Kotiteollisuuden pitkäaikainen bussikuski Heikki ”Hese” Tolonen on kuollut

Kotiteollisuus-yhtye julkaisi Facebook-sivullaan Heikki Tolosen muistokirjoituksen.

Tolonen tunnetaan parhaiten Alaska Highway -dokumenttielokuvasta.

20.8.2020 18:13

”Pitkäaikainen bussikuskimme ja ystävämme Hese Tolonen on poistunut reissumiesten taivaaseen tänään klo 14. Rauhallisempaa jätkää ja turvallisempaa bussikuskia saa hakemalla hakea. Kotiteollisuus ottaa osaa omaisten suruun”, kirjoittaa Kotiteollisuus julkisella FB-sivullaan.

Heikki ”Hese” Tolonen oli 53-vuotias. Kuolema vahvistettiin IS:lle hänen lähipiiristään.

IS:n tietojen mukaan hän oli joutunut maanantaina Helsingissä moottoripyöräonnettomuuteen. Iltalehti kertoi Vihdintiellä sattuneesta onnettomuudesta, jossa henkilöauto törmäsi liikennevaloihin pysähtyneen moottoripyörän perään.

Tolonen tunnetaan parhaiten Alaska Highway -dokumenttielokuvasta.

Tolonen tuli suurelle yleisölle tutuksi Aleksi Salmenperän ohjaamassa dokumenttielokuvassa Alaska Highway. Muun muassa Paha perhe- ja Miehen työ- elokuvista tunnettu Salmenperä kuvasi elokuvassa Tolosta, joka reissaa 60 vuotta vanhalla, oikuttelevalla kuorma-autolla. Määränpäänä on asettua auton lavalle rakennettuun kotiin Vancouver Islandille, Kanadan Länsirannikolle.

Autot ja moottoripyörät olivat Toloselle tuttuja. Hän oli valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta muotoilijaksi, ja omisti elämänsä moottoripyörien, bussien ja autojen rakenteluun.

Taideteollisen korkeakoulun muotoilijaopiskelijoille Tolonen suunnitteli ja toteutti SaunaBus-projektin, yhdistetyn sauna- ja esittelytilan vuoden 2003 Milanon huonekalumessuille.

Tolonen oli aikanaan perustamassa myös moottoripyörälehti Kopteria.

Heikki ”Hese” Tolonen nähtiin Alaska Highway -dokumenttielokuvassa.

Kotiteollisuuden Jouni Hynynen muistelee Tolosen olleen liikenteessä todella rauhallinen kuski – ja hämmästyttäneen koko yhtyettä monitaitoisuudellaan.

– Hese oli tosi jämpti, ihanan rauhallinen ja turvallinen kuljettaja. Kun hän oli ratissa, varattiin siirtymiin tunti enemmän aikaa, sillä Hese ajoi aina rauhallisesti, Hynynen sanoo IS:lle.

– Hese oli aina tekemässä jotain. Yllätyin: osaatko tällaistakin? Hän vain vastasi, että joo. Hese korjasi bussit tien päällä. Kun hänelle iski kynän ja paperin käteen, siinä oli puolen tunnin päästä ihan uskomaton piirros. Ja kaikkia soittimia hän soitti paremmin kuin kukaan meidän bändistä. Huuliharppua hän soitteli joskus bussia ajaessaankin.

Kotiteollisuus tekee syksyllä kiertueen, jos koronaepidemia ei pahene. Huuliharppu ei kuitenkaan bussissa soi, vaikka toisin oli suunniteltu.

– Tarkoitus oli, että Hese olisi ollut taas kuskina koko syksyn ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?