Kurre Westerlund puhuu ensimmäistä kertaa Kirsi-vaimonsa viimeisistä hetkistä – haki apua 16 eri lääkäriltä, jotta voisi pelastaa puolisonsa

Kurre Westerlund kertoo ensimmäistä kertaa 50-vuotiaana kuolleen Kirsi-vaimonsa viimeisistä ajoista. Laulaja teki kaikkensa pelastaakseen puolisonsa. – Käänsin kaikki mahdolliset kortit. Pelkästään tämän vuoden puolella hain apua 16 lääkäriltä.

Kurre Westerlund kertoo nähneensä paljon unia toukokuussa menehtyneestä vaimostaan Kirsistä. Unissa hän on päässyt vielä keskustelemaan puolisonsa kanssa.

7.8.2020 5:43

Muusikkona, yrittäjänä ja salibandymanagerina tunnettu Kurre Westerlund, 55, alkoi alkuvuonna nähdä unia vaimostaan Kirsistä. Samoihin aikoihin, kun jo pari vuotta sarkoomasyöpää sairastaneen Kirsin odotettavissa oleva elinaika alkoi olla kuukausissa.

– Viimeiset pari kuukautta olivat täyttä helvettiä, mutta kaikki Kirsistä näkemäni unet ovat olleet kauniita. Päivisin elin ahdistuksessa, mutta yölliset kohtaamiset unessa olivat hyviä, Kurre Westerlund kertoo.

Kirsi on tullut uniin myös toukokuisen poismenonsa jälkeen. Niin elossa ja hyvinvoivana, että unessa pariskunta on keskustellut, kuinka kuollut voi olla samaan aikaan elävä. Nyt viime viikkoina öiset kohtaamiset ovat alkaneet harventua.

Kirsi vietti elämänsä viimeiset kolme viikkoa sairaalassa. Tuona aikana hän sai käydä kotona kahtena lauantaina. Kun Kurre oli vienyt Kirsin takaisin sairaalaan ensimmäisen kotikäynnin jälkeen, mielen valtasi hyökyaallon lailla tarve tehdä laulu Kirsille.

– Biisiin purkautui voimakas tunnelataus. Sävel suorastaan pulppusi minusta. Laulun kaikki osiot tulivat saman illan aikana poikkeuksellisen nopeasti.

Kurre kosi Kirsiä televisiossa vuoden 1993 Miss Suomi -kisan suorassa lähetyksessä. Pari avioitui vuonna 2004.

Westerlundien lähistöllä asuva Paula Vesala on tehnyt hänen sävellykseensä koskettavat sanat. Kurre kirjoittaa yleensä lauluihinsa demosanat, joista varsinainen sanoittaja saa tekstille pohjaa. Hänen toiveestaan Vesala sisällytti sanoitukseen demoversiossa olleen ”enkeli vaan” -kohdan.

Montaa päivää ei mennyt, kun sanoitus oli valmis.

– Mitään ei tarvinnut muuttaa. Niin taitavasti se on tehty.

Kurre lauloi kappaleen parilla otolla pienessä studiotilassa, jota valaisivat hänen sinne sytyttämänsä neljä kynttilää.

– Pysyin kasassa ja pystyin laulamaan. Tunnetila oli vahva, mutta se virtasi lauluun.

Tänään Kirsille omistettu Sä jäät mun uniin julkaistiin Spotifyssa. YouTubeen koostetulla videolla on Kurren valitsemia kuvia Kirsistä ja perheestä.

Nähtäväksi jää, milloin Kurre pystyy esittämään uutuuskappaleen livenä.

– Se aika tulee vielä. Siihen asti pitää mennä tällä levytetyllä versiolla.

  • Voit kuunnella kappaleen yllä olevasta videoikkunasta.

Kirsi ei ehtinyt kuulla kappaletta. Sävellys oli olemassa, mutta sanoitus valmistui vasta kesäkuun alussa. Ensiesitys oli hautajaisissa. Nauhoitettuna, koska ei voinut ajatellakaan, että Kurre olisi pystynyt laulamaan. Kirkossa ei tainnut olla ainuttakaan kuivaa silmää laulun soidessa. Niin arveli saattoväki hautajaisten jälkeen.

Kappale kuultiin myös muistotilaisuudessa Westerlundien kodin terassilla. Laulun sanojen ”kun tuuli käy” -kohdassa saattoväki hätkähti.

– Juuri siinä kohtaa tuli hyvin voimakas tuulenpuuska. Kaikki säpsähtivät, ja oli se vähän pelottavaakin. Silloin lähipäivinä tapahtui muitakin erikoisia sattumia.

Kurre ei tahdo tulkita tapahtumia liikaa.

– Ettei värikäs mielikuvitukseni ala laukata. Kirsi kyllä sanoi, että hän katsoo meidän peräämme tähtenä taivaalla, Kurre lisää ääni värähtäen.

Kurre on aina ilmaissut tunteitaan musiikin avulla. Musiikin tekeminen on myös osa surutyötä.

– Olen ladannut tähän biisiin mielettömän paljon tunteita. Niin tein myös vuonna 1998, kun esikoispoikamme Kasper kuoli. Ja sen takia tiedän kokemuksesta, kuinka suuri merkitys sillä oli surutyössä.

Kaikki eivät välttämättä ymmärrä musiikkiin sisältyvää lohtua, mutta suru helpottaa edes vähän, kun siitä saa ripotella murusia musiikiksi.

– Minulle biisinteko on enemmän kuin terapiaa. Siitä on suurempi apu kuin mistään puheista yhdenkään terapeutin kanssa.

Kokemusta on karttunut siitäkin. Kirsin hoitoihin kuului keskusteluja psykologin kanssa. Viime vuonna psykologi tiedusteli, haluaisiko myös puoliso tavata häntä. Kirsi esitti asian Kurrelle.

– Sanoin meneväni puhumaan psykologin kanssa, jolloin Kirsi alkoi nauraa ihan hervottomasti. Lopulta hän sai sanotuksi, että kun psykologi tapaa minut, hän joutuu itse sen jälkeen hoitoon.

Kurre nauraa muistolle, Kirsillä oli taito heittää tuollaisia nasevia toteamuksia.

Kirsi Westerlundin kuolemasta on kymmenen viikkoa, mutta todellisuudessa takana on kaksi ja puoli vuotta kestänyt kuluttava taistelu sairauden syövereissä. Kurre eli vahvasti mukana sairauden havaitsemisesta 2017 Kirsin voimien hiipumiseen nyt toukokuussa. Kirsi halusi Kurren olevan mukana kaikessa.

– Pahin jakso käynnistyi helmikuun lopulla, jonka jälkeen tuli vain huonoja uutisia. Ennuste jäljellä olevasta ajasta lyheni koko ajan.

Taistelijaluonteena Kurre teki kaikkensa pelastaakseen vaimonsa. Vaikka osan lääkäreistä mielestä mitään ei ollut enää tehtävissä, Kurre ei antanut periksi.

– Käänsin kaikki mahdolliset kortit. Pelkästään tämän vuoden puolella hain apua 16 lääkäriltä.

Lapsille ei kerrottu tilanteen vakavuutta ennen kuin huhtikuussa.

– Kirsi halusi suojella lapsia. Olin ainoa, joka tiesi.

Ajan vähetessä lapsille piti kertoa. Kurre ei halunnut, että lapset myöhemmin ihmettelisivät vaikenemista.

– Jokainen meistä ehti olla Kirsin kanssa kahden ja jättää hyvästejä omalla tavallaan.

Kirsin kunto romahti toukokuisena sunnuntaina. Maanantaiaamuna lääkäri arveli aikaa olevan jäljellä korkeintaan viikko. Lapset jättivät äidille hyvästit maanantaina. Tiistaina Kirsin elämänliekki sammui.

– Olin maanantaista lähtien paikalla loppuun asti.

Kurre ei kohdannut kuolemaa ensimmäistä kertaa. Hän on ollut mukana myös isänsä ja esikoispoikansa viimeisen henkäyksen hetkellä.

Lääkäriltä olisi saanut unilääkettä oloa helpottamaan, mutta sitä Kurre ei halunnut.

– Ensimmäisten viikkojen aikana itku tuli päivittäin. Tunteet aaltoilivat, välillä olin ihan pohjalla.

Kurre Westerlund kertoo nähneensä paljon unia toukokuussa menehtyneestä vaimostaan Kirsistä. Unissa hän on päässyt vielä keskustelemaan puolisonsa kanssa.

Toivoa oli pidetty yllä, mutta silti tietoisuus lopun läheisyydestä oli ollut läsnä pitkään.

– Kuolema tulee kuitenkin aina yllättäen. Se oli musertava järkytys, suorastaan sokki.

Suru pitää otteessaan, mutta olo on alkanut hiljalleen rauhoittua. Nyt on huolehdittava itsestä, jotta voi olla tukena myös lapsille. Parikymppinen Bella-tytär muutti kesällä yhteen poikaystävänsä kanssa. Rock, 17, asuu isän kanssa.

– Lapset ovat kokeneet kovia, mutta he ottavat hienosti vastuuta.

Kurrella on ollut totuttelemista Kirsin aiemmin pyörittämissä kodin asioissa.

– En ole ikinä ennen lyhyessä ajassa oppinut näin paljoa uutta. Monta kertaa olen kilauttanut kaverille kysyäkseni, miten jokin asia hoidetaan. Kokkina olen edelleen surkea.

Westerlundit rakennuttivat reilut kymmenen vuotta sitten omakotitalon.

– En aio paeta muistoja. Päinvastoin koti pitää minua kasassa, se on henkireikä eikä aiheuta ahdistusta, vaikka onkin täynnä muistoja.

Kurren suhde uskontoon on säröillä ensin Kasperin ja nyt Kirsin menetyksen takia.

– Apua ei ole tullut silloin kun sitä olisi eniten tarvinnut. Usko on mennyt tai ainakin horjuu pahasti.

Periksi ei anneta. Sen Kurre on päättänyt.

– En aio katkeroitua Kirsin menettämisestä. Minulle jäi hyvät muistot ja hienot lapset. Kirsi pyysi viimeisenä toiveenaan, että me kaikki jatkamme elämistä, Kurre perustelee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?