Rakennustöistä leipänsä hankkiva taitelija Jussi Waltameri: ”Fyysistä työtä voi tehdä kahdeksan tuntia, mutta jos tekee kuvia kaksi tuntia, on ihan poikki” - Viihde - Ilta-Sanomat

Rakennustöistä leipänsä hankkiva taitelija Jussi Waltameri: ”Fyysistä työtä voi tehdä kahdeksan tuntia, mutta jos tekee kuvia kaksi tuntia, on ihan poikki”

Kotimaisen sarjakuvan taiteilija Jussi Waltameri haluaa kertoa tarinoita.

Jussi Waltameri kertoo piirtävänsä sarjoja paljon uusiksi eli tuhoavansa vanhat versiot, joihin hän on tyytymätön.

22.8.2020 15:15

– Sarjakuvassa minua kiehtovat tarinat ja mahdollisuus tuoda niitä toisten nähtäväksi, sanoo Inkeroisista kotoisin oleva elokuun kotimaisen sarjakuvan taiteilija Jussi Waltameri (s. 1961).

– Aluksi musiikki oli minulle tärkeintä. Kirjoitin lauluja, sävelsin ja tein niihin tekstejä. Ja toki siihen liittyi myös bändi.

Sitten tuli sarjakuva ja vei.

Elokuun kotimainen sarja Valas pyytää vettä on Waltameren ensimmäinen strippisarja, sillä hän on tähän asti tehnyt vain sarjakuvanovelleja ja sitä pidempiä tarinoita. Tosin hän teki 2005–2006 haminalaiseen paikallislehteen sarjakuvaa lapsuudenkokemuksistaan.

Waltamereltä on tähän mennessä ilmestynyt neljä sarjakuvakirjaa, joista kaksi ensimmäistä tuli Lamppu Laamasen LampLite-kustantamolta hänen oikealla nimellään Jussi Kivelä.

Waltameri teki 2017 albuminsa Samalla kadulla kirkko ja tehdas, joka kertoi lapsen ja sairaalassa olevan äidin tarinan. Tuo tarina oli tekijän äidin sairaalakertomus, jonka tekstit Waltameri teki Kymenlaakson murteella. Tuosta teoksesta tuli hänen läpimurtonsa.

– Strippi on vaikea laji. Ihailen suuresti neroja, naurahtaa Waltameri vaikeudesta tiivistää tarinat nasevasti pariin, kolmeen ruutuun.

– Mutta sitten kun alkoi niitä tekemään ja keksimään ideoita, niin rupesin näkemään asiat eri tavalla – strippimuodossa.

Jussi Waltameri kertoo piirtävänsä sarjoja paljon uusiksi eli tuhoavansa vanhat versiot, joihin hän on tyytymätön.

– Mutta sitten kuin pääsee niin pitkälle, että uskaltautuu näyttämään toisille tai edes näyttää jollekin, niin onhan se tyydyttävää.

– Yksin kun tekee, niin oma ajattelu menee suuntaan, jossa toinen ei sitten tajuakaan juttuja, vaikka ne omassa päässä olisivatkin selkeitä.

Jussi Waltameren teoksia.

Rakennushommista leipänsä hankkiva Jussi Waltameri on sanonut, että fyysistä työtä voi tehdä helposti kahdeksan tuntia, mutta ”jos tekee kuvia kaksi tuntia, niin on ihan poikki.”

– Taide on minulla kuulunut kuvioihin koko ajan. Ensimmäisenä tuli siis soittaminen ja musiikin jälkeen tulivat elokuvat ja sarjakuva.

Waltameren instrumentti on kitara kuten niin monella muullakin suomalaisella sarjakuvantekijällä kuten vaikkapa Jari Elsilällä, Pasi Heikuralla, Kivi Larmolalla, Tommi Liimatalla, Mauri Kunnaksella ja Petteri Tikkasella.

Kuvantekijänä Jussi Waltameri on itseoppinut.

– Miltei parasta koulutusta sarjakuvantekoon sain aikoinaan, kun hankin kaitafilmikameran ja tein lyhytelokuvia, jotka itse leikkasin. Tuo filmien editointi oli aika sarjakuvallista työtä, sillä sarjakuvahan on tavallaan piirrettyä elokuvaa.

– Tyyli on minulla hioutunut tehdessä.

Kuvantekijänä Jussi Waltameri on itseoppinut.

Waltameri käyttää sarjakuvissaan niin tussia kuin vesiväriä kuin liitujakin.

– Kun minulla on niin suuri tarve kertoa tarinoita, niin olen huomannut, että sarjakuvassa kynnys nousta taiteen alttarille on minulla matalampi kuin muualla.

Sarjakuvien lukemishistoriastaan Jussi Waltameri kertoo, että ”Tinteistä ei pääse koskaan eroon”.

– Aikoinaan etsin sarjakuvia kirjaston lastenosastolta, mutta sitten kirjastonhoitaja kehotti siirtämään katsetta. Sitten aikuisten puolelta löytyi sylikaupalla kotiin kannettavaa mm. Will Eisnerin Talo Bronxissa, joka räjäytti tajunnan.

Jussi Waltameri on viime vuosina tehnyt yhteistyötä kustantaja ja käsikirjoittaja Pauli Kallion kanssa.

– Yhteistyö Paulin kanssa alkoi siitä, kun lähetin hänelle kirkon ja tehtaan kommentteja varten. Paulin vastaus oli: ”Löysit kustantajan.”.

Parhaillaan Waltameri kuvittaa Kallion pitkään käsikirjoitukseen pohjautuvaa isoa albumia ja tekee myös omaa pitkää tarinaa.

– Pauli on hyvä ja tarkka kustannustoimittaja, joka jaksaa muistuttaa minua siitä, että piirrän ajoittain liian abstrakteja kuvia.

Pauli lähettää minulle aina tietyn sivumäärän verran tekstiä. Sitten on pystyttävä siirtämään ajatukset taas uudestaan hänen ihmisiinsä ja menemään uudestaan hänen persooniensa sisään. Se on rankkaa ja sekin käy työstä, naurahtaa tämä Inkeroisten lahja suomalaiselle sarjakuvalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?