Vexi Salmen kynästä syntyivät kymmenet superhitit – näin hämeenlinnalaispojasta tuli koko kansan rakastama sanoittajamestari - Viihde - Ilta-Sanomat

Vexi Salmen kynästä syntyivät kymmenet superhitit

Suomen rakastetuimpiin mestarisanoittajiin kuulunut Vexi Salmi kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 77-vuotiaana. Miehen pitkä ura on vertaansa vailla.


8.9.2020 12:23

Sanoittajamestari Veikko ”Vexi” Salmi kuoli tiistaiaamuna 8. syyskuuta. Salmi kuoli Terhokodissa Helsingissä, ja hän oli kuollessaan 77-vuotias. Salmi kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen.

Vexi teki uransa noin 8 000 iskelmäsanoitusta, joista 3 200 päätyi levyille. Sanoittamisen mestari saattoi kirjoittaa vuodessa 300 uutta laulua, työtahtiaan hän hidasti vasta elämänsä loppuvaiheessa.

Hämeenlinnassa syntynyt Vexi sai kasteessa nimekseen Veikko Olavi. Kurahousuikäisenä hän tutustui Antti Hammarbergiin, joka opittiin myöhemmin tuntemaan Irwin Goodmanina.

Vexi on sanonut, ettei hänestä olisi tullut sanoittajaa ilman Irwiniä, mutta ei Irwinistäkään olisi tullut laulajaa ilman Vexiä. Kaverukset olivat ensin Saksassa lastaamassa kuorma-autoja. Sen jälkeen alkoi tapahtua.

Näin Salmi hymyili vuonna 1971.

Vexi sanoitti Irwinille muun muassa kappaleet: Ei tippa tapa, Ryysyranta, St.Pauli ja Reeperbahn. Jotkut sanoituksistaan hän teki taiteilijanimellä, joista yksi oli Emil Retee. Vexi vaikutti myös Irwin-hahmon syntymiseen, ei ainoastaan lauluihin.

Irwinin kuolemaa Vexi piti elämänsä raskaimpana kokemuksena, sillä silloin hän saattoi hautaan myös oman nuoruutensa. He saivat paljon aikaan yhdessä, mutta oli heillä rattoisaakin.

Hittejä Vexi sanoitti monille laulajille. Yksi hänen tunnetuimmista sanoituksistaan on Fredin levyttämä Puhu hiljaa rakkaudesta. Kirkalle Vexi sanoitti muun muassa Surun pyyhit silmistäni -kappaleen. Katri Helena on levyttänyt hittikappaleen Katson sineen taivaan.

Vexi Salmi vuonna 1992.

Ensimmäisen levytetyn sanoituksen Vexi teki 1965. Silloin hän tuskin arvasi, että niitä syntyy vielä tuhansia.

Vexin kynästä on myös iki-ihana Sydämeeni joulun teen, jonka levytti ensimmäisenä Vesku Loiri.

Vexi toimi pitkään myös tuottajana. Hän on tuottanut esimerkiksi Vesku Loirin levyttämän Eino Leino -levyn. Hänellä oli kaksi omaa yritystä: Levytuottajat Oy ja Flamingo Oy.

Biisikärpänen-ohjelmassa Vexi toimi tuomarina 2008-2011.

Vexi Salmi kirjoitti myös kirjoja, mutta parhaiten hänet tullaan muistamaan laulujen sanoituksista. Hänellä oli kyky tehdä sekä koskettavia että humoristisia iskelmiä, joista monissa on selkeä tarina ja sanoma.

Vexi Salmi kuoli 8. syyskuuta 2020 Helsingissä.

Vexin kiinnostus ei ollut vain iskelmissä. Hän oli puolisonsa Katri Wannerin kanssa myös taiteen kerääjä. He ovat testamentanneet mittavan taidekokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseolle. Ratkaisuaan Vexi selitti sillä, että hän on saanut kansalta rahat taiteeseen, joten kansan pitää saada siitä taiteesta nauttia.

Taidetta Vexi ei hankkinut sen rahallisen arvon mukaan. Hän osti vain niitä tauluja, jotka häneen vetosivat.

Vexi Salmi oli monessa mielessä suoraselkäinen mies. Hän myös käveli vielä iäkkäänäkin niin ryhdikkäästi, että hänet tunnisti katukuvassa jo selästä.

Vastoinkäymisiäkin Vexillä oli: kaksi avioeroa, konkurssi ja toiseksi vanhimman poikansa kuolema. Tunti ennen kuin hän sai suruviestin huumeita käyttäneen poikansa kuolemasta, hän oli laittanut levy-yhtiönsä konkurssiin. Vexi totesi siinä vaiheessa: ”Jos Jumala vielä keksii tälle päivälle jotakin, on hän aikamoinen mestari.”

Vexi Salmi juonsi myös Biisikärpänen-ohjelmaa.

Vexi tykkäsi istua baareissa turisemassa sitä, mitä mieleen sattui juolahtamaan – varsinkin nuorempana. Hän oli myös hyvä tarinoiden kuuntelija, mistä oli hänelle apua kirjoitustyössä.

Mutta ei Vexi aina ollut sanavalmis seuramies. Jo 1970-luvulla hän tutustui itämaiseen ajatteluun ja joogaan. Hänestä tuli myös kasvissyöjä, mutta omaa ratkaisuaan hän ei muille tuputtanut, tuskin edes puhui siitä.

Koskaan Vexi ei yrittänyt olla muuta kuin oma itsensä. Ei olisi kannattanutkaan, niin hyvä ja rakastettava tyyppi hän oli.

2016 Vexille tehtiin iso sydänleikkaus. Hän sairasti myös keuhkoahtaumaa, jonka kehitystä hän jarrutti lopettamalla tupakoinnin.

– Tiedän, minkä ikäinen olen ja mitä se tarkoittaa: vuosia on vähän jäljellä. Mutta ei se ole masentava ajatus. Suhtaudun uteliaisuudella siihen, mitä luonto on keksinyt lähtöni hetkelle, Vexi sanoi syksyllä 2017 IS:n haastattelussa.

Kun sairauksista tuli puhe, Vexi kysyi, että ei kai jutusta tule sairauskertomusta. Ei tullut, oli hänellä niin paljon muuta sanottavaa.

Salmen kynästä syntyivät kymmenet suomalaisten tuntemat superhitit.

Vexi Salmi viihtyi puolisonsa Katrin kanssa erityisen hyvin Saksassa, jossa he lomailivat usein. Mutta tykkäsi hän olla kotonaankin, jossa on noin 10 000 kirjaa. Vexi keräsi myös tulitikkuaskien etikettejä.

Iskelmien sanoittajana Vexi Salmi oli mestari, mutta hän oli ennen kaikkea hieno ihminen sanan syvällisimmässä merkityksessä.

Vexi Salmi sai muun muassa Juha Vainio sanoittajapalkinnon 1997 ja Reino Helismaa -palkinnon 1989.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?