Kun Irwin Goodman kuoli, Vexi Salmesta tuntui kun hän olisi haudannut nuoruutensa – tällainen oli taiteilijoiden ainutlaatuinen suhde - Viihde - Ilta-Sanomat

Kun Irwin Goodman kuoli, Vexi Salmesta tuntui kun hän olisi haudannut nuoruutensa – tällainen oli taiteilijoiden ainutlaatuinen suhde

Vexi Salmen ja Irwin Goodmanin yhteinen taival kesti aina 1940-luvun puolivälistä Irwinin kuolemaan asti.

Irwin Goodman (vas.) ja Vexi Salmi ystävystyivät pikkupoikina Hämeenlinnan Rinkelikadulla. Ystävyys kesti suosion villit vuodet ja elämän vastoinkäymiset.

8.9.2020 17:04

Tiistaiaamuna 77-vuotiaana kuolleen sanoittajamestari Vexi Salmen ja Irwinin Goodmanin ainutlaatuinen ystävyys hakee vertaistaan. Vexi Salmen kynästä syntyivät monet Irwinin rakastetut kappaleet, Ei tippa tapa, Vain elämää ja Rentun ruusu. Ilman Vexiä Antti Hammarbergistä ei olisi tullut koko kansan rakastamaa Irwin Goodmania.

Irwinin ja Vexin ystävyys alkoi jo 40-luvulla, kun saman kadun varrella asuneet pojankoltiaiset tutustuivat toisiinsa.

Irwin on kuvaillut Vexiä ”ehkä ainoaksi todelliseksi ystäväkseen”. Vexi puolestaan kertoi haastatteluissa hänellä ja Irwinillä olleen niin läheiset välit, että toinen tiesi toisen ajatukset pelkästä puolesta sanasta.

Nuorukaisina molemmat olivat kiinnostuneita musiikista ja ensimmäisen yhteisen kappaleensa parivaljakko teki 50-luvulla naapuristaan. Kaverukset elivät yhdessä nuoruusvuosia, seikkailivat Saksassa ja aikuistuivat. Musiikki oli miesten yhteinen intohimon kohde. Vexi sanoitti Irwinin kappaleita ja tuotti tämän levyjä.

Pitkä yhteinen keikkaputki alkoi vuonna 1965. Vexi Salmi on muistellut keikkailun olleen kovaa työtä, mutta ystävän kanssa hommien paiskominen oli hauskaa.

–  Se oli korkeakoulu siihen, mitä ihmiset haluavat. Maantie kiinnosti kumpaakin. Joka päivä kierrettiin, paitsi maanantaisin ja muutamana rukouslauantaina. Enontekiöstä lähdettiin aina kulkemaan alaspäin. Tanssipaikkoja oli silloin todella paljon. Kun keskiolut vapautui, tuli muitakin vaihtoehtoja, kuten kaljan juominen bensa-asemalla, Vexi Salmi muisteli IS:n haastattelussa vuonna 2017.

Vexi järjesti Irwinille helikopterin

Ystävysten yhteistyö käynnistyi todenteolla 1963, kun Vexi rupesi tekemään Irwinille sanoituksia. Pikkuhiljaa Irwinin ura alkoi ottaa tuulta alleen. Työmiehen lauantai -kappale joutui Ylen esityskieltoon, kuten myös 1965 syntynyt Autolla Kanarian saarille -kappalekin.

– Välillä suosio saattoi nousta toisella hattuun, mutta olimme läheisiä ystäviä ja pystyimme puhumaan mistä vain, Vexi on muistellut IS.lle.

Vuonna 1966 Irwin oli jo kesän kysytyin artisti ja tahkosi juhannuksena peräti seitsemän keikkaa. Se oli mahdoton tehtävä isojen välimatkojen maassa, mutta Vexi keksi ratkaisun: helikopteri. Suomesta löytyi yksi yksityinen helikopteri.

Laskeutumispaikoille tarvittiin poliisivoimia, mikä vielä lisäsi homman hohdokkuutta.

– Poliisisaattue vei helikopterilta lavalle asti. Otin keikoista tonnin helikopterilisän, mutta lavat saivat lisää yleisöäkin, koska mainoksissa luki: Irwin saapuu helikopterilla, Vexi Salmi myhäili IS:lle 2017.

Koko kansan suuri suosikki Irwinistä tuli vuonna 1970 kun hän voitti Syksyn sävelen kappaleellaan St. Pauli ja Reeperbahn. Seuraavana vuonna laulaja uusi voittonsa kappaleella Poing poing poing. Molemmat kappaleet ovat Vexi Salmen tekemiä.

Irwin Goodman ja Vexi Salmi olivat yhtä hymyä voittaessaan Syksyn sävelen vuonna 1970. Miesten kanssa kuvassa Osmo Ruuskanen.

Lapsuudenystävien yhteinen taival kesti läpi elämän ilojen ja surujen. Vexi oli tukena, kun Irwinin ura ja yksityiselämä ajautuivat ongelmiin.

Syksyllä 1974 Irwin keikkatahti harveni ja ongelmia alkoi syntyä. Irwin ei enää vastaillut ystäviensä puheluihin. Lopulta hän sulkeutui pipo päässä silloisen Lielahden kotinsa kellariin Tampereella ja joi.

Kaverit täyttivät rahattoman Irwinin pakastinta Koskenkorvalla, jota kului yli kaksi pulloa vuorokaudessa. Joskus Irwinillä oli seurassaan avovaimo Riitta, useimmiten kaksi tanskandoggia, jotka vartioivat isäntänsä rauhaa.

–Kun mietin omaa elämääni, sitä on lähes mahdotonta ajatella ilman Irwiniä, Vexi Salmi kertoi IS:lle.

Lopulta Irwin istui kellarissaan katkaistu haulikko ulottuvillaan. Elettiin jo kesää 1976. Riitta soitti hädissään Vexi Salmelle.

– Irwinissä ei ollut väkivaltaisuutta yhtään. Hän oli jopa vähän arka: jos vähänkin tuli jotain hässäkkää, hän poistui aina ensimmäisenä paikalta. Mä olin se, joka otti turpiinsa. Ja nyt sillä oli katkaistu haulikko mukanaan. Psyyke oli jo muuttunut, Vexi Salmi on muistellut.

”Kannoin hautaan oman nuoruuteni”

Pahoina aikoina Irwinin alkoholismi toi kitkaa ystävyyteen. Vexi toimitti alkoholin uuvuttaneen ystävänsä katkaisuhoitoon kahdesti.

Jälkimmäinen hoito puri ja Irwin raitistui. Hän oli kuukauden sairauslomalla, jonka jälkeen lähti kohtalokkaalle keikkamatkalle Viipuriin. Vuosien juomisen myötä rasittunut sydänlihas ei kestänyt flunssan ja keikkamatkan rasitusta. Vexin paras ystävä kuoli tammikuussa 1991.

– Irwinin vaimo soitti itkuisena ja sanoi, että Irwin lähti. Luulin, että kotona oli tullut riitaa ja hän lähti jonkun toisen naisen luokse. Kysymys olikin ihan toisenlaisesta lähdöstä, Vexi muisteli.

Irwinin hautaan saattamista Vexi Salmi kuvaili elämänsä vaikeimmaksi paikaksi.

– Tiukin paikkani on ollut Irwinin hautaan kantaminen. Tajusin silloin, että nyt kannan hautaan oman nuoruuteni, eikä se enää palaa, Vexi sanoi IS:lle 2017 antamassaan haastattelussa.

–Hautajaiset olivat elämäni raskaimmat, vaikka olen haudannut myös vanhempani ja toisen poikani. Mutta Irwinin arkkua kantaessa tuntui, kuin kantaisin oman nuoruuteni hautaan, Vexi Salmi muisteli.

Vexi Salmi kertoi haastattelussa vaalineensa ystävänsä muistoa ja kaipaavansa häntä.

– Kun mietin omaa elämääni, sitä on lähes mahdotonta ajatella ilman Irwiniä. Edelleen tulee hetkiä, jolloin on haikeaa kuulla Irwinin ääntä, Salmi kertoi vuonna 2012.

Irwin menehtyi sydänkohtaukseen ja Vexi Salmi totesi haastatteluissa olleen todennäköisesti ystävän kannalta parempi, että hän kuoli rakastamaansa työtä tehden.

– Jos Irwin olisi saatu Haminassa vielä virvoitettua henkiin, se olisi ollut kaikkein kauheinta, koska hänen luonteelleen ei olisi sopinut vain maata kotona. Ei siitä olisi tullut mitään, jos häneltä olisi kielletty hänen elämänsä tärkein asia, eli kiertäminen ja yleisön edessä oleminen. On rumaa sanoa näin, mutta onneksi loppu meni noin eikä niin, että hän olisi jäänyt invalidiksi. Tällaisilla lopuilla tehdään sankareita, Vexi totesi IS:lle 2012.

Kun Vexi Salmelta kysyttiin IS:n haastattelussa syksyllä 2017 mitä Irwin tekisi tänä päivänä, jos hän eläisi, oli sanoittajamestarilla asiasta selkeä näkemys.

– Kiertäisi keikoilla, ei se muuta osaisi - jos olisi terve.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?