Jouni, 34, photoshoppasi vitsikkään kuvan amerikkalaisesta ”tohtorista” – sitten tekele lävähti keskelle suoraa lähetystä - Viihde - Ilta-Sanomat

Jouni, 34, photoshoppasi vitsikkään kuvan amerikkalaisesta ”tohtorista” – sitten tekele lävähti keskelle suoraa lähetystä

Jouni Lehtonen on tehnyt visuaalista taidetta suomalaisille huippunimille jo vuosien ajan. Viikon takaista välikohtausta hän ei silti osannut edes kuvitella.

7.9.2020 16:42

34-vuotias Jouni Lehtonen oli pudota viikko sitten tuoliltaan, kun hänen teoksensa lävähti yhden maailman tunnetuimman peliviihteen tuottajan striimiin eli suoraan lähetykseen. Dr Disrespectin eli amerikkalaisen Herschel ”Guy” Beahmin lähetystä tuijottelivat sillä hetkellä kymmenet tuhannet silmäparit.

  • Katso Lehtosen haastattelu ja jenkkistriimaajan reaktiot yllä olevalta videolta

Lehtonen tekee graafista suunnittelua työkseen. Kolme vuotta yrittäjänä ahertanut järvenpääläinen loihti teoksen Doc to the Future, jossa hän photoshoppasi eli muokkasi ja yhdisteli monia kuvia yhdeksi kokonaisuudeksi. Hän askarteli kuvan parissa viikon verran. Itse photoshoppausta kertyi parisenkymmentä tuntia.

Kuvassa on yhdistelty ”The Docin” eli ”tohtorin” pelistriimeistä tuttua, 80-luvun neonväritettyä teemaa. Kuvaa on höystetty erikoistehosteilla, vitsikkäillä yksityiskohdilla ja viittauksilla populaarikulttuuriin.

Lehtosen ”Doc to the future” -teoksessa on 130 kuvatasoa ja se yhdistelee tunnetun jenkkistriimaajan teemoja, vitsikkyyttä ja populaarikulttuuria.

Viime viikon maanantaina Beahm puki tuttuun tapaan hahmonsa mustan peruukin, lasit ja muut vermeet niskaansa. ”Tohtori” käynnisti lähetyksen ja ryhtyi tunteja kestävään pelisessioon. Striimin alalaidassa katsojamääristä kertova luku kasvoi nopeasti noin 50 tuhanteen.

Lehtonen lähetti striimiin viestin ja videolinkin, jossa hän esittelee, minkälainen prosessi kuvamanipulaation takana oikein on.

– Katsoja ei välttämättä tajua, kuinka paljon kuvan tekemiseen on mennyt aikaa ja kuinka paljon siinä on yksityiskohtia, Lehtonen perustelee videon sisältöä.

Lehtonen tähtää korkealle. Hän näkee itsensä tekemässä visuaalista suunnittelua Marvelin ja Disneyn kaltaisille jättiyhtiöille.

Lehtonen laittoi sormet ristiin ja toivoi, että Beahm huomaisi viestin. Onnenpotkua Lehtonen tarvitsikin, koska Beahmin mittakaavan striimaaja kiinnittää harvoin vastaaviin pyyntöihin mitään huomiota.

Beahm kuitenkin luki Lehtosen viestin. Kaiken lisäksi striimaaja ryhtyi katsomaan suomalaisen videota suorassa lähetyksessään.

Beahm myhäilee videon aikana tyytyväisesti ja karjahtaa riemusta. Esittelyvideon lopuksi striimaaja tekee jotain, mitä Lehtosen on edelleen vaikea käsittää.

– Helppo päätös, jenkkistriimaaja toteaa ja asettaa kuvan tietokoneensa taustakuvaksi.

Kunnianosoitus on merkittävä, sillä kuva näkyy katsojille usein: Esimerkiksi silloin, kun striimaaja pitää taukoa pelaamisesta ja juttelee yleisölleen.

Miljoonien seuraama ”Dr Disrespect”, lyhyesti ”The Doc” tai ”tohtori”, asetti Jounin kuvanmuokkauksen striiminsä taustakuvaksi.

– Doc on pitänyt sitä taustakuvanaan nyt koko viikon, Lehtonen kertoo ällistyneenä.

– Tuntuu hyvältä, että Doc piti kuvasta, Lehtonen iloitsee.

Pelkästään Youtuben videoklipeissä kuva on näkynyt maanantaihin mennessä jo yli puolelle miljoonalle striimaajan fanille.

– On aika hieno juttu, että sain työni noinkin näkyvälle paikalle. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, Lehtonen pohtii.

Beahm on maailmanlaajuisesti yksi tunnetuimmista kansainvälisistä pelistriimaajista. Lehtonen luonnehtii striimaajaa ennen kaikkea viihdyttäjäksi, joka erottuu hahmollaan ja persoonallaan muista striimaajista.

– Hän panostaa visuaalisuuteen. Dr Disrespectin tuotannon laatu on tietynlainen striimauksen standardi, johon monet pyrkivät, Lehtonen kertoo Ilta-Sanomille videopuhelussa.

Dr Disrespectillä on Youtubessa kolmisen miljoonaa seuraajaa ja Twitterissä lähes kaksi miljoonaa. Youtubeen tehtyjä videokoosteita striimeistä katsoo yleisesti ottaen yli miljoona Dr Disrespect -fania.

Jouni on tehnyt töitä yrittäjänä kolme vuotta. Hänen taidettaan on nähty muun muassa suomalaisartistien levynkansissa.

Suomessa Lehtonen on saanut graafisen suunnittelijan jalkaa oven väliin muun muassa musiikkipiireissä. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Mikko Kuoppalan eli rap-artisti Pyhimyksen tuoreimman albumin kuvituksen.

– Mikael Gabriel, Reino Nordin, hyvä ystäväni Pastori Pike, Nikke Ankara. Ja Evelinalle olen tehnyt juttuja, Lehtonen luettelee.

– Ja Mika Nyyssölä tietysti fitness-puolelta, Lehtonen kertoo ja osoittaa huoneensa seinässä roikkuvaa kuvaa, jossa Nyyssölä poseeraa Wolverine-sarjakuvahahmona.

Wolverinesta puheen ollen – Lehtonen on asettanut tavoitteensa korkealle. Hän haluaisi vielä joskus työskennellä Wolverinen ”emoyhtiö” Marvelin tai Disneyn kaltaisille luoville tuotantoyritykselle.

– Työni olisi tehty, jos saisin tehdä johonkin Marvel-elokuvaan leffajulisteet. Sitten voisin siirtyä eläkkeelle, Lehtonen naureskelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?