Huippumuusikko järkyttyi näystä Seinäjoen Vauhtiajoilla – kritisoi rajusti tapahtuman koronatoimia: ”Hävettää aivan s*****sti olla samalla alalla” - Viihde - Ilta-Sanomat

Huippumuusikko järkyttyi näystä Seinäjoen Vauhtiajoilla – kritisoi rajusti tapahtuman koronatoimia: ”Hävettää aivan s*****sti olla samalla alalla”

Pekka Kuusisto jakoi Facebookissa kuvan, jonka perusteella koronaturvatoimet pettivät pahasti Seinäjoella. Näin tapahtuman tuottaja vastaa.

­

10.8. 16:55

Seinäjoen Lakeudenpuistossa järjestettiin viikonloppuna kolmepäiväinen Seinäjoen Vauhtiajot -tapahtuma. 6.-8. elokuuta järjestetty festivaali keräsi Ylen mukaan lähes 14 000 kävijää.

Huippuviulisti Pekka Kuusisto kirjoitti Facebookissaan kannanoton tapahtuman järjestämisestä. Hän julkaisi paljonpuhuvan kuvan Seinäjoen Vauhtiajoista lauantailta.

– Saatan olla tänään vähän kiihtyneessä tilassa, mutta siitä huolimatta sanoisin että tapahtuma-ala ampuu itseään jalkaan osallistumalla tällaiseen hengenvaaralliseen tunarointiin. Enkä tarkoita kuvassa esiintyvää Popedaa, joka on mahtava rockbändi. Miten helvetissä tämän on annettu tapahtua? Miten kukaan artisti tai teknikko suostuu laittamaan keikan käyntiin kun mitään turvavälejä ei selvästikään noudateta? Kuusisto kritisoi.

– Käymieni keskustelujen perusteella on aikalailla varmaa että joudumme pian palaamaan väkevämpiin rajoitustoimiin. Sitten tulee lisää kuolemia, lisää konkursseja ja kaikkea muuta paskaa joka säteilee ympärilleen. Hävettää aivan saatanasti olla samalla alalla kuin kuvan tilanteesta vastuussa olevat tyypit.

IS tavoitti tapahtuman tuottajan Toni Ruohosen, joka kommentoi asiaa sähköpostitse.

Millaisia turvatoimenpiteitä festareilla oli käytössä? Noudatettiinko turvavälejä ja muita ohjeistuksia?

– Koko festivaalin ajan otettiin huomioon pandemiarajoitukset sekä tapahtuma toteutettiin erityisjärjestelyin. Jokainen festivaalivieras sai halutessaan hengityssuojan sekä alue oli suunniteltu THL:n ja STM:n ohjeiden mukaan. Suunnitelmat olivat olleet myös AVI:ssa kommentoitavana. Festivaalialueella oli käsienpesu- sekä käsidesipisteitä asiakkaiden käyttöön. Alueella huolehdittiin jatkuvasta siivoamisesta ja pintojen desinfioinnista. Vauhtiajojen kosketuspinnat oli pinnoitettu Nanoksin -valokatalyysipinnoituksella, jolla alue oli mahdollisimman turvallinen ja korkea hygieniataso oli taattu. Tämä teknologia on todettu turvalliseksi jo monissa suomalaisissa huvipuistoissa ja sisäleikkipuistoissa.

– Istumapaikat olivat tapahtumassa ylimitoitettu kävijöihin nähden (istumapaikat 5000 henkilölle), jotta jokaiselle asiakkaalle varmasti löytyisi sopiva paikka istua ja jotta turvavälien noudattaminen olisi mahdollista. Henkilökuntamme sekä viestintämme muistutti asiakkaita tasaisin väliajoin hygieniaohjeistusten noudattamisesta. Järjestyksenvalvonta, henkilökuntamme ja opasteemme ohjeistivat asiakkaita pitämään turvavälit.

Tapahtumasta julkaistun kuvan perusteella turvavälejä ei noudatettu. Miten kommentoitte?

– ”Kohukuva" antaa virheellisen mielikuvan, koska kuva on epätarkka ja syvyysvaikutelma ei anna oikeita mittasuhteita väleistä tai etäisyyksistä. Lähettämistäni kuvista näkyy esimerkiksi miten pöytiä on alueella lavalle päin katsottuna.

– Järjestyksenvalvojat ohjeistivat turvaväleistä, ja suurimpia ryhmiä hajautettiin. Muuten turvavälit toteutuivat pääsääntöisesti hyvin.

Miksi lavan edustalla oli vapaa tila seisomakatsomolle, johon ihmiset lopulta kerääntyivät vierekkäin?

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan pöydät lähtivät lavalta asti, mutta tähän tehtiin muutos tapahtumaa edeltävänä päivänä, johtuen edellisen viikonlopun kokemusten perusteella. Asia nähtiin turvallisuusriskiksi.

Käyttivätkö kävijät heille tarjolla olleita hengitysmaskeja?

– Suojainten käyttö on ollut ihmisille täysin heidän oman harkintansa mukaista jo siitäkin syystä, että Suomessa ei ole maskien käyttöpakkoa.

Kuva Seinäjoen Vauhtiajoilta.­

Tapahtumassa oli pöytäpaikka jokaiselle kävijälle.­

Pekka Kuusiston päivitys on kerännyt satoja kommentteja ja lähes 500 jakoa. Useat kommentoijista kertoivat olevansa huolestuneita ja äimistyneitä.

– Samaa mietin, kun ajelin joka ilta tapahtuma-aikaan Seinäjoen keskustassa. Ei tehnyt mieli festareille, kun näki sen väkimäärän. Surullista toimintaa kyllä.

– Vauhtiajoilla oli pöytä- ja istumapaikat kaikille ja maskeja jaossa, mutta lavan eteen pääsy ja kuvassa näkyy lopputulos. Itselläkin oli lippu tuonne, kun muutama viikko sitten ajatus tuntui hyvältä, mutta viime viikolla tein päätöksen jäädä pois tapahtumasta.

Myös tapahtuman Facebook-sivuille on julkaistu kuvia artistien keikoilta.

Seinäjoen Vauhtiajoilla esiintyivät muun muassa Lauri Tähkä, Maija Vilkkumaa, Arttu Wiskari, Tuure Kilpeläinen, Teflon Brothers, Elastinen, Neljä ruusua, Popeda, Ellinoora, Vesala, Happoradio sekä Michael Monroe, Sami Yaffa ja Costello Hautamäki -trio

Monet elokuussa järjestettävät festivaalit ovat peruneet tapahtuman jo toistamiseen, kuten Jyväskylän Rock In The City -festivaali ja Porvoo soi -kaupunkifestivaali.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?