jätätti jo useamman tahdin verran. Ei auttanut kuin taluttaa Kikka takaisin hyttiinsä ja nukkumaan humalaansa pois. Varustamo antoi hänelle esiintyjänä elinikäisen porttikiellon kaikille lippunsa alla seilaaville laivoille.

Runsas alkoholinkäyttö heijastui Pellin mukaan myös Kikan kotielämään. Viinanhuuruinen arki hiersi hänen ja Hannu-puolison välejä, vaikka tämä yrittikin auttaa laulajaa pysymään kuivilla.

Hannu oli Kikan pitkäaikainen puoliso, tyttären isä ja myös työtoveri. Pari meni naimisiin vuonna 1997.­

Pelli kertoo kirjassaan, että Kikka hurahti 1990-luvulla kotiviinin valmistukseen ja sen hörppimisestä tuli hänelle tapa. Pellin mukaan ”Kikan peräkammarissa pulputti viinitonkka iloisesti parisen vuotta”. Sen lisäksi, että Kikka nautti viinien valmistuksesta ja pullojen koristelusta, olivat ne hänelle tapa välttää reissu Alkoon ja pitää alkoholinkäyttönsä piilossa uteliailta katseilta.

Alkoholimäärien kasvaessa Kikan välinpitämättömyys alkoi näkyä kotona, kun hän laiminlöi arkisia asioita. Kun Hannu palasi töistä kotiin, ei aiemmin säntillinen Kikka ollutkaan tehnyt ruokaa valmiiksi.

– Turhan usein Hannu löysi Kirsin sohvanmutkaan käpertyneenä, nukkumasta hutikkaansa pois. Kotoa putkahti mitä kummallisimmista paikoista Kirsin piilottamia väkevämpiä juomia.

– Huolestunut Hannu yritti keksiä keinoja tilanteen korjaamiseksi. Lopulta hän takavarikoi Kirsin kotiavaimet ja piilotti kaikki hänen kenkänsä. Molemminpuolinen sopimus syntyi siitä, että Kirsi olisi jonkin aikaa vapaaehtoisessa kotiarestissa. Ilman jäähyä Kirsi olisi etsinyt tiensä lähipubeihin janoaan sammuttamaan ja tylsistymistään torjumaan.

Kotiaresti alkoi kuitenkin kyllästyttää menevää Kikkaa nopeasti. Pellin mukaan hän alkoi soitella ystävilleen, jotka sitten tulivat noutamaan häntä ja auttoivat hänet ikkunan kautta pakoon.

– Kostea pakomatka kesti kolme vuorokautta ja päättyi lopulta vatsahuuhteluun Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Kotiin palasi nolo, uupunut ja itselleen vihainen laulaja, joka aneli anteeksiantoa puolisoltaan. Huojentunut Hannu otti hänet jälleen kerran avosylin vastaan. Sopu syntyi, ja yhdessä päätettiin laatia paremmat pelisäännöt, Pelli kuvailee.

Kikka kävi elämänsä aikana katkaisuhoidoissa ja sai apua ongelmaansa. Hän oli välillä pitkiäkin aikoja raittiina ja raitistui myös ennen kuolemaansa. Kikka kuoli sydänkohtaukseen 41-vuotiaana joulukuussa 2005.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?