Jorma Uotinen kehotti suhteeseen tyytymätöntä Helena Lindgreniä hankkimaan rakastajan – raivostui sitten lopputuloksesta - Viihde - Ilta-Sanomat

Jorma Uotinen kehotti suhteeseen tyytymätöntä Helena Lindgreniä hankkimaan rakastajan – raivostui sitten lopputuloksesta

Uudessa elämäkerrassa Jorma Uotinen, 70, kertoo avoimesti pitkästä suhteestaan Helena Lindgrenin kanssa. Ensimmäinen kriisi tuli, kun Uotinen rakastui sveitsiläismieheen.

Helena Lindgren ja Jorma Uotinen ovat nykyään hyvin läheisissä väleissä.

26.8.2020 6:14

Helena Lindgren ja Jorma Uotinen olivat avopari lähes 20 vuotta. He olivat yksi kuvatuimmista pareista varsinkin Linnan juhlissa. Helena jaksoi säkenöidä silloinkin, kun heidän suhteessaan oli jo tummia pilviä.

Keskiviikkona ilmestyneessä Sauli Miettisen kirjoittamassa elämäkerrassa Jorma Uotinen (Otava) Uotinen kutsuu ex-puolisoaan elinkautisystäväkseen. He ovat edelleen niin läheisiä, että Helena käy jopa pesemässä pyykkinsä Jorman luona. He myös esiintyvät yhdessä laulajina.

”Helena on kokonaisvaltainen aistimus”, Uotinen sanoo kirjassaan ja hehkuttaa Helenaa mm. häikäiseväksi, yllättäväksi, rakastettavaksi – sekä rasittavaksi ja vaativaksi.

Oli vuosi 1982, kun Helena Lindgren maskeerasi Jorma Uotisen lyhytelokuvassa Ylioppilas ja piru. ”Vastenmielinen pullanmussuttaja”, Helena kertoo elämäkerrassa ajatelleensa leivosta välipalaksi syövästä Uotisesta.

Ensimmäisen kerran he tapasivat muotinäytöksen harjoituksissa. Lindgrenin poikaystävä oli silloin kitaristi Jimi Sumén.

Suhde käynnistyi ravintola Kaisaniemen klubilla. Helena oli tuolloin kaksivuotiaan Niklaksen yksinhuoltaja, eikä hänellä ollut vakituista miesystävää.

”Jorman suhde Markku Arokantoon oli hiipumassa ja hänen kiinnostuksensa siirtyi Helena Lindgreniin”, elämäkerrassa sanotaan.

Lindgreniä ja Uotista yhdisti samanlainen huumori ja työväenluokan perhetausta. Toki paljon muutakin.

Helena Lindgreniä valistettiin suhteen alkuvaiheessa Uotisen homoudesta, mihin hän totesi, ettei Jorma ole hänen seurassaan homo.

Elämäkerran mukaan Helenalla oli aluksi nihkeät välit anoppiinsa, joka ei tiennyt, miten suhtautua poikansa uuteen vaiheeseen: naispuoliseen kumppaniin. Uotisen äiti jopa kieltäytyi kylään tulosta, ”jos se nainen on paikalla”.

Uotinen sai vakuutella äitiään suhteensa vakavuudesta. Helenan poikaan äiti suhtautui alusta asti myönteisesti.

Elämäkertaan haastateltu Helena Lindgren kertoo, että Jorma ei sopeutunut heti lapsen kanssa elämiseen. Häntä ärsytti Niklaksen äänekkyys ja huomionhakuisuus. Lopulta Jormalla ja Niklaksella oli erittäin läheiset välit – ja on yhä.

Vaikeita tilanteita aiheutti myös Jorman haluttomuus jakaa ajatuksiaan. Helena puolestaan osasi olla myös äkkipikainen, mutta vieraiden seurassa hän oli pitkään hiljainen ja arka.

Helena Lindgren ja Jorma Uotinen olivat näyttävä pari Linnan juhlissa vuonna 1998.

1987 kesällä Jorma Uotinen lähti Ranskaan vetämään kurssia. ”Jorma ei ollut etsimässä rakkautta, mutta tunteet tulevat kutsumatta”, elämäkerrassa kuvataan Uotisen suhdetta Yanni-nimisen sveitsiläisen tanssijan kanssa.

Niin alkoi Jorman ja Helenan ensimmäinen vakava kriisi. Vaikka Helena oli Suomessa, hän huomasi Jormassa tapahtuneen muutoksen. Tämän ääni kuulosti puhelimessa kylmältä.

Kun Jorma lopulta palasi Suomeen ja pariskunta kohtasi taas, entinen lämpö ja läheisyys olivat tiessään.

”Jorma oli torjuva ja vaikutti ärtyisältä. Hänen ei ollut tarpeen tunnustaa mitään, Helena arvasi kaiken”, kirjassa kerrotaan.

Jorman ja Yannin suhde jatkui seuraavana vuonna, se ei ollut vain kesäromanssi.

”Epävarmuus ja riittämättömyyden tunne alkoivat kalvaa hänen itsetuntoaan”, elämäkerrassa kuvataan Helenan tuntemuksia.

Yanni suunnitteli jopa Helsinkiin muuttoa, mutta jostakin syystä suhde karahti kiville.

Ex-pariskunta esiintyi yhdessä Tanssii tähtien kanssa -finaalissa viime joulukuussa.

Kun Helena alkoi 90-luvulla esiintyä laulajana, hän sai ainakin työelämässään uutta ajateltavaa. Myöhemmin myös Jorma alkoi laulaa.

Vastoinkäymisenä avoparilla oli myös asunnon myynti. Lama-aikana he saivat siitä vähemmän, mitä olivat maksaneet. Sen jälkeen Uotinen ei ole halunnut omistaa mitään.

Elämäkerran mukaan Helena alkoi tuntea, että hänen elämänsä naisena jää elämättä Jorman suhtautuessa häneen torjuvasti. He olivat kuin työtovereita, vain osoite oli sama.

Kun Helena syytti puolisoaan kylmyydestä ja empatian puutteesta, Uotinen kehotti hankkimaan rakastajan. Helena toteuttikin sen, mutta Uotinen raivostui saatuaan tietää, että Helena oli ollut Suomessa vierailleen koreografi Ohad Naharinin kanssa.

Kirjassa Helena kuvaa vaipuneensa passiiviseen melankoliaan. Toisaalta hän antoi turhautumisensa näkyä ja kuulua.

Liitossa oli ollut paljon hyvääkin. Oli myös matkusteltu yhdessä, ja Jorma osasi hemmotella hyvin valituilla lahjoilla. Ja mikä tärkeintä: heillä oli samanlainen huumori.

Jorma Uuotinen ja Helena Lindgren erosivat 1999. Vaikka heidän liittoonsa kuului epätavallisia tilanteita, ehkä syy eroon oli lopulta ihan tavallinen: hehku hiipui.

Kirjan mukaan meni kauan ennen kuin luonteva ystävyys oli mahdollista. Nykyään he ovat erittäin läheisiä ystäviä ja työkavereita.

Elämäkerran mukaan Helena Lindgren on Jorma Uotisen viimeinen naissuhde. Eikä se mennyt huonosti, jos jäljelle jäi elinikäinen ystävyys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?